διεθνή

Read

ΜΕ ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΟΝ ΣΙΝΑΝ ΟΓΑΝ

Σε δεύτερες κάλπες η Τουρκία
  • 16 Μάι 2023
  • διεθνή

Οι δύο διεκδικητές της εξουσίας στην Τουρκία, ο απερχόμενος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν και οι δύο βέβαιοι για τη νίκη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη χθες Κυριακή, καθώς η διεξαγωγή δεύτερου γύρου της αναμέτρησης, την 28η Μαΐου, μοιάζει ολοένα πιο αναμφίβολη.

Με καταμετρημένο το 99,31%, των ψήφων, ο Ερντογάν συγκεντρώνει ποσοστό 49,4% και 44,9% ο Κιλιτσντάρογλου διαφορά που κυμαίνεται σχεδόν στις πέντε μονάδες, ενώ ο Σινάν Ογάν (πρώην βουλευτής του ακροδεξιού MHP) συγκεντρώνει το 5,23%. Τα στοιχεία δείχνουν πως ο Ογάν θα είναι ο ρυθμιστής στις επαναληπτικές εκλογές της 28ης Μαΐου. Η συμμετοχή στη διαδικασία εκτιμάται πως έσπασε ρεκόρ, έφθασε κοντά στο 90%, αν και δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από την εφορευτική επιτροπή ακόμη.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας», δήλωσε ο Ογάν σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο ξένος τύπος για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών

Οι Financial Times αναφέρουν πως αντί να βάλει τέλος στη διακυβέρνηση Ερντογάν η χθεσινή εκλογική διαδικασία έχει προκαλέσει περισυλλογή στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

«Η επίδοση που διέψευσε τις δημοσκοπήσεις υπογράμμισε την ανθεκτική έλξη που ασκεί ο Ερντογάν και την απήχηση της πολιτικής του προσφοράς σε μια βάση συντηρητικών, θρησκόληπτων ψηφοφόρων με δυνατή εθνικιστική ροπή» προσθέτουν οι FT.

Το BBC συμφωνεί πως ο Ερντογάν αψήφησε πολλές δημοσκοπήσεις, ενώ παράλληλα οδεύει προς αυτοδυναμία και στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με εκτίμηση για 316 από τις 600 έδρες.

«Αυτό που επιβεβαιώνει το αποτέλεσμα είναι η έκταση στην οποία η τουρκική κοινωνία έχει πολωθεί, 100 χρόνια μετά από την ίδρυση της σύγχρονης τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ», σχολιάζει το BBC.

Και το Sky News στέκεται στη διαφαινόμενη νίκη του AKP στην εθνοσυνέλευση, μαζί με το καλύτερο του αναμενόμενου ποσοστού του Ερντογάν στις προεδρικές.

Οι Times, τέλος, κάνουν λόγο για μια «σπάνια ήττα» του Ερντογάν, παρά την πρωτιά, καθώς είναι η πρώτη φορά που δεν εξασφαλίζει την προεδρία με τον πρώτο γύρο.

Προβληματισμός στο Παρίσι

Εκτενώς ασχολείται με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών ο χθεσινός γαλλικός Τύπος, με την εφημερίδα Le Monde να επισημαίνει στο κύριο άρθρο της πως ο άνθρωπος που κυβέρνησε την Τουρκία τις δύο τελευταίες δεκαετίες δεν φαίνεται να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης.

Η εφημερίδα επισημαίνει τους κινδύνους να εισέλθει η Τουρκία σε μία περίοδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς με την οποία προηγειται ο Ερντογάν, αλλά και της συνεχιζόμενης υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Η Le Monde υπογραμμίζει ότι μείζονα ρόλο θα διαδραματίσει από δω και στο εξής η θέση που θα λάβει ο Σινάν Ογάν, ο οποίος, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι να απελάσει τους 3,6 εκατομμύρια Σύριους που βρίσκονται στην Τουρκία, ανέβασε το ποσοστό του στο 5,3% του εκλογικού σώματος.

«Δεν πρόκειται ακριβώς για νίκη, αλλά σίγουρα δεν είναι ήττα για τον Ερντογάν», σημειώνει από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Figaro .

Από την πλευρά της η γαλλική εφημερίδα Libération, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος μιας ψηφοφορίας με μαζική συμμετοχή που διεξήχθη "χωρίς αξιοσημείωτα επεισόδια", οι πρώτες καταμετρήσεις δίνουν πλεονέκτημα στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος "φαίνεται σε κάθε περίπτωση έτοιμος να σεβαστεί το αποτέλεσμα της κάλπης".