• 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

Λόγος24

άρθρα

tora-kai-h-ammoxostos-aurio-ti

Τώρα και η Αμμόχωστος, αύριο τί;

Εν τέλει, η Τουρκία δεν σταματάει σε τίποτα, δεν σέβεται τίποτα και με κάθε προκλητικό τρόπο γνωστοποιεί τις αποφάσεις της, ως απόρροια των ονειρώξεων της Ηγεσίας της. Η τελευταία της ενέργεια αφορούσε την Αμμόχωστο, όπου τροποποιεί τα ισχύοντα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και καθιστά το ψευδοκράτος συνομιλητή όλων, ακόμη και των Ελληνοκυπρίων.

23 Ιουλ 2021
άρθρα
Περισσότερα
hroes-kai-iroes

Ήρωες και … ήρωες

Κάθε χρόνο ο Ιούλιος είναι ο μήνας που πρέπει να μας θυμίζει την κατάληψη μέρους της Κύπρου αλλά και τους άνδρες της ΕΛΔΥΚ, που έδωσαν το αίμα τους και τη ζωή τους για την προάσπιση Ελληνικού εδάφους. Τους τελευταίους στρατιώτες της Πατρίδας μας οι οποίοι ενεπλάκησαν σε συνθήκες πολέμου και τους οποίους οφείλουμε, να τιμούμε ως αληθινούς ήρωες.

07 Ιουλ 2021
άρθρα
Περισσότερα
thesmika-diafonoudes

«Θεσμικά» διαφωνούντες!!!

Η Κυβέρνηση, ένα και πλέον έτος μετά την έλευση του κορωνοϊού, έχει αντιμετωπίσει την πρωτόγνωρη πανδημία με επιτυχία και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς – οι οποίοι πάντα λένε την απλή αλήθεια.

01 Ιουλ 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-epilogi-mas-gia-to-mellon

Η επιλογή μας για το μέλλον

Ο παγκόσμιος οικονομικός χάρτης επαναπροσδιορίζεται και σε λίγο διάστημα θα αναδειχθούν εκείνοι οι τομείς εργασίας, που θα έχουν καθοριστικό ρόλο για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Είναι μία κρίσιμη χρονική συγκυρία και οι «Μεγάλοι» του πλανήτη έχουν αρχίσει τον αδυσώπητο αγώνα μεταξύ τους, με σκοπό την τελική κυριαρχία του Ενός. Αυτού που θα ελέγχει την οικονομία στο μέγιστο βαθμό και μαζί, θα ελέγχει και αντίστοιχες Χώρες.

23 Ιουν 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-diplwmatia-mas-proxwrei-kanonika

Η διπλωματία μας προχωρεί κανονικά

Η Ελλάδα ακολουθεί μία σταθερή πορεία, πέραν όλων όσων ανέκυψαν λόγω του κορωνοϊού, στην εξωτερική της πολιτική, η οποία στηρίζεται στο δίπτυχο εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και μονομερώς με τη μέγιστη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Σημαντικό ρόλο της διπλωματίας μας αναλίσκουμε στο θέμα της Τουρκίας, το οποίο όμως σε κεντρικό επίπεδο αντιμετωπίζεται σαν Ευρωπαϊκό και όχι σαν διμερές.

08 Ιουν 2021
άρθρα
Περισσότερα
episkeci-tsavousoglou-tipota-neo-kai-ousiastiko

Επίσκεψη Τσαβούσογλου: τίποτα νέο και ουσιαστικό

Έχει προγραμματιστεί και σύντομα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Χώρα μας. Μία επίσκεψη, η οποία δεν μοιάζει να έχει ουσιαστικό ενδιαφέρον, αφού δεν πρόκειται, η Τουρκία να μεταβάλλει την στάση της σε κανένα απ’ όλα τα ανοικτά θέματα που έχουμε κι έτσι, θα συνεχίσουν να είναι ανοικτά.

28 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
kentroaristeri-politiki-me-stratigiki-biribas

Κεντροαριστερή πολιτική με στρατηγική… μπιρίμπας !!!

Λίγο, ως πολύ, φαντάζομαι, οι περισσότεροι έχουμε βρεθεί σε κάποιο σπίτι όπου, κυρίως πιο μεγάλης ηλικίας κυρίες, αλλά και κύριοι έχουν επιδοθεί στο ευγενές ψυχοτεχνικό χαρτοπαίγνιο της μπιρίμπας. Ανάμεσά τους, σχεδόν κατά κανόνα, υπάρχει και μία παίκτρια, ή κάποιος εκ των κυρίων, που προκειμένου να συγκεντρώσει πολλούς πόντους και να κερδίσει, επιδίδεται μετά μανίας στο να μαζεύει από το τραπέζι ότι φύλλα πετούν οι υπόλοιποι. Τελικά, το σύνηθες είναι να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε τον όγκο των χαρτιών που δεν ξέρει που να τα βάλει, ούτε και να τα ταιριάξει αφού πρόκειται για συνονθύλευμα με πολύ μικρή αξία.  Αποτέλεσμα είναι, όχι μόνο να μην κερδίζει, αλλά και να «γράφει» πάνω της όλη την σαβούρα που έχει μαζέψει. Και αν αυτή η τακτική είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένη στα χαρτοπαίγνια, φανταστείτε τι γίνεται όταν εφαρμόζεται στην πολιτική. Τα τελευταία χρόνια, ιδίως λόγω της κρίσης που πραγματικά προκάλεσε φοβερή φθορά σε κόμματα και στελέχη, που ήρθαν αντιμέτωπα με την ηθική και την ιδεολογία τους χάριν της τήρησης των αυστηρών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής, στο τραπέζι της πολιτικής σκηνής βρέθηκαν πολλά «κομματικά ορφανά». Από γυρολόγους της πολιτικής, εκδιωγμένους, αντάρτες, ανεξαρτητοποιημένους, αποχωρήσαντες, σκοπίμως εξαφανισμένους μέχρι να ξεχαστεί η μέχρι τότε πολιτική τους πορεία και επιλογές, καιροσκόπους της πολιτικής και άλλους. Τους περισσότερους εξ αυτών τους μαζεύει κατά κύριο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο έχει μετεξελιχθεί σε ιδεολογικό σουπερμάρκετ όπου όλοι χωράνε, όσο αντίθετες πορείες και αν ακολουθούσαν μέχρι να μπουν στις τάξεις του. Και η πρακτική αυτή… των μπιριμπο-παικτών  που μαζεύουν αδιακρίτως ότι πέφτει, ή πετιέται  δεν περιορίζεται μόνο στο τραπέζι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Επεκτείνεται και σε αυτό της διεκδίκησης της διοίκησης των τοπικών κοινωνιών. Χαρακτηριστικό είναι ότι με πρωτοβουλίες (μεγάλο-παραγόντων) και στελεχών της Κεντροαριστεράς, επιχειρείται η συγκέντρωση όλων των «ηττημένων» στις τελευταίες εκλογές της Αυτοδιοίκησης σε δήμους που κερδήθηκαν από υποψηφίους υποστηριζόμενους από το κυβερνόν κόμμα. Ήδη έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες προσέγγισης  στο πλαίσιο προετοιμασίας για τις επόμενες εκλογές, αλλά το εγχείρημα, όπως ακούγεται δεν πηγαίνει και πολύ καλά και σε κάποιες περιπτώσεις οι προσωπικές φιλοδοξίες και το ετερόκλητο του πράγματος υπερίσχυσαν. Όπως και στη μπιρίμπα, είναι δύσκολο να διαχειριστείς τόσα φύλα, αλλά ακόμη και αν καταφέρεις να τα χωρέσεις στα χέρια σου πόντους δεν θα πάρεις αφού είναι τόσο διαφορετικά που το ιδεολογικό τους αποτύπωμα είναι ασαφές και η αξία του μικρή και αμφισβητήσιμη. Άσε, δε, που αν χάσεις την παρτίδα θα σου μείνουν αμανάτι και θα πρέπει, τόσο να «γράψεις» όλες τους τις «αμαρτίες» πάνω σου, όσο και να διαχειριστείς την γκρίνια που συνήθως ακολουθεί μίας ήττας.     Ά. Δημητρίου       

25 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-parea

Η «παρέα»

Είτε μας αρέσει είτε όχι, οφείλουμε να παραδεχθούμε ένα γεγονός, σε σχέση με το πώς κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα μας. Όλα προέρχονται από την «παρέα» και γίνονται για την «παρέα». Βασικός και απαράβατος κανόνας κοινωνικής συμπεριφοράς η «παρέα», αφού ουδείς νοείται να μην έχει την παρέα του – τα φιλαράκια του – τους κολλητούς του, με τους οποίους θα συζητήσει τα πάντα, θα αναλύσει περισσότερα από τα πάντα και θα σχεδιάσει ακόμη πιο μεγαλεπήβολα τα πάντα. Με έναν όμως όρο: η «παρέα» πάνω απ’ όλα.

24 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-mesi-anatoli-pali-flegetai

Η Μέση Ανατολή πάλι φλέγεται

Το πολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί στην Ουκρανία σταμάτησε, χωρίς ακόμη να έχουν γίνει γνωστές οι αιτίες αυτής της θετικής εξέλιξης. Αιτίες, οι οποίες μπορούν να προσδιοριστούν είτε στη λογική είτε στην οικονομία είτε στην υποχώρηση έναντι του ισχυρού αντιπάλου και με δεδομένο ότι τελικά δεν θα έχεις όση εξωτερική βοήθεια ήθελες είτε σε συνδυασμό αυτών.

18 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
ta-erga-dinoun-psifo-empistosynis-stin-dioikisi-tsirmpa

Τα έργα δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην διοίκηση Τσίρμπα

Μετουσιώνονται στις προϋποθέσεις οι οποίες εν καιρώ αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην πόλη- που επί σειρά ετών είχε αφεθεί στην τύχη της- οι προεκλογικές εξαγγελίες και τα σχέδια της δημοτικής Αρχής Αγίων Αναργύρων- Καματερού.

11 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
eidikoi-peri-ton-koronoio

«Ειδικοί» περί τον κορωνοϊό

Η Ανάσταση του Κυρίου, μακάρι να φέρει άμεσα μαζί της και την «ανάσταση» όλων μας από τα τόσα που βιώνουμε, σαν απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρωτίστως, να θωρακιστούμε με τον εμβολιασμό και κατόπιν, να βάλουμε σε ρυθμούς την καθημερινή ζωή μας τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

10 Μάι 2021
άρθρα
Περισσότερα
genoktonia-armenion-anagnorisi-kai-proaggelos

Γενοκτονία Αρμενίων: αναγνώριση και προάγγελος εξελίξεων

Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ήταν ηθικά και ιστορικά επιβεβλημένη και σίγουρα, δεν ήταν μία πρόχειρη απόφαση και μία γρήγορη ενέργεια. Είναι δεδομένο, ότι υπήρξε συνεχής επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, κάτι που έγινε ευρέως γνωστό και με την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο Προέδρων την αμέσως προηγουμένη της αναγνώρισης.

26 Απρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-krisimi-ora-stin-oukrania-plisiazei-taxeos

Η κρίσιμη ώρα στην Ουκρανία πλησιάζει ταχέως

Το μέτωπο που έχει ανοιχθεί στην Ουκρανία, αντί να παρουσιάζει σημεία αποκλιμάκωσης, συνεχώς διογκώνεται και η πορεία του κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική για εξομάλυνση δείχνει. Πέραν των όποιων πολιτικών δηλώσεων και ρητορικών αντιπαραθέσεων, η δύναμη πυρός που έχει συγκεντρωθεί από την Ρωσία, δεν επιτρέπει περιθώρια παρερμηνειών, για το τι θα συμβεί, όποτε αρχίσουν οι πολεμικές συρράξεις.

19 Απρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
taxidi-ypex-sthn-tourkia-aneu-logou

Ταξίδι ΥπΕξ στην Τουρκία: άνευ λόγου

Η τωρινή επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία έρχεται σε μία χρονική περίοδο, κατά την οποία θεωρείται σίγουρο, ότι ουδέν ουσιαστικό θα εισφέρει στο όλο κλίμα, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα καλλιεργεί ο Τούρκος Πρόεδρος. Κλίμα απόλυτης έντασης, αμφισβήτησης των πάντων, επίδειξης των απαιτήσεών του, αμιγώς επεκτατικό εις βάρος της Ελλάδας κοκ.

12 Απρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
simera-h-oukrania-aurio-ti

Σήμερα η Ουκρανία, αύριο τί;

Η χώρα μας συνεχίζει στους ρυθμούς του κορωνοϊού και των εξ’ αυτού πάρα πολλών αλλαγών που έχουν έρθει στην καθημερινότητά μας. Για μήνες έχουμε εκούσια «αυτοαπομονωθεί» απ’ όσα συμβαίνουν εκτός συνόρων και τα οποία είναι πολύ σοβαρά και αποτελούν προοίμιο των επομένων καταστάσεων. Το θέμα της Ουκρανίας δεν έχει λάβει τις σωστές του διαστάσεις σε ανάλυση και δημοσιότητα, αν και αποτελεί το κορυφαίο παγκόσμιο ζήτημα και, σίγουρα, προάγγελο τεράστιων εξελίξεων. Οι αναφορές μου είναι συνεχείς στο θέμα αυτό, γιατί η επερχόμενη σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας έχει προ πολλού ξεφύγει – αν και μάλλον ποτέ δεν ήταν - από το επίπεδο των διμερών διενέξεων και αφορά το σύνολο της Ευρώπης, ομού με την υπερατλαντική συμμετοχή. Έχει αρχίσει σαν κάτι «μικρό» αλλά η εξέλιξή του καλό θα ήταν, να μην είναι «παγκόσμια», δεδομένων των εμπλεκομένων μερών αλλά και των οπλικών συστημάτων που αυτά διαθέτουν. Ήδη, υπάρχουν οι πρώτες ανταλλαγές πυροβολισμών και βολών πυροβολικού, υπάρχουν τα πρώτα θύματα, υπάρχουν οι υποκινητές και υπάρχουν οι πρόθυμοι. Η αιτία ήταν εύκολο να ανευρεθεί, δεδομένης της ιστορικής πορείας των δύο Κρατών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εντεύθεν και η κάθε πλευρά ευελπιστεί σε ανάλογα οφέλη, όποιας μορφής είναι δυνατόν όπως εθνικιστική υπεροχή, οικονομία, εξοπλισμούς, ένταξη σε Οργανισμούς κλπ. Τα οφέλη αυτά μάλλον δεν απασχολούν την Ρωσία, λόγω της παγκόσμιας θέσης της αλλά απασχολούν σε μεγάλο βαθμό την Ουκρανία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Και η απασχόληση αυτή έχει γίνει αντιληπτή από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι κρίνουν αναλογιζόμενοι μόνο το δικό τους συμφέρον και αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις. Στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Πολωνία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας. Επίσης, είχαμε και έχουμε τις συνεχείς αναφορές εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι οι σύμμαχοι δεν εισφέρουν τα συμφωνηθέντα στο ΝΑΤΟ. Τώρα, έχουμε τη νέα Κυβέρνηση στις ΗΠΑ, η οποία ευθέως τοποθετήθηκε τόσο για τον Ρώσο Πρόεδρο όσο και για την Κίνα. Και σαν επιστέγασμα όλων αυτών, έχει αρχίσει το θέμα της Ουκρανίας. Σίγουρα, μόνο τυχαία δεν είναι η σειρά των γεγονότων και σίγουρα, δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Αν έχει ληφθεί η απόφαση για πολεμική αναμέτρηση με την Ρωσία, ευχή όλων πρέπει να είναι, να έχουν τοποθετηθεί στο τραπέζι και όλα τα πιθανά σενάρια και αποτελέσματα. Η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση στις Ένοπλες Δυνάμεις της με αυτή προ εικοσαετίας και ο σημερινός Πρόεδρος της Ρωσίας έχει αποδείξει, ότι σε όλα τα επίπεδα μόνο αμελητέα προσωπικότητα δεν είναι. Οι ΗΠΑ κατανοούν την κατάσταση και επιθυμούν για λόγους τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς, την, σε κάποια χρονική στιγμή, εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην υπόθεση αυτή. Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα εσωτερικά θέματα της Συμμαχίας, αφού τα δεδομένα έχουν τροποποιηθεί αρκετά εδώ και χρόνια. Οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν διαμορφώσει την εσωτερική τους οικονομική και εν γένει πολιτική στηριζόμενες στις εμπορικές σχέσεις τους με την Ρωσία, ενώ οι όποιες διαφωνίες αρχίζουν και τελειώνουν σε ρητορικό επίπεδο ή της λήψης οικονομικών μέτρων, τα οποία δεν έχουν αποδώσει. Τώρα, που θα πρέπει να πάρουν ευθεία έμπρακτη θέση εντός του ΝΑΤΟ, υπάρχει πρόβλημα. Και οι Κυβερνήσεις των Χωρών αυτών γνωρίζουν αφ’ ενός, την διασφάλιση της ακεραιότητάς τους λόγω της αμερικανικής στήριξης αλλά αφ’ ετέρου, την στρατιωτική και οικονομική δυσπραγία τους έναντι της Ρωσίας. Η εικόνα των Ρωσικών πυραύλων να στοχεύουν Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν θα αρέσει σε κανέναν και πολύ περισσότερο στις Κυβερνήσεις τους, όταν μάλιστα σε λίγο θα αιτηθούν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων ανανέωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτές. Η Ελλάδα θα ακολουθήσει τις επιλογές των ΗΠΑ και ήδη, με το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την Σούδα σε αμερικανική διαχείριση, η εμπλοκή της είναι σίγουρη. Εμπλοκή, που και αν δεν είναι σε στρατιωτικό προσωπικό σε μάχιμες θέσεις, είναι εξίσου σοβαρή σε επίπεδο υποστήριξης. Ούτως ή άλλως δεν είμαστε σε θέση επιλογής των ενεργειών μας, αλλά είμαστε ή πρέπει να είμαστε σε θέση, να αποκομίσουμε οφέλη – όπως όλοι – από αυτές. Η συνέχεια δε, της διαμάχης στην Ουκρανία μάλλον προοιωνίζει ηρεμία στα Ελληνοτουρκικά, αφού ουδείς της Νατοϊκής πλευράς θα ανεχτεί ένα δεύτερο εσωτερικό μέτωπο. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι η οριοθέτηση της διαμάχης σε τοπικό επίπεδο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα κάνουμε λόγο για παγκόσμια εμπλοκή. Και αυτό είναι εύκολο πλέον, λαμβανομένων υπ’ όψιν τόσο των αποστάσεων που διανύουν και καλύπτουν τα σύγχρονα οπλικά συστήματα όσο και των δυνατοτήτων για πλήγματα που έχουν. της Θάλειας Χούντα – δημοσιογράφου

07 Απρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-ora-tou-aurio-einai-simera

Η ώρα του αύριο είναι σήμερα

Έχουμε αναφερθεί στις τεράστιες γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και αυτή την στιγμή, είναι στο στάδιο της τελικής προετοιμασίας για υλοποίησή τους. Οι «υπερδυνάμεις» είναι βέβαιο, ότι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους, με τελικό στόχο της επικράτηση του «ενός» και τις υπόλοιπες να ακολουθούν, στο βαθμό που θα τους επιτραπεί. Η αναμέτρηση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει στο σχεδιασμό της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αλλά πιο μικρές και στοχευμένες, σε τέτοιο δε επίπεδο, όπου άμεσα θα αντικατασταθούν και θα υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις, αφού είναι δεδομένο, ότι η οικονομία και ο τρόπος διαχείρισής της αποτελεί το καλύτερο «όπλο» του παρόντος.

01 Απρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
oi-yperdynameis-sto-proskhnio

Οι «υπερδυνάμεις» στο προσκήνιο

Το να είσαι μία από τις τρεις «υπερδυνάμεις» του πλανήτη μας, είναι καλό σε πολλά επίπεδα, αφού σου δίνει δικαιώματα – έως κάποιες φορές στο σημείο της κατάχρησης – εφ’ όλων όσων συμβαίνουν αλλά και στη διαμόρφωση όσων θα συμβούν.

29 Μαρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
arsi-metron-kai-alitheies

Άρση μέτρων και αλήθειες

Τα κρούσματα του κορωνοϊού συνεχίζουν να παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τα νοσοκομεία είναι σε οριακά επίπεδα από τις εισαγωγές ασθενών και η οικονομική ζωή έχει βαλτώσει κανονικά. Όλα αυτά, πέντε μήνες μετά τα τελευταία μέτρα που άρχισαν τον περασμένο Νοέμβριο και ένα και πλέον χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι η επιτροπή των ειδικών ετοιμάζεται, να εισηγηθεί σταδιακή άρση των μέτρων και, ταυτοχρόνως, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

17 Μαρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
as-epikoinonisoume

Ας επικοινωνήσουμε …

Η πανδημία και η διάρκειά της μας έχουν δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και σε πάρα πολλούς τομείς τόσο στην ψυχική μας υγεία όσο και στα επαγγελματικά, οικονομικά κλπ. Δύσκολες καταστάσεις και πρωτόγνωρες στο να τις βιώνεις στην καθημερινότητά σου αλλά και στο να τις αντιμετωπίζεις. Η ελπίδα έχει έρθει με τον εμβολιασμό, ο οποίος, κατά τους ειδικούς, μας θωρακίζει επαρκώς και πλέον θα αρχίσουμε σταδιακά, να επανερχόμαστε στους ρυθμούς ζωής που είχαμε.

11 Μαρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
epilektikh-koinonia

Επιλεκτική κοινωνία

Τα πρόσφατα γεγονότα που αναδείχθηκαν, αναφορικά με θέματα παιδεραστίας, βιασμών και σεξουαλικών παρενοχλήσεων, μόνο απέραντη οργή και θλίψη προκάλεσαν στη συντριπτική πλειοψηφία της Κοινωνίας μας. Μιας Κοινωνίας όμως, της οποίας κομμάτι αποτελούσαν και οι δράστες των αποτρόπαιων πράξεων, οι οποίοι βίωναν την καθημερινότητά τους ανενόχλητοι και σε πολλές περιπτώσεις «κουνούσαν και το δάχτυλο» στον επαγγελματικό τους τομέα.

05 Μαρ 2021
άρθρα
Περισσότερα
oneiropola-diplwmatia

Ονειροπόλα διπλωματία …

Πολλά διαδραματίζονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, μεταβάλλοντας το γίγνεσθαι που έχουμε συνηθίσει. Αυτό που δεν μεταβάλλεται, είναι η στάση και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαρκώς προκλητική, διαρκώς επιθετική, διαρκώς με στόχο την όξυνση και την «εφεύρεση» κάποιου λάθους, που θα δώσει αφορμή για επόμενες κινήσεις και διαρκώς υπό το πρίσμα του επεκτατισμού που έχει στο μυαλό του ο Τούρκος Πρόεδρος.

26 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
h-polynomia-einai-o-nikitis-tou-xionia

Η πολυνομία είναι ο «νικητής» του χιονιά!

Ένα από τα πιο γνωστά προβλήματα, διαχρονικά, του τόπου μας είναι η «γραφειοκρατία», η οποία σε συνδυασμό με την «πολυνομία», καθιστούν από δύσκολη μέχρι αδύνατη την επίλυση απλών ή και πιο σύνθετων θεμάτων που ανακύπτουν και χρήζουν άμεσης επίλυσης.

19 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
nea-metra-h-idia-alhueia

Νέα μέτρα, η ίδια αλήθεια

Εκ νέου τέθηκαν νέα μέτρα σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αφού οι αριθμοί των κρουσμάτων, διασωληνωμένων και όσων δεν τα κατάφεραν, αποδεικνύουν, ότι η λήψη τους ήταν αναγκαία. Τα νέα αυτά μέτρα, προσθετικά σε όσα ισχύουν, ήταν σίγουρα απαραίτητα, η απόφαση για τη λήψη τους σίγουρα δεν ευχαριστεί κανέναν και σίγουρα, δεν γνωρίζουμε, εάν θα φέρουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

11 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
social-media-και-δημοκρατία

Social Media και Δημοκρατία

Του Δρος Παναγιώτη Ε. Τζαβάρα, ΕισαγωγήΟ Donald Trump θα μείνει στην ιστορία ως ο πρόεδρος με την αμεσότερη επαφή με τους ψηφοφόρους του, καθώς είχε 89 εκατομμύρια ακόλουθους στο twitter (έναντι 23 του Joe Biden). Έφτανε όμως μια απόφαση του Jack Dorsey (και λίγο αργότερα του Mark Zuckerberg), χωρίς καν ένα νόμο ή μια υπογραφή, για να διακόψει την επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ψηφοφόρων του.Αυτός λοιπόν είναι ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος της εικονικότητας. Τα Social Media, με τα πολλά τους οφέλη στην επικοινωνία, την αμεσότητα και την ενημέρωση, καλλιεργούν ταυτόχρονα το πιο εύφορο έδαφος για τη διασπορά ψεμάτων, μίσους και πολιτικής χειραγώγησης. Μπορούν οι χρήστες να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία; Τα Social Media είναι πλούτος έκφρασης ή βήμα μιας διαδικτυακής οχλοκρατίας; Τελικά, πόση Δημοκρατία χωράει στα Social Media; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που μας απασχολούν στο παρών κείμενο.Η Δημοκρατία εμπλουτίζεται ή απειλείται από τα Social Media;Πριν γίνει οποιαδήποτε ανάλυση στα δύσκολα ζητήματα ελευθερίας έκφρασης, η κοινωνική επιστήμη καταδεικνύει δύο χρήσιμα συμπεράσματα. Καταρχήν, ότι δεν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός στα Social Media. Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις της αγοράς δεν θα φροντίσουν αυτόματα για την πολυφωνία, τη διαφάνεια και τελικά για την προστασία της Δημοκρατίας. Κατά δεύτερον, σε τέτοια μη πολυφωνικά και εν δυνάμει χειραγωγούμενα μέσα, λίγοι είναι ικανοί να διακρίνουν το αληθές από το ψευδές.Η άνοδος του λαϊκισμού την τελευταία δεκαετία στη Δύση (βλέπε Trump στις ΗΠΑ, κύμα ακροδεξιάς στην Ευρώπη και Brexit), συνδέεται κατά κύριο λόγο με την διάδοση των Social Media που γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα. Τα Social Media κατά τη δεκαετία των 10’s, δημιούργησαν έναν πλούτο έκφρασης, αλλά παράλληλα δόθηκε βήμα σε μια διαδικτυακή οχλοκρατία και σε κάθε τυχοδιώκτη ιδεολόγο. Αμφιλεγόμενα κείμενα και βαρύγδουπα ψεύδη, κατέκλυσαν τις οθόνες μας -με αποκορύφωμα τα fake news- σμιλεύοντας έτσι έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο εικονικότητας.Επιπρόσθετα, είναι οι ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται τα Social Media, με στόχο όχι βεβαίως την πολυφωνία, αλλά ούτε και την προπαγάνδα. Βασική επιδίωξη τους είναι απλούστατα ο εθισμός, η έξη. Οι χρήστες δηλαδή, να τα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο, για το οτιδήποτε. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες των Social Media εξαρτώνται από αυτά, γράφοντας, αλληλεπιδρώντας ή απλώς διαβάζοντας διαρκώς αναρτήσεις και σχόλια. Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν τα Social Media. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence) και τα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data), μπορούν να εκτιμήσουν την προσωπικότητα των χρηστών τους καλύτερα απ’ ό,τι οι φίλοι, οι γονείς και οι σύντροφοί τους, όπως αποκάλυψε επιστημονική έρευνα του καθηγητή Michal Kosinski στο Stanford University.Απόδειξη για τα παραπάνω είναι η περίπτωση της εταιρείας Cambridge Analytica. Mε τα Big Data που είχε στα χέρια της το 2016, εντόπισε όχι απλά τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους στις ΗΠΑ, αλλά εκείνους που έκλιναν περισσότερο προς τον Trump. Έτσι, αφού τους τροφοδότησε με πλήθος ψευδών ειδήσεων (fake news) και πολιτικών διαφημίσεων, ψήφισαν Trump πεπεισμένοι ότι ενήργησαν με τη δική τους ελεύθερη βούληση. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το δημοψήφισμα για το Brexit.Πιο πρόσφατο παράδειγμα, που ενισχύει την μεγάλη επιρροή των Social Media και τις αρρυθμίες που μπορούν να προκαλέσουν, είναι η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Η εισβολή στο λίκνο της Δημοκρατίας, ήταν ένα πολιτειακό τραύμα που ίσως αφήσει ολέθριες συνέπειες τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Trump βεβαίως έφυγε, όμως το πρόβλημα παραμένει, και αφορά κυρίως την αστική φιλελεύθερη Δημοκρατία. Στον αντίποδα, το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του Trump στα Social Media, ακροβατεί μεταξύ των δυσδιάκριτων ορίων της προστασίας της Δημοκρατίας και της λογοκρισίας. Έτσι αποδεικνύεται πάλι η υπέρμετρη δύναμη των Social Media, που τα κάνει να λειτουργούν ως το μέσο (αν όχι ο επιταχυντής) των εξελίξεων, των ομαδοποιήσεων και των πολιτικών πειραματισμών.Προφανώς, τα Social Media δεν επηρεάζουν τους χρήστες με τον ίδιο τρόπο. Οι επιπτώσεις τους εξαρτώνται τόσο από τον τρόπο χρήσης, όσο και από τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη. Τα Social Media είναι μια τεχνολογία που εξαρτάται –και διαμορφώνεται τεχνολογικά– από τα μοτίβα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Βέβαια, διαφορετικές πλατφόρμες ασκούν διαφορετικά είδη επιρροής.ΣυμπέρασμαΗ Δημοκρατία αποτελεί ένα φαινόμενο τέτοιο που από τη φύση του ενισχύει και αυτούς που την κακομεταχειρίζονται. Δεν εγγυάται από μόνο της, ως πολίτευμα και ως κατάσταση, πως όλοι θα την μεταχειρίζονται με τον σωστό τρόπο. Ζητούμενο για μία κοινωνία είναι να μάθει διαχειρίζεται τη Δημοκρατία με τις σωστές αναλογίες και τις σωστές ισορροπίες.Το ζήτημα των ατομικών ελευθεριών και ειδικότερα η ελευθερία της έκφρασης μέσω των Social Media, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αναμένεται σύντομα η ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. που θα ρυθμίζει ακόμη και θέματα περιεχομένου του διαδικτύου.Το δίλημμα του χαρακτηρισμού των Social Media ως δημοκρατικών ή αντιδημοκρατικών εργαλείων δεν πρέπει να υφίσταται. Δεν είναι ούτε εκ φύσεως ευνοϊκά, ούτε εκ φύσεως απειλή για τη Δημοκρατία. Ωστόσο, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματα της εποχής μας δεν βρίσκονται στον «ακτιβισμό του πληκτρολογίου». Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε μια νέα γενιά που θα ξεκινήσει να αναγνωρίζει, να συζητάει και να χειρίζεται πιο συνειδητά την υψηλή διακύβευση των ημερών της, δηλαδή την τεχνολογία. Τα Social Media ακολουθούν την φύση μας, δεν την πλάθουν. Όλοι δικαιούμαστε να έχουμε τη δική μας γνώμη, αλλά όχι τα δικά μας γεγονότα. Η συμφωνία πάνω σε αυτό θα ήταν μια καλή αρχή. * Ο Παναγιώτης Τζαβάρας είναι λέκτορας στο Τμήμα Διοίκησης και Μάρκετινγκ της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου    

09 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
o-anthropokentriks-xaraktiras-ths-kiverisis

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Είναι ώρα για Ομοψυχία και Παλλαϊκό Αγώνα. Οι πολίτες περιμένουν από τα πολιτικά τους κόμματα να βρούμε κοινή περπατησιά για την έξοδο από την κρίση και την αναγέννηση της χώρας. Πρώτα ο άνθρωπος, πρώτα ο Έλληνας.

04 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
mhn-sfiggeis-thn-thileia

Μην σφίγγεις την θηλειά!

Η Κυβερνώσα παράταξη, σύμφωνα και με όλες τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί μεγάλο προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό της δίνει την ευχέρεια, να πράττει και να υλοποιεί αυτά που προεκλογικά είχε παρουσιάσει στο πρόγραμμά της και αυτά από τα οποία θα κριθεί στις επόμενες εκλογές.

01 Φεβ 2021
άρθρα
Περισσότερα
ta-pragmatika-peristatika-sto-mati

Τα πραγματικά περιστατικά στο Μάτι

Είδε το φως της δημοσιότητας, στο σύνολο των ΜΜΕ, απόσπασμα από την κατάθεση του αρμόδιου αξιωματικού της Τροχαίας, σχετικά με όσα συνέβησαν στην πυρκαϊά στο Μάτι. Έχοντας αναλάβει την υπεράσπιση του συγκεκριμένου αστυνομικού κατά την ανακριτική διαδικασία, πρέπει να αναφερθούν κάποιες αλήθειες, όπως αυτές αναδείχθηκαν.

26 Ιαν 2021
άρθρα
Περισσότερα
politiki-iremia

Πολιτική ηρεμία

Όσο ταραγμένη είναι εδώ και καιρό η καθημερινότητά μας εξ’ αιτίας του κορωνοϊού και των άμεσων συνεπειών που υφιστάμεθα, τόσο ήρεμη είναι η πολιτική ζωή του τόπου μεταξύ της Κυβέρνησης και των λοιπών πολιτικών κομμάτων.

20 Ιαν 2021
άρθρα
Περισσότερα
me-ypeythinotita-kai-sinesi-tha-erhtei

Με υπευθυνότητα και σύνεση θα έρθει η «άνοιξη»

Η χώρα βρίσκεται στην καρδιά του δεύτερου απαγορευτικού, αγγλιστί, lockdown, και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, παρότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να εφαρμοστούν τα μέτρα.

12 Ιαν 2021
άρθρα
Περισσότερα
kapitolio-ena-paradeigma-pros-meleti

Καπιτώλιο: ένα παράδειγμα προς μελέτη

Οι εικόνες από το Καπιτώλιο στις ΗΠΑ, με την βίαιη είσοδο πολλών εξαγριωμένων πολιτών, ήταν σοκαριστικές αλλά ταυτοχρόνως και μία πρωτόγνωρη και σκληρή «καλημέρα» στη νέα χρονιά και όσα φέρνει μαζί της, σαν απόρροια πολλών γεγονότων.

12 Ιαν 2021
άρθρα
Περισσότερα
as-enai-h-xronia-tou-metrou

Ας είναι η χρονιά του «μέτρου»

Η νέα χρονιά ήρθε και μαζί της ήρθαν και οι ελπίδες όλων μας τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Ελπίδες, που κατανοήσαμε πλήρως την σημασία τους την χρονιά που πέρασε, αφού δικαίως θα μείνει στην ιστορία, σαν πολύ δύσκολη και ιδιόμορφη. Απ’ όλα είχε το 2020 και όλα μας τα έδωσε ανηλεώς και απλόχερα. Και, πέρα από πολλά, ήταν και πολύ γρήγορα και πρωτόγνωρα, γι’ αυτό και η διαχείρισή τους υπήρξε των άκρων.

04 Ιαν 2021
άρθρα
Περισσότερα
elpida-to-doro-pou-exoume

Ελπίδα: το δώρο που έχουμε

Η χρονιά που τελειώνει σε λίγες ημέρες, μπορούμε να πούμε, ότι ήταν η πιο δύσκολη, η πιο πρωτόγνωρη, η πιο σκληρή και μύρια όσα άλλα ακόμη που αποδεικνύουν, όσα βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε.

24 Δεκ 2020
άρθρα
Περισσότερα
mia-asinithisti-kathimerinothta

Μια ασυνήθιστη «καθημερινότητα» …

Η ιδιόμορφη «καθημερινότητα» που το έτος 2020 μας επέβαλλε, συνεχίζεται σε κανονικούς ρυθμούς και θα μας οδηγήσει με τον ίδιο τρόπο και τις επόμενες λίγες ημέρες που απομένουν, έως την αλλαγή του χρόνου.

16 Δεκ 2020
άρθρα
Περισσότερα
dagiakos-covid-19

Μετράμε αντίστροφα για το εμβόλιο παίρνουμε τις ζωές μας πίσω

Ήταν Φεβρουάριος του 2020 που τα πρώτα κρούσματα covid-19 έγιναν γνωστά καθώς και μια ίωση που θα άλλαζε τα πάντα γύρω μας.

10 Δεκ 2020
άρθρα
Περισσότερα
prepei-na-exoume-to-nou

Πρέπει, να «έχουμε το νου μας»!

Ο κάθε γονιός που έχει παιδιά αφ’ ενός για το πιο ήσυχο απ’ αυτά είναι εφησυχασμένος, αφού είναι υπάκουο και φρόνιμο και αφ’ ετέρου για το πιο ανήσυχο, έχει πάντα «το νου του», αφού δεν ξέρει το πρόβλημα που θα προκύψει από την συμπεριφορά του.

09 Δεκ 2020
άρθρα
Περισσότερα
kritiki-gia-tin-kritiki

Κριτική για την κριτική

Κριτική ασκείται στην Κυβέρνηση, για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού και ειδικότερα, για τα εκάστοτε μέτρα που αποφασίζονται και εφαρμόζονται. Μια κριτική, η οποία πρέπει να ιδωθεί υπό διάφορα πρίσματα, ώστε να καταλήξουμε ως προς το είδος της.

03 Δεκ 2020
άρθρα
Περισσότερα
h-koinoniki-politiki-tis-perifereias-sto-prosopo-tis-m-zerva

Η κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας στο πρόσωπο της Μ. Ζέρβα

Από τις βασικές προτεραιότητες της, αλλά και δεσμεύσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί η στήριξη των ευάλωτων- και σε πολλές των περιπτώσεων- αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων και ατόμων, στο πλαίσιο της κοινωνικής της πολιτικής.

30 Νοε 2020
άρθρα
Περισσότερα
ora-eythinis

Ώρα ευθύνης

Είναι από τις λίγες στιγμές στην πορεία της Χώρας μας, που έχουν ταυτοχρόνως προκύψει πολλά και σοβαρά θέματα, τα οποία χρήζουν συνεχούς παρακολούθησης και συνεχούς λήψης αποφάσεων.

27 Νοε 2020
άρθρα
Περισσότερα
liga-metra-kai-polla-stathma

Λίγα μέτρα και πολλά σταθμά …

Προσπάθεια κάθε νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή, είναι η σαφήνειά του, ως προς το αντικείμενο που πραγματεύεται και η μή ύπαρξη «παραθύρων», ως προς την ερμηνεία και εφαρμογή του. Θεμελιώδη και τα δύο, γιατί η χώρα μας είναι πλειστάκις παθούσα από εκ των υστέρων ερμηνείες, από διασταλτικές ή συσταλτικές ερμηνείες κατά το δοκούν, από εγκυκλίους που εξειδικεύουν την ερμηνεία κλπ.

20 Νοε 2020
άρθρα
Περισσότερα
mia-apli-meleti

Μια απλή μελέτη …

Πρέπει, να κατανοήσουμε και κυρίως οι εκάστοτε κυβερνήτες μας, ότι με την Τουρκία και δεν θα ξεμπλέξουμε ποτέ και δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός από πλευράς μας ούτε για ένα λεπτό. Μια απλή μελέτη των κινήσεών της δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνείας των επιδιώξεών της και κυρίως, των μέσων που θα χρησιμοποιήσει, για να το πετύχει.

13 Νοε 2020
άρθρα
Περισσότερα
panta-ftaine-oi-alloi

Πάντα φταίνε οι άλλοι …

Σαν να μην πέρασε μια μέρα … σε νέο κλείσιμο, τουλάχιστον, μέχρι τέλος Νοεμβρίου είναι πλέον όλη η Χώρα εξ’ αιτίας του κορωνοϊού και αυτό που απευχόμασταν, το βιώνουμε εκ νέου. Νομίζω, ότι δεν είναι η ώρα για απόδοση εκατέρωθεν ευθυνών μεταξύ των «μή ψεκασμένων» και των «ψεκασμένων», γιατί το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη διχόνοια στην κοινωνία μας. Αφορά τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα και, κυρίως, τα σοβαρότερα εξ’ αυτών. Αν ακόμη κάποιοι πιστεύουν, ειλικρινά μέσα τους, ότι τόσες χιλιάδες νεκροί και τόσα εκατομμύρια κρούσματα αποτελούν ¨μύθο¨, τότε δεν υπάρχει κανένα σημείο επικοινωνίας.

09 Νοε 2020
άρθρα
Περισσότερα
dyskoli-epoxi

«Δύσκολη» εποχή …

Η εποχή που ζούμε, μπορεί να λάβει επισήμως τον χαρακτηρισμό της «δύσκολης», αφού συμπεριλαμβάνει κάθε πιθανό και απίθανο σενάριο για άσχημο σήμερα αλλά και εξ’ ίσου άσχημη πορεία των πραγμάτων.

30 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
epanastash-stis-anadiarthrwseis-apolyto-ksekatharisma

Επανάσταση στις αναδιαρθρώσεις - Απόλυτο ξεκαθάρισμα

Όπως κάθε επανάσταση αποτελεί μια τομή στα δεδομένα. Μια τομή που στόχο έχει να ξεκαθαρίσει το τοπίο των κόκκινων δανείων.

23 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
h-oikonomia-ta-epomena-eth-meta-thn-pandhmia

Η οικονομία τα επόμενα έτη μετά την πανδημία

Η υγειονομική κρίση, ενίσχυσε τις αναμενόμενες μεταβολές σε επιμέρους τομείς της οικονομίας, ενώ σε ορισμένους άλλους διαμόρφωσε πρωτογενώς νέα δεδομένα.

23 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
den-epitrepodai-aytapates-ek-merous-mas

Δεν επιτρέπονται αυταπάτες εκ μέρους μας …

Έχω αναφερθεί, στον κίνδυνο που δημιουργεί η άκρως προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και αυτός ο κίνδυνος αφορά την εκ μέρους της δημιουργία ένοπλου επεισοδίου. Οι τελευταίες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, σε συνδυασμό και με τα εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας, οδηγούν απ’ ευθείας στην οδό, που όλοι ή θεωρητικά όλοι, απεύχονται δηλ. στην άμεση πολεμική αναμέτρηση με την Χώρα μας.

22 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
hsyxia-h-hgesia-ths-elas-thessalonikhs-anapauetai

Ησυχία … η Ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης αναπαύεται!

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα έχουν σταθερά ανοδική τάση, όπως δυστυχώς και των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που δεν τα κατάφεραν. Τα μέτρα εφαρμόζονται από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και βασικός στόχος είναι η προστασία όλων μας δηλ. η ζωή μας.

19 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
se-anavrasmo-oi-antrwpoi-tou-politismou

Σε "αναβρασμό" οι άνθρωποι του πολιτισμού

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει πολλές παρενέργειες σε πολλά επαγγέλματα και δραστηριότητες, όμως σε όσους βιοπορίζονται από δράσεις που αφορούν τέχνες και πολιτισμό και ανήκουν στον ελεύθερο επαγγελματικό στίβο η κατάσταση είναι αφόρητη.

19 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
peri-martyron-kai-martyrologion

Περί «μαρτύρων» και «μαρτυρολογίων» …

Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν σταματάει, να προκαλεί τις χώρες, που  στα σχέδιά του φαντάζουν εμπόδιο στον οθωμανικό ρόλο, που έχει μονομερώς χαρίσει στον εαυτό του αλλά και στον αντίστοιχο επεκτατισμό που τον ακολουθεί σαν φυσική συνέχεια. Δηλώσεις όπως, «Δεν υπάρχει κάποια δύναμη που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη χώρα μας. Δεν θα διστάσουμε να θυσιάσουμε μάρτυρες σε αυτήν τη μάχη. Είναι οι λαοί της Ελλάδας, της Γαλλίας κάποιων χωρών της βόρειας Αφρικής και του Κόλπου έτοιμοι να κάνουν τέτοιες θυσίες;», δεν χωρούν παρερμηνείας αλλά χωρούν ερμηνείες απτόμενες της λογικής και της Ιστορίας.

12 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
aspro-vazo-se-mauro-fonto

Άσπρο βάζο σε μαύρο φόντο

Ζημιά πέρα από κάθε πρόβλεψη έκανε η υπόθεση της Χρυσής Αυγής στον ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι ανεξήγητα…

09 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
diki-xrysi-aygis-apofasi-shmeio-anaforas

Δίκη Χρυσής Αυγής: απόφαση-σημείο αναφοράς

Η απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αναφορικά με τη δίκη ως κατηγορουμένων των μελών της Χρυσής Αυγής, σηματοδοτεί πολλά και σημαντικά τόσο ως προς το νομικό της σκέλος όσο και ως προς το κοινωνικό – πολιτικό της. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αυτή είναι αναπόσπαστο μέρος της νεότερης ιστορίας μας και πλέον, αποτελεί σημείο αναφοράς.

08 Οκτ 2020
άρθρα
Περισσότερα
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων