ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΩΣ ΔΡΟΥΣΕ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο «ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ»

«Πλεύριζαν» επιχειρηματίες και τους υπόσχονταν δάνεια
  • 26 Ιαν 2023
  • επικαιρότητα

Σε επίσημες ανακοινώσεις για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εξαπατούσαν επιχειρηματίες με το πρόσχημα της διαμεσολάβησης για την εκταμίευση δανείων, προχώρησε χθες  η ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, μεταξύ αυτών και ο «Μάξιμος Σαράφης», προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis, o οποίος φέρεται να είναι το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης.

Εις βάρος των τριών μελών της οργάνωσης που συνελήφθησαν, καθώς και εις βάρος τεσσάρων ακόμη ατόμων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτες και πλαστογραφίες τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων, ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση με διαρκή, δομημένη και με διακριτούς ρόλους δράση και, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, από διετίας και πλέον, διέπρατταν κακουργηματικές απάτες και πλαστογραφίες εις βάρος επιχειρηματιών.

Ειδικότερα, από καθέναν από τους πελάτες τους εισέπρατταν χρήματα ως «έξοδα φακέλου», δίχως όμως ποτέ να υποβάλλουν αιτήματα για έκδοση δανείου. Με αυτόν τον τρόπο εξαπάτησαν τουλάχιστον 8 άτομα, αποσπώντας τους συνολικά 600.000 ευρώ. Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι τα θύματα είναι κυρίως επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Το ποσό που αξίωναν οι κατηγορούμενοι ως δήθεν έξοδα φακέλου διαφοροποιούνταν ανάλογα με το ύψος του δανείου και την οικονομική επιφάνεια των θυμάτων τους και κυμαινόταν από 5.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα θύματα είναι ιδιοκτήτης γνωστού ξενοδοχείου της Αθήνας, έμπορος τυριών, εταιρεία με ιχθυοκαλλιέργειες, εταιρεία στον κλάδο του τουρισμού και λογιστικό γραφείο.

Αναλυτικότερα, ηγετικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να κατείχε o προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση Novartis. Μέσω του εύρους του κοινωνικού και επαγγελματικού του κύκλου, αναζητούσε υποψήφιους δανειολήπτες, συνήθως ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, οι οποίοι δεν διέθεταν τα εχέγγυα δανειοδότησης από τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στη συνέχεια, εκμεταλλευόμενος τη δεινή οικονομική τους θέση ή την ανάγκη τους για άμεση επιχειρηματική ανάπτυξη, παρουσίαζε ως εναλλακτική λύση τη δανειοδότησή τους απευθείας από τραπεζικά ιδρύματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ή με μεσιτεία της ανύπαρκτης εταιρείας, της οποίας εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος στη χώρα μας.

Οι άλλοι δύο συλληφθέντες εμφανίζονταν ως συνεργάτες του αρχηγικού μέλους και ως γνώστες των ιδιαίτερων συνθηκών των οικονομικών συναλλαγών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δη της ανύπαρκτης εταιρείας. Ενας από αυτούς, μάλιστα, για να ενισχύσει την εικόνα της αυθεντίας, ισχυριζόταν ότι ζούσε στη χώρα επί σειρά ετών ή πως η σύζυγός του εργαζόταν στην εν λόγω ανύπαρκτη εταιρεία αντίστοιχα, αναλαμβάνοντας ρόλο μεσολαβητή, έτοιμος να δώσει λύσεις σε όποιο πρόβλημα ανέκυπτε.

Επίσης, διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην πλαστογραφία των εγγράφων που χρησιμοποιούνταν από την εγκληματική οργάνωση, καθώς στην κατοχή του βρέθηκαν σφραγίδες εταιρειών και προσώπων, μήτρα σφραγίδας με αποσπώμενα ψηφία-ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, εντυπώματα υπογραφών, διάφορες εκτυπώσεις logo εταιρειών και υπογραφών στελεχών, τεμάχια χάρτου σφραγίδων εταιρειών και υπογραφών στελεχών τους επικολλημένα σε κόλλες Α4 κ.λπ.

Από τους συγκατηγορούμενους, τρεις αλλοδαποί εμφανίζονταν ως στελέχη της ανύπαρκτης εταιρείας και καθησύχαζαν τα θύματα σε περίπτωση αμφιβολιών για το έγκυρο της διαδικασίας, ενώ η τέταρτη συγκατηγορούμενη διαχειριζόταν τους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου κατέληγαν τα χρήματα των θυμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ανύπαρκτης εταιρείας και προκειμένου το όλο εγχείρημα να φανεί ακόμα πιο αληθοφανές, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συστήσει και ασφαλιστικές εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων κατατίθονταν από τα θύματα τα χρηματικά ποσά που αφορούσαν στα έξοδα δανείου.

Ολη η διαδικασία λάμβανε χώρα κατόπιν υποδείξεων του αρχηγικού μέλους και των συνεργών του, οι οποίοι, σε διάφορες φάσεις της εγκληματικής τους δράσης, παρέδιδαν στα θύματά τους πλαστογραφημένα έγγραφα, παραστατικά και πιστοποιητικά, με τα οποία τους έπειθαν για το έγκυρο και νόμιμο των δραστηριοτήτων τους.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 500 ευρώ.
  • Πέντε φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, εκτυπωτής και tablet.
  • Πλακέτα/μήτρα σφραγίδας αποτελούμενη από αποσπώμενους αριθμούς, ελληνικά γράμματα, σημεία στίξης και σύμβολα.
  • Χειροκίνητες σφραγίδες και εντύπωμα σφραγίδας.
  • Εγγραφα με σχέδια υπογραφών και σφραγίδων.
  • Εγγραφα με επικολλημένα τεμάχια χάρτου με υπογραφές και σφραγίδες.
  • Εκτυπωμένα ηλεκτρονικά μηνύματα.
  • Εγγραφα σχετικά με την ανύπαρκτη εταιρεία, χειρόγραφες σημειώσεις και διάφορες συμβάσεις μεταξύ φυσικών ή νομικών προσώπων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες, για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζονται.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων