ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα
Εισαγωγικό κείμενο: Εισαγωγικό κείμενο
Τύπος άρθρου: Εικόνα
Περιφέρειες: -
Είδος Θεματικής Ενότητας: -
Ποιο πρόσωπο αφορά το άρθρο;: -

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τις οικονομετρικές εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Εισαγωγικό κείμενο: ΕΡΕΥΝΑ ΒΕΑ
Τύπος άρθρου: Εικόνα
Περιφέρειες: -
Είδος Θεματικής Ενότητας: -
Ποιο πρόσωπο αφορά το άρθρο;: -

Η υψηλή φορολογία, με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος και οι συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος, εξακολουθούν να αποτελούν «τροχοπέδη για την ανάπτυξη των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με έρευνα πραγματοποίησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η εταιρεία OpinionPoll σε δείγμα 502 βιοτεχνών και επαγγελματιών -μελών του Επιμελητηρίου», όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Δαμίγος.  

Εισαγωγικό κείμενο: Εισαγωγικό κείμενο
Τύπος άρθρου: Εικόνα
Περιφέρειες: -
Είδος Θεματικής Ενότητας: -
Ποιο πρόσωπο αφορά το άρθρο;: -

Μείωση κατά 1,002 δισ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2025, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 2,493 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Εισαγωγικό κείμενο: ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2025
Τύπος άρθρου: Εικόνα
Περιφέρειες: -
Είδος Θεματικής Ενότητας: -
Ποιο πρόσωπο αφορά το άρθρο;: -

Με ξεχωριστά κίνητρα η ένταξη στο «Εξοικονομώ 2025» πληγέντων της Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Εισαγωγικό κείμενο: ΣΠ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τύπος άρθρου: Εικόνα
Περιφέρειες: -
Είδος Θεματικής Ενότητας: -
Ποιο πρόσωπο αφορά το άρθρο;: -

Βολές στην κυβέρνηση για το ενεργειακό βάρος που σηκώνουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΑΣΕ, με θέμα την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΑΣΕ, Γιάννης Παπαχρήστου, ο υπουργός Επικρατείας ΑκηςΣκέρτσος, και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακριβής ενέργειας για τις επιχειρήσεις.


«Δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τον τρόπο που θα έπρεπε το ενεργειακό κόστος.  Ενώ υπάρχει σοβαρή μέριμνα για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις μέσης τάσης δεν υπάρχει καμία ενίσχυση. Την ώρα που τα γειτονικά κράτη προστατεύουν τη βιομηχανία τους. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, η οποία έχει βάλει πλαφόν ώστε να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έχει θεσπίσει που έχει θεσπίσει πλαφόν στα 90 ευρώ/MWh για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.  Και μάλιστα όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα, αυτό που κάνει η γετονική χώρα δεν είναι εκτός ευρωπαϊκών καινόνων, καθώς έχει πάρει έγκριση από την Κομισιόν.

«Δεν μπορεί η Κεντρική Ευρώπη να έχει κόστος 7 λεπτά την κιλοβατώρα και εμείς να πληρώνουμε 19 λεπτά» σημείωσε χαρακτηριστικά αναδεικνύοντας το γνωστό πρόβλημα των διαφορών στις τιμές ενέργειας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη πρέπει να μειώσει τη γραφειοκρατία και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας», τόνισε, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία, όπως ανέφερε, κινδυνεύει να χάσει τον ρόλο της ως η «ατμομηχανή της Ευρώπης».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε ποιοτικά κριτήρια για επενδύσεις με μεγαλύτερα κίνητρα για τη βιομηχανία και στην παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία. Όπως είπε χαρακτηριστικά  «δεν είναι το ίδιο οι επενδύσεις στα datacenter με τις επενδύσεις σε μια βιομηχανία», σημειώνοντας ότι πρέπει το βάρος να πέσει στην παραγωγή  διεθνώς ανταγωνιστικών προϊόντων,  κάτι το οποίο αποτελεί και το κλειδί για την αύξηση των εισοδημάτων.

Επεσήμανε δε ότι έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια λέγοντας ότι  έχουν γίνει πολλά και σημαντικά όπως για παράδειγμα η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που αποτελούσε ένα μείζον ζήτημα και έναν από τους «τρεις ελέφαντες στο δωμάτιο της ελληνικής οικονομίας». Σύμφωνα με τον ίδιο σήμερα  «οι ελέφαντες που παραμένουν είναι δύο, το έλλειμα του εμπορικού ισοζυγίου και το δεύτερο η παραγωγικότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τονίζοντας ότι αν κρατήσουν κάποιες εβδομάδες ακόμη τότε «θα έχουμε ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών με πολλές ελλείψεις» προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο στον τουρισμό.

Απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο σχετικά με τα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση από το 2019 τόνισε ότι υπήρχε επενδυτικό χάσμα αλλά όπως είπε η κυβέρνηση αδικεί τον εαυτό της αν συγκρίνεται με το παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν μείνει πίσω. Το γεγονός ότι  κάποιες επιχειρήσεις δεν το αντέχουν είναι πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουν και όχι να μείνει πίσω η οικονομία, όπως είπε» Ωστόσο, τόνισε ότι οι επιχειρήσεις δεν υπογράφουν συμβάσεις γιατί δεν ψηφίζεται το άρθρο 6, που αφορά στη διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα ο διάλογος με τους εργαζόμενους να είναι προσχηματικός όπως είπε.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων