ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

διεθνή

Read

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες ΟΗΕ - Ρωσίας για την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά
  • 14 Μαρ 2023
  • διεθνή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για πιθανή επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν χθες, μεταξύ αξιωματούχων του ΟΗΕ και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για πιθανή παράταση μιας συμφωνίας που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη.

Η πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, που μεσολάβησε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από τον ΟΗΕ και την Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, είχε στόχο να αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί από τη ρωσική εισβολή από τρία ουκρανικά λιμάνια.

Η συμφωνία, η οποία παρατάθηκε για 120 ημέρες τον Νοέμβριο, αναμένεται να ανανεωθεί στις 18 Μαρτίου, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι θα συμφωνήσει σε παράταση μόνο εάν αρθούν οι περιορισμοί που επηρεάζουν τις δικές της εξαγωγές. Πολλοί όμως διπλωμάτες και ανώτεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είναι αισιόδοξοι ότι η συμφωνία θα ανανεωθεί.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων