ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

«Σίγουρα τα αντίποινα», εντάσεις για το «πώς» και το «πότε»
  • 16 Απρ 2024
  • διεθνή

Ενώ τα βλέμματα ολόκληρου του πλανήτη είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως το επικρατέστερο σενάριο είναι το Ισραήλ να «απαντήσει» άμεσα!

Το Ισραήλ «διατηρεί όλες τις επιλογές του» για απάντηση στο Ιράν, αναφέρθηκε μετά τη συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα χθες, ύστερα από την επίθεση του Ιράν.

Φυσικά, από το πού και κυρίως από την ένταση του χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, θα εξαρτηθεί το τι θα ακολουθήσει. Τα χειρότερα σενάρια λένε, ότι αυτή η σοβαρότατη κρίση στη Μέση Ανατολή, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε νέο παγκόσμιο πόλεμο. Κι αυτό γιατί, ένας πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν, δεν είναι απλώς ένας πόλεμος μεταξύ δύο χωρών αλλά… μεταξύ δύο κόσμων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντέιβιντ Μένσερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Ισραήλ «διατηρεί όλες τις επιλογές του» και πρόσθεσε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας».

Στην πρώτη συνεδρίαση δεν ελήφθη απόφαση και ζητήθηκε από τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους και να δώσουν περαιτέρω επιλογές στην ισραηλινή κυβέρνηση για τα αντίποινα εναντίον του Ιράν. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ και ο υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντζ, που φέρεται να ανήκει στους σκληροπυρηνική πτέρυγα η οποία θέλει στρατιωτικό χτύπημα σε ιρανικό έδαφος.

Σύμφωνα με το BBC, ο στρατός του Ισραήλ λέγεται ότι έχει παρουσιάσει μια σειρά από επιλογές για πιθανά πλήγματα κατά του Ιράν και αυτές εξετάζει υπουργικό συμβούλιο πολέμου. Ισραηλινή πηγή είπε στο βρετανικό δίκτυο ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει να περάσει μια τόσο μεγάλη επίθεση, που περιελάμβανε περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, χωρίς κάποιου είδους απάντηση.

Ορισμένοι ισραηλινοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα ώστε το Ιράν να μην επαναλάβει την ενέργειά του. Ωστόσο, τα βασικά στελέχη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου τονίζουν επίσης την ευκαιρία να ενισχυθεί η «στρατηγική συμμαχία» κατά της απειλής από το Ιράν και να αξιοποιηθεί η υποστήριξη που έδειξαν προς το Ισραήλ οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιορδανία και άλλοι σύμμαχοι για την αποτροπή της επίθεσης.

Έντονες συζητήσεις στην συνεδρίαση

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια έντονη συζήτηση σχετικά με το πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, είπαν στο CNN δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.

Πώς θα μπορούσε να απαντήσει το Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν

Το υπουργικό συμβούλιο πολέμου παραμένει αποφασισμένο να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν και αυτό που φέρεται να συζητούν τα μέλη του είναι ο χρόνος και η έκταση της ισραηλινής απάντησης, σημείωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Εκτός από μια πιθανή στρατιωτική απάντηση, το υπουργικό συμβούλιο πολέμου εξετάζει επίσης και τις διπλωματικές επιλογές για την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν στην παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ο Μπένι Γκαντζ, βασικό μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολέμου, έχει πιέσει για ταχύτερη απάντηση στην επίθεση του Ιράν, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές. Ωστόσο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να είναι εκείνος που μέχρι στιγμής έχει «φρενάρει» την επιλογή του χτυπήματος στο Ιράν.

Ο Γκαντζ πιστεύει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συγκεντρώσει διεθνή υποστήριξη για μια τέτοια επίθεση, δήλωσε μία από τις πηγές. Πολλές χώρες προειδοποιούν ήδη το Ισραήλ να μην κλιμακώσει περαιτέρω την κατάσταση με ένα στρατιωτικό χτύπημα σε ιρανικό έδαφος.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ γνωρίζει ότι η χώρα απολαμβάνει σήμερα την διεθνή υποστήριξη των συμμάχων της και δεν θα ήθελε να την δει να χάνεται. Ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση ξέρει ότι δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη την πρώτη απευθείας επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.

Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια παρουσίασε  χθες  η «Jerusalem Post», το οποίο αφορά σε αεροπορική επιδρομή με δεκάδες σμήνη μαχητικών αεροσκαφών stealth F-35, τα οποία θα πετούσαν σε χωριστές διαδρομές, για να χτυπήσουν τοποθεσίες σε ολόκληρη την επικράτεια της αχανούς ισλαμικής δημοκρατίας, έως και 2.000 χλμ. μακριά από το εβραϊκό κράτος. Ορισμένα από τα σμήνη θα πετούσαν κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Συρίας και Τουρκίας και στη συνέχεια θα διέσχιζαν το Ιράκ, ενώ άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετάξουν μέσα από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας και τον Περσικό Κόλπο.

Τα μαχητικά αυτά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν ταυτόχρονα ή κατά κύματα, ώστε να πλήξουν αστραπιαία την ιρανική αεράμυνα σε δεκάδες τοποθεσίες με πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έχουν υποδειχθεί από τη Μοσάντ και τις υπηρεσίες πληροφοριών των Ισραηλινών Αμυντικών δυνάμεων (IDF). Η κύρια αποστολή τους θα ήταν να εξαλείψουν την ισχυρή ασπίδα αεράμυνας του Ιράν, ένα αμυντικό σύστημα πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχουν στη διάθεσή τους χώρες όπως ο Λίβανος και η Συρία ή οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς.

Πλήγμα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

Ενδεχομένως στη συνέχεια να υπάρξουν και άλλα κύματα αεροπορικών επιδρομών, τα οποία θα είχαν σκοπό να βοηθήσουν στη διείσδυση βαθιά στο ιρανικό έδαφος για την καταστροφή σημαντικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν στο Φορντόου και το Νατάνζ. Παράλληλα, οι IDF θα εξαπέλυαν ένα σημαντικό αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εδάφους – εδάφους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τόσο επιθετικά, όσο και αναγνωριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας, στο Φορντόου ο κύριος θάλαμος της πυρηνικής εγκατάστασης είναι θαμμένος περίπου 80 μέτρα κάτω από τη γη. Πρόκειται για ένα βάθος όπου μόνο αμερικάνικες βόμβες τύπου «bunker buster» των 30.000 λιβρών θα μπορούσαν να καταστρέψουν. Όμως, οι ΗΠΑ αρνούνται διαχρονικά να παραχωρήσουν στο Ισραήλ το συγκεκριμένο όπλο. Από την άλλη, δεν είναι απαραίτητο να εξαλείψει κανείς ολοσχερώς μια εγκατάσταση, για να την καταστήσει άχρηστη. Συνεχόμενα στοχευμένα χτυπήματα θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την πρόσβαση της Τεχεράνης σε ηλεκτρική ενέργεια και να την αποκόψουν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, άλλες στρατηγικές εγκαταστάσεις που θα ενδιαφερόταν να χτυπήσει το Ισραήλ, είναι ο αντιδραστήρας βαρέως ύδατος στο Αράκ, το εργοστάσιο μετατροπής ουρανίου κοντά στο Ισφαχάν, ερευνητικοί αντιδραστήρες στο Μπονάμπ, το Ραμσάρ και την Τεχεράνη, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις όπου το Ιράν αναπτύσσει εξελιγμένα εξοπλιστικά προγράμματα.

Μια τέτοια επιχείρηση, πάντως, σίγουρα θα έχει και κάποιες σημαντικές απώλειες για τους Ισραηλινούς, καθώς το Ιράν λογικά θα καταρρίψει κάποιο ή κάποια αεροσκάφη, ενώ κάποια άλλα ίσως δεν τα καταφέρουν να επιστρέψουν στη βάση τους, λόγω έλλειψης καυσίμων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θετικό σημείο για τους Ισραηλινούς είναι ότι παρά τον τεράστιο αριθμό αεροπορικών επιθέσεων που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια οι IDF στον Λίβανο, τη Συρία και τη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός έχει χάσει μόνο ένα F-16, στις αρχές του 2018 και δεν έχει χάσει ποτέ F-35. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η «Jerusalem Post» καταλήγει στο ότι η επιτυχής έκβαση της οποιασδήποτε επιχείρησης προϋποθέτει τη στήριξη των ΗΠΑ και των υπόλοιπων συμμάχων του Ισραήλ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων