ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΣΤΑ 6,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2021

Στην κορυφή των επενδύσεων η Γερμανία προς την Ελλάδα
  • 29 Μαρ 2023
  • επικαιρότητα

Τον τίτλο «του μεγαλύτερου ξένου επενδυτικού εταίρου» της Ελλάδας διατηρεί η Γερμανία, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις των Γερμανών προς τη χώρα μας να ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ το 2021.

Τα κεφάλαια αυτά κατατάσσουν τη Γερμανία στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα, με σχετικό μερίδιο 18,3% και επιβεβαιώνουν πως η γερμανική επιχειρηματική κοινότητα δηλώνει επενδυτικά -και διαχρονικά- παρούσα στη χώρα μας.

Τη «χρυσή τριάδα» των μεγαλύτερων επενδυτών της Ελλάδας συμπληρώνουν το Λουξεμβούργο με άμεσες ξένες επενδύσεις 6,6 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με 6,2 δισ. ευρώ.

«Το 2021 και το 2022 ήταν έτη μεγάλης ανάκαμψης για την Ελλάδα μετά την πανδημία. Πλέον, η άνοδος του πληθωρισμού και η εκτόξευση του κόστους δημιουργούν πολύ σημαντικά ερωτήματα για το πώς θα εξελιχθούν οι επενδύσεις στη γειτονιά μας», τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης των βασικών στοιχείων της μελέτης του Ιδρύματος για το «το αποτύπωμα του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία».

«Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι σημαντικές, όπως επίσης και οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι πως θα τις ενδυναμώσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας.

Γιατί οι γερμανικές επενδύσεις διαφοροποιούνται έναντι άλλων

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιο Κελέμη, «οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία τις διαφοροποιούν έναντι των επενδύσεων άλλων χωρών. Η Γερμανία δεν εξασφαλίζει μόνο κεφαλαιακές ροές προς την Ελλάδα, αλλά και τη μεταφορά υψηλής ποιότητας τεχνολογίας και εξειδίκευσης».

Η Γερμανία είναι ένας σημαντικός επενδυτικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας σε κλάδους όπως εκείνοι των τηλεπικοινωνιών και των νέων τεχνολογιών», σημείωσε ο κ. Κελέμης, προσθέτοντας πως η χώρα μας αντιμετωπίζει πάντοτε τη Γερμανία ως έναν σταθερό και πιστό επενδυτή.

«Η Γερμανία παραμένει ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτικός εταίρος της Ελλάδας, παρά τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της χώρας μας και παρά τις αναταράξεις που ακολούθησαν στη συνέχεια λόγω πανδημίας και εν συνεχεία στη σκιά των γεωπολιτικών εντάσεων», συμπλήρωσε.

Το πιο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, είναι ότι «εμπιστεύεται την Ελλάδα η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης», ενώ επιβεβαίωσε πως παραμένει υψηλό το ενδιαφέρον των γερμανικών επιχειρήσεων να συνεχίσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα μας.

Το «αποτύπωμα» του γερμανικού επιχειρείν στην ελληνική οικονομία… σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα της μελέτης, η Γερμανία κατέχει σημαντικό μερίδιο στις εξαγωγές και στις εισαγωγές της Ελλάδας και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στους εξαγωγικούς προορισμούς και τις χώρες προέλευσης εισαγωγών της ελληνικής οικονομίας. Το 2021 η αξία των εισαγωγών αγαθών από τη Γερμανία ανήλθε σε 6,9 δισ. ευρώ, σχεδόν κατά 1,0 δισ. ευρώ ενισχυμένη σε σύγκριση με το 2020 και το 2019, ενώ η αξία των εξαγωγών προς τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 2,8 δισ. ευρώ το 2021, με αύξηση πάνω από 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2020 και το 2019.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν επηρεάσει την αξία εισαγωγών και εξαγωγών, οι ροές με τη Γερμανία επεκτάθηκαν και σε πραγματικούς όρους. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2022 κατά 23,8% σε αξία και κατά 7,1% σε όγκο, ενώ οι εισαγωγές επεκτάθηκαν κατά 19,3%, με αύξηση στον όγκο εμπορευμάτων κατά 10,8%.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων