επικαιρότητα

Read

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΡΟΖΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορούν να λυθούν οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας
  • 15 Φεβ 2023
  • επικαιρότητα

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πανεπιστημιακός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκης για τo μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τον πρόσφατο σεισμό που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Ροζάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Τουρκία βλέπει ότι γίνεται μια προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την ελπίδα πως τόσο η ελληνική όσο η τουρκική πλευρά θα δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι λόγω των όσων ακολούθησαν του φονικού σεισμού στην Τουρκία και της άμεσης βοήθειας που πρόσφερε η Ελλάδα μέσω της ΕΜΑΚ -για την οποία ο Τσαβούσογλου εκφράστηκε με τα πιο θερμά λόγια- τουλάχιστον θα πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά και θα σταματήσουν οι εμπρηστικές δηλώσεις από την τουρκική πλευρά.

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στις δύο χώρες δυσκολεύει το να ληφθούν πραγματικά δραστικά μέτρα για το θέμα της προσέγγισης, «αλλά δεν αποκλείεται, φυσικά, να βρούμε κάποια δίοδο, έστω περιορισμένη, να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας».

«Μόνο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να λύσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές»