ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ

Ο θλιβερός απολογισμός της τραγωδίας στη Βορειοανατολική Αττική
  • 14 Αυγ 2024
  • επικαιρότητα

Σε τραγωδία με την απώλεια μιας εργαζόμενης γυναίκας στο Πάτημα Χαλανδρίου εξελίχθηκε η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και κατέκαψε όλη τη βορειοανατολική Αττική φτάνοντας και μέσα στον αστικό ιστό.

Η αποτίμηση της καταστροφής είναι μεγάλη, καθώς υπολογίζεται ότι κάηκαν 100.000 στρέμματα και καταστράφηκαν περισσότερα από 100 σπίτια. Οι εξελίξεις τις τελευταίες τρεις ημέρες είναι ραγδαίες. Τα ξημερώματα εντοπίστηκε η απανθρακωμένη σορός γυναίκας σε επιχείρηση στο Πάτημα Χαλανδρίου. Η 65χρονη γυναίκα δεν κατάφερε να βγει από το κτίριο της επιχείρησης το οποίο κάηκε κατά το πέρασμα της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κατασκευής στεφάνων στο Πάτημα Χαλανδρίου όπου μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο όταν παγιδεύτηκε στις φλόγες της φωτιάς, μίλησε στο ΕΡΤΝews αναφέροντας ότι δεν μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο η γυναίκα δεν εγκατέλειψε την επιχείρηση.

«Δεν ξέρω γιατί δεν έφυγε, ενώ όλοι οι άλλοι είχαν φύγει», είπε ο ιδιοκτήτης, ενώ πρόσθεσε: «δεν ξέρω τι να σας πω κι εγώ εκπλήσσομαι». «Αλλά πώς έμεινε εδώ μέσα δεν μπορώ να καταλάβω. Κι εγώ τα έχω χαμένα[…]» ανέφερε.

Κάτοικος της περιοχής που κάηκε το σπίτι του ανέφερε στην Ειρήνη Κυρίτση ότι «κάηκε όλο το σπίτι, είναι το διπλανό σπίτι και δυστυχώς έγινε και αυτό στάχτη. Αλλά το μεγάλο θέμα είναι ότι χάσαμε τη φίλη τη Νάντια[…] Απλά χάσαμε μια πολύ καλή φίλη[…]».

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά στη βιοτεχνία προφανώς προκλήθηκε από κουκουνάρι που εκτινάχθηκε στην επιχείρηση.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι  45 περιοχές εκκενώθηκαν και διασώθηκαν στη βορειοανατολική Αττική, ενώ «δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο 40 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς»

Αναφορικά με την κατάσταση στις κατά τόπους περιοχές, η φωτιά στη Νέα Μάκρη -όπου εστάλη μήνυμα του 112- αντιμετωπίστηκε, ενώ η φωτιά που ξέσπασε στα Καλύβια Θορικού τέθηκε υπό μερικό έλεγχο. Στο μεταξύ ο πυρομετεωρολόγος κ. Γιάνναρος αναφέρθηκε στη στρατηγική. «Να δούμε τι πήγε λάθος στη χάραξη στρατηγικής» είπε χαρακτηριστικά.  «Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες και η κατάσταση της βλάστησης δεν μπορούν από μόνες τους να εξηγήσουν πώς η πυρκαγιά από τον Βαρνάβα επεκτάθηκε στα βόρεια προάστια της Αθήνας» πρόσθεσε ο πυρομετεωρολόγος Θεόδωρος Γιάνναρος μιλώντας για τους λόγους επέκτασης της πυρκαγιάς.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων