ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

αγ.ανάργυροι - καματερό

Kαμιά ιδιωτικοποίηση του Πάρκου Τρίτση
  • 31 Μαρ 2023
  • αγ.ανάργυροι - καματερό

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΕΞΙΑ

ΝΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια, πρόσφατα έγινε παρουσίαση του οράματος της Περιφέρειας Αττικής και του Φορέα Διαχείρισης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου, με επιρροές από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες τάσεις αειφορικού σχεδιασμού, λειτουργικής αναβάθμισης, άθλησης και αναψυχής.

Οι κύριοι άξονες του νέου, υπό διαβούλευση, σχεδιασμού είναι:

  • Η εγκατάσταση ποικίλων χρήσεων με ταυτόχρονη ενίσχυση του χαρακτήρα του πάρκου ως κέντρο ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά θέματα, και ένταξη νέων λειτουργιών
  • Η ενίσχυση των υφιστάμενων χρήσεων και η ένταξη νέων επιτρεπτών χρήσεων
  • Η ανάδειξη και εκμετάλλευση των υφιστάμενων κτισμάτων
  • Η λειτουργική και διοικητική ενοποίηση των χώρων του πάρκου
  • Η διαμόρφωση σύγχρονου δικτύου μεταφορών εντός του πάρκου
  • Η εγκατάσταση τεχνολογικά “έξυπνου” εξοπλισμού
  • Η εκπόνηση φυτοτεχνικών μελετών με νέο σχεδιασμό για τις φυτεύσεις που θα συνοδεύουν τα παραπάνω έργα.
  1. Σε καμία περίπτωση η πρόταση αυτή δε θα προκαλέσει την τσιμεντοποίηση του Πάρκου, καθώς δεν θα γίνει καμία νέα τσιμεντένια κατασκευή.
  2. Ακολούθως, φυσικά και δεν τροποποιούνται οι χρήσεις γης του Πάρκου, καθώς δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόταση παρέμβασης, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.
  3. Οι ζώνες παρέμβασης, όχι μόνο δεν κατακερματίζουν το Πάρκο, αλλά αντιθέτως, λειτουργούν ενωτικά και θα μελετηθούν στα πλαίσια μιας συνολικής αισθητικής παρέμβασης για το Πάρκο, με σκοπό την ενοποίησή του και τον μετασχηματισμό του σε ένα Πρότυπο Πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτισμού.
  4. Το δασικό τμήμα του Πάρκου, παραμένει δασικό και διαφυλάσσεται ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας αυτού, ενισχύοντας ήδη τις φυτεύσεις, με την βιοκλιματική ανάπλαση που υλοποιείται σήμερα.
  5. Ο δημόσιος χαρακτήρας του Πάρκου, αποτελεί λόγο αδιαπραγμάτευτο για εμάς, καθώς, την τριετία 2020-2023, έχουμε απαρέγκλιτα πορευτεί προς αυτήν την κατεύθυνση, της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του.
  6. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Πάρκου, έχει ήδη αναδειχθεί μέσω τόσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φορέα Διαχείρισης, όσο και με τις συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, με διάθεση συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, ο Φορέας Διαχείρισης είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς για την ορθή λειτουργία του ΚΕΠΕΑ Πάρκου Τρίτση.

Για να μετατραπεί το μέχρι πρόσφατα παραμελημένο και εγκαταλελειμμένο Πάρκο σε ένα Πρότυπο Πάρκο αναψυχής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και πολιτισμού, είναι απαραίτητα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η δημόσια διοίκηση να χρησιμοποιηθούν προς όφελος του Πάρκου και των επισκεπτών του. Αυτό κάναμε μέχρι σήμερα, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ώστε να καταφέρουμε να αναδείξουμε αυτόν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής  των πολιτών όλης της Αττικής.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο Φορέας Διαχείρισης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της συμμετοχής της κοινωνίας σε ένα όραμα τέτοιου βεληνεκούς, οργάνωσε ημερίδα παρουσίασης του στρατηγικού σχεδιασμού του Πάρκου σε ευρύ κοινό, στις 14 Φεβρουαρίου 2023, και στις 10 Μαρτίου 2023 διοργάνωσε μαζί με το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, ημερίδα με ανοιχτή συζήτηση και workshop συμμετοχικού σχεδιασμού, γύρω από τους θεματικούς άξονες της πρότασης διαμόρφωσης του πάρκου σε ένα Πρότυπο Περιβαλλοντικό Πάρκο, με σκοπό την ανάδειξη των συγκλίσεων και των αποκλίσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των ιδιωτών. Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων-Καματερού, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του ΚΕΠΕΑ, του Συλλόγου Φίλων του Πάρκου και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Ο βασικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να καταστεί σε όλους σαφές ότι το Πάρκο θέλουμε να παραμείνει ένας δημόσιος ζωντανός οργανισμός που θα αξιοποιηθεί, τόσο με τη συνδρομή ιδιωτών, όσο και με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών ομάδων λειτουργώντας ως ένα τοπόσημο κοινωνικής αλληλεπίδρασης και ουσιαστικής επαφής με το περιβάλλον.

Σε συνέχεια της ανοιχτής συζήτησης και του workshop συμμετοχικού σχεδιασμού,το πλάνο ανάπτυξης που παρουσιάστηκε, τέθηκε σε διαβούλευση, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής στο e-mail:contact@parkotritsis.gr έως τις 30.04.2023.

Πρόκειται συνεπώς για μια δυναμική διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων της περιοχής, αλλά και ενεργών πολιτών, των οποίων η ανατροφοδότηση θα συνυπολογιστεί στην τελική Πρόταση Διαμόρφωσης του Πάρκου η οποία θα τεθεί προς ψηφοφορία στα Δημοτικά Συμβούλια των όμορων Δήμων και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης. Για την υλοποίηση όλων αυτών των στόχων θα υπάρξουν επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Ανάκαμψης , το ΕΣΠΑ κλπ ώστε πλέον στη Νέα του Εποχή το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να μετατραπεί σε Πάρκο των Πολιτών και να μη θυμίζει σε τίποτα το παραμελημένο Πάρκο που ήταν μέχρι το 2019.

Εκ του Φορέα Διαχείρισης  του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης»

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων