επικαιρότητα

Read

ΈΝΤΑΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΥΓΙΑ

Οι κατηγορούμενοι ήθελαν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά
  • 15 Φεβ 2023
  • επικαιρότητα

«Άναψαν τα αίματα» στη δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, χθες. Συγκεκριμένα ο συνήγορος της οικογένειας Αλέξης Κούγιας και ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των 12 κατηγορουμένων, Βασίλης Ταουξής, αντάλλαξαν βαριές εκφράσεις.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αστυνομικού και την ώρα των ερωτήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, μετά την προβολή επεξεργασμένου βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης, ο κ. Κούγιας αντέδρασε στις εκφράσεις ορισμένων συνηγόρων που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η παρέα του Άλκη Καμπανού να ήταν ομάδα περιφρούρησης οπαδών του Άρη. Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κούγιας ώστε να εκφράσει την αντίθεσή του, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων δικηγόρων που δεν έχουν θέσει ακόμη τις ερωτήσεις τους, με τον συνήγορο υπεράσπισης, κ. Νικόλαο Χατζηνικολάου να τονίζει πως πολλοί συνάδελφοί του, όπως και ο ίδιος περιμένουν τρεις ημέρες χωρίς να πάρουν το λόγο.

Ο Βασίλης Ταουξής αποκάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Κούγια «όνειδος της δικηγορίας», κατηγορώντας τον για «ανοησίες και ψέματα», με τον δεύτερο να απαντά «να δούμε πώς θα ξεπεράσεις τις απολογίες που λένε ότι ο δικός σας μαχαίρωνε τελευταίος».

Ο 47χρονος αστυνομικός , ο οποίος είναι από τους πιο βασικούς μάρτυρες της πολύκροτης υπόθεσης, ανέβηκε χθες  για 3η συνεχόμενη ημέρα στο βήμα του μάρτυρα και συνολικά απάντησε σε εκατοντάδες ερωτήσεις του δικηγόρου που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Μεταξύ άλλων, ο έμπειρος αστυνομικός κατέθεσε για όσα έδειξε η έρευνα της Αστυνομίας για τη μοιραία νύχτα, για τις θέσεις των κατηγορουμένων τη στιγμή της δολοφονικής επίθεσης, τους χρόνους αποβίβασης από τα αυτοκίνητα και την επιστροφή σε αυτά, τα σημεία όπου βρέθηκε DNA του Άλκη, αλλά και τα κίνητρα της άγριας και απρόκλητης επίθεσης στην παρέα των νεαρών.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προβλήθηκε και ένα νέο βίντεο - ψηφιακή συρραφή δύο εκ των βίντεο της δικογραφίας τα οποία έχουν τραβηχτεί με κινητά τηλέφωνα-, ωστόσο ο μάρτυρας τόνισε πως δε μπορεί να τα σχολιάσει καθώς αυτά έχουν επεξεργαστεί και πρόσθεσε ότι μπορεί να πάρει θέση μόνο για τα πρωτότυπα τα οποία αποτελούν πειστήρια και περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία. Την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο ζήτησε η συνήγορος του 9ου κατηγορούμενου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο αστυνομικός από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε για 3η ημέρα σε όσα έδειξε η έρευνα που διενήργησε η υπηρεσία του.

Ερωτηθείς για το εάν οι κατηγορούμενοι είχαν διαφορές με συγκεκριμένα άτομα ο αστυνομικός είπε πως «η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι ότι δεν είχαν συγκεκριμένο στόχο. Στόχευαν οπαδούς του Άρη γενικά, όχι συγκεκριμένα πρόσωπα» και απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση του ίδιου συνηγόρου υπεράσπισης για το αν οι κατηγορούμενοι ήθελαν να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν βαριά ο αστυνομικός εξήγησε πως «μιλάμε για 12 άτομα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι ήθελε ο καθένας. Ήθελαν εκδίκηση αλλά όχι από συγκεκριμένο άτομο. Η όλη μας εκτίμηση είναι ότι έψαχναν λιγότερους από αυτούς, να υπερέχουν αριθμητικά».

Ο μάρτυρας κατέθεσε στη συνέχεια πως «άνθρωπος που επιτίθεται με λοστούς και μαχαίρια, δεν νομίζω ότι περιμένει το θύμα να επιζήσει. Θέλουν να προκαλέσουν ζημιά και η ζημιά να είναι μεγάλη». Ερωτηθείς σχετικά από συνήγορο υπεράσπισης για το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, επεσήμανε πως δεν είναι ένα τι χτύπημα που επέφερε τον θάνατο στον 19 φοιτητή, Αλκη Καμπανό. «Η έκθεση γράφει αιμορραγία από το χτύπημα στη μηριαία, χωρίς να σημαίνει ότι χωρίς αυτό θα γλύτωνε», είπε.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα επικράτησε ένταση εντός της δικαστικής αίθουσας κατά τη διάρκεια της εξέτασης του 47χρονου αστυνομικού, με αποτέλεσμα η έντονη λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον δικηγόρο που εκπροσωπεί την οικογένεια του 19χρονου, Αλέξη Κούγια και του Βασίλη Ταουξή, συνηγόρου υπεράσπισης του 12ου κατηγορούμενου, να αναγκάσει την πρόεδρο του δικαστηρίου να διακόψει για λίγα λεπτά τη διαδικασία.

Οι δηλώσεις Λύτρα και Κούγια

«Σήμερα συνέχισε να εξετάζεται ο αστυνομικός και τελείωσε την κατάθεσή του. Το σημαντικό από τη συγκεκριμένη κατάθεση είναι πως ανέφερε ότι με βάση το πώς έγινε η οπαδική επίθεση στον Άλκη και στους υπόλοιπους, δεν υπάρχει ενδεχόμενος δόλος», ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των «12», Απόστολος Λύτρας.

«Δηλαδή ο αστυνομικός επιβεβαίωσε, με βάση το πώς έγινε η επίθεση, ότι πρόθεση των συγκεκριμένων δεν ήταν να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή αλλά απλά να εμπλακούν σε ένα περιστατικό βίας μεταξύ οπαδών το οποίο είναι σύνηθες δυστυχώς φαινόμενο» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι ο κ. Λύτρας υπέβαλε αίτημα στο δικαστήριο να κληθούν για να καταθέσουν ως μάρτυρες οι τέσσερις αστυνομικοί του τμήματος Αθλητικής Βίας, που έφτασαν πρώτοι στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης.

Απαντώντας σε όσα δήλωσε ο κ. Λύτρας σχετικά την ύπαρξη ή μη ανθρωποκτόνου δόλου, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε πως «όποιος ήταν στην αίθουσα κατάλαβε τι είπε ο αστυνομικός. Κυρίως ενδιαφέρει η γνώμη των τακτικών δικαστών και των ενόρκων. Τώρα το πως το αντιλαμβάνεται ο κάθε συνάδελφος που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός κατηγορουμένου, με τόσο σοβαρό κατηγορητήριο, είναι υποκειμενικό θέμα, αλλά και θέμα προσωπικού και νομικού αυτοσεβασμού. Σήμερα ο συγκεκριμένος αστυνομικός έδωσε ακόμη πιο συγκεκριμένες πληροφορίες. Οι κατηγορούμενοι όταν κρατούνταν στη ΓΑΔΘ μιλούσαν και, μάλιστα, αυτοί που συνήφθησαν με εντάλματα πέντε μέρες μετά, μιλούσαν πάρα πολύ».

Ο κ. Κούγιας, αναφερθείς στον ρόλο του 12ου κατηγορούμενου, τόνισε, πως «ακόμα και ο 12ος που διάλεξε για τον εαυτό του το ρόλο του "ταξιτζή", λες και αυτό δεν είναι συμμετοχή, φαίνεται από απολογίες συγκατηγορουμένων του όχι μόνο οτι κατέβηκε από το αυτοκίνητο, αλλά μαχαίρωνε τον Άλκη όταν ήταν πεσμένος κάτω. Αυτά είναι πράγματα που θα φανούν στην πρόοδο της δίκης. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η δική θα συνεχιστεί την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου με την κατάθεση του οδηγού αυτοκινήτου που βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τον τόπο τέλεσης του εγκλήματος.