ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

πολιτική

Read

ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη βουλή
  • 08 Φεβ 2023
  • πολιτική

Κοινοβουλευτικό ντιμπέιτ εφ όλης της ύλης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα διεξήχθη χθες  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον χρόνο των εκλογών, τα εκλογικά διλήμματα, την αξιοπιστία του προγραμματικού λόγου και τις δημοσκοπήσεις αλλά και για την επίδοση των δύο κυβερνήσεων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στους τομείς της οικονομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της διαφάνειας.

«Δεν σας αρέσει η Βουλή κ. Τσίπρα και θέλετε τηλεμαχία; Κάθε πράγμα στην ώρα του» είπε ο πρωθυπουργός παίρνοντας εκ νέου το λόγο μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας του στην αναφορά του ότι επτά χρόνια αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαρατεθεί μαζί του σε τηλεμαχία, συμπληρώνοντας πως «Κάποιοι πολίτες φαντάζομαι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους».

Απαντώντας στην αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο και τα αποτελέσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Στην Κύπρο αυτός που βγήκε πρώτος, όλες οι δημοσκοπήσεις πρώτο τον έδειχναν. Αυτόν που έδειχναν τρίτο βγήκε δεύτερος. Προσέξτε μην γίνει κάτι τέτοιο και εδώ…»

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ζήτημα του Ποινικού Κώδικα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Άκουσα την ομιλία σας. Ωστόσο οφείλω να σας θυμίσω ότι ο κ. Κοντονής είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση διαπλοκής η ψήφιση του Ποινικού Κώδικα το 2019. Ήταν μια ακραία πράξη διαπλοκής και εξυπηρέτησης συμφερόντων μια εβδομάδα αφού του είχατε ανακοινώσει την διάλυση της Βουλής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα, όταν αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ σε νομοσχέδια για του εξοπλισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων. «Μας είπατε ψηφίσατε τις Belhara. Βλέπω εδώ την ψηφοφορία και λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών. Και εδώ ψέματα λέτε κ. Τσίπρα. Μέχρι και εδώ λέτε ψέματα. Παρών ψηφίσατε».

Κλείνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μου κάνει εντύπωση γιατί ήρθα στη Βουλή να μιλήσω για δύο θέματα. Τις αμυντικές δαπάνες και τη διάταξη για την αποβολή από τις εκλογές των πολιτικών σχηματισμών που επιβουλεύονται την δημοκρατική ομαλότητα. Κουβέντα δεν είπατε για αυτό. Αναμένουμε ακόμα τη τοποθέτησή σας. Ευελπιστώ κ. Τσίπρα ότι στη μια και μοναδική ψηφοφορία που συμμετέχετε θα κάνετε το σωστό. Και μετά μπορείτε να απέχετε και να βλέπετε από τον εξώστη την πλειοψηφία να ψηφίζει μια σειρά από θετικά μέτρα για την κοινωνία».

Αλ. Τσίπρας Πατερούλης και Μεγάλος Αδελφός ταυτόχρονα

Για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στον προεκλογικό σχεδιασμό της Ν.Δ και πατριδοκαπηλεία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όταν θα δοθούν εξηγήσεις για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι Ένοπλες Δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις ψηφοφορίες στην Βουλή. Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην επίθεση που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό καλώντας τον να εξηγήσει του λόγους που έδωσε τις εντολές για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «πατριδοκαπηλία» και προσπάθεια ένταξης των Ενόπλων Δυνάμεων στον προεκλογικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στην κριτική που άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες της Βουλής καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. «Εσείς μιλάτε για εκτροπή εσείς που ακούγατε το μισό πολιτικό σύστημα;» αναρωτήθηκε ρητορικά. Συνέχισε λέγοντας πως «η αξιωματική αντιπολίτευση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μείζονα παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου επιλέγει να χρησιμοποιήσει ένα θεσμικό όπλο. Την συμμετοχή της στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων» κι αυτό σημαίνει «για να μην νομιμοποιήσουμε ούτε μία ώρα παραμονής σας μετά από τις μείζονες κατά την άποψή μας αποκαλύψεις». Τόνισε πως «μόλις δώσετε εξηγήσεις θα επιστρέψουμε στις ψηφοφορίες για το νομοθετικό έργο».

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το ύμνο του ΕΑΜ που ακούστηκε σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε σας τάραξε ότι ένα από τα τραγούδια ήταν ο ύμνος του ΕΑΜ» τονίζοντας πως «η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982. Το ΕΑΜ είναι μέρος της εθνικής μας αντίστασης που δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει» ενώ πρόσθεσε πως «τον Γοργοπόταμο θα τον γιορτάζουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Η εθνική αντίσταση είναι μέρος της ιστορίας μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού επισήμανε ότι «ανέβηκε σε αυτό το βήμα για να εκμεταλλευθεί την εθνική ασφάλεια» και «να εμπλέξει τις Ε.Δ στα προεκλογικά σχέδια της κυβέρνησης». Πρόσθεσε πως παρουσιάζεται ως «προστάτης των Ενόπλων Δυνάμεων» αναρωτώμενος αν «από την πολύ προστασία είχατε καλωδιωμένους τους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων». Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε χαρακτηριστικά: «Αφήστε τις μεγάλες κορώνες και την υποκρισία» σημειώνοντας ότι δεν μπορεί «να έρχεται στο βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός για τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι μειοδότες». Συνολικά μάλιστα εγκάλεσε την κυβέρνηση για καπηλεία στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Έκανε ειδική αναφορά στην περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας πως «εσείς χέρι-χέρι με αυτούς που τώρα θέλετε να αποκλείσετε από την διαδικασία είσαστε εναντίον μας» και προσθέτοντας πως «εμείς θεωρούμε έσχατη καπηλεία να βάζουμε αυτά τα θέματα στην προεκλογική αντιπαράθεση».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα ζητήματα της Άμυνας λέγοντας ότι «καγχάζετε συνεχώς για τις εξοπλιστικές δαπάνες των 15 δισεκατομμυρίων και όταν σας λέμε ότι δεν πάει ούτε μία βίδα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία μας λέτε εθνική εξαίρεση». Επισήμανε ότι παρά τους εξοπλισμούς «δεν έχετε μέχρι σήμερα δώσει ούτε ένα ευρώ για την μέριμνα του ηθικού του στρατεύματος» τονίζοντας πως «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνον τα όπλα αλλά οι άνδρες και οι γυναίκες που χειρίζονται τα όπλα». Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όταν το ερευνητικό σκάφος Barbaros παραβίαζε την ελληνική ΑΟΖ δεν είχαμε φρεγάτες, όμως οι άνδρες και οι γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν το καθήκον και γύρισε πίσω το Barbaros». Πρόσθεσε πως «αδιαφορείτε για το πώς επιβιώνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε συνθήκες τρομακτικής ακρίβειας» ενώ κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να μην δίνει υποσχέσεις για το 2024 αφού «μεσολαβούν οι εκλογές και δεν θα είστε εκεί να τις υλοποιήσετε».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων