ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Έως την άλλη Παρασκευή τα νεότερα για την αύξηση στον κατώτατο μισθό
  • 10 Μαρ 2023
  • οικονομία

Έως την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Μαζί με τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί και η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκαν αναλυτικά οι προωθούμενες παρεμβάσεις. Ωστόσο, μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα για την ανακοίνωση τους και την εφαρμογή τους. Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τον Μάιο.

Οι παραπάνω ανακοινώσεις έλαβαν αναβολή εξαιτίας του δυστυχήματος στα Τέμπη, όπου υπό άλλες συνθήκες, το υπουργικό, θα προχωρούσε στην έγκριση του νέου κατώτατου μισθού. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν νωρίτερα, αλλά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δε θέλει να δημιουργήσει σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι το κάνει για να αλλάξει την ατζέντα.

Σύμφωνα με τα σενάρια το νέο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση του κατώτατου στα 770 έως 780 ευρώ, με την αύξηση να είναι στο 7,75%. Το άλλο και πιο αισιόδοξο σενάριο έδειχνε προς αύξηση του νέου μισθό έως και τα 800 ευρώ, το οποίο αποτελεί ακόμα αίνιγμα αν θα επιβεβαιωθεί. Σε αύξηση 7% συγκλίνουν οι προτάσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι κοινωνικοί εταίροι, οι επιστημονικοί φορείς, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΚΕΠΕ προς το υπουργείο Εργασίας  σε σχέση με τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο τελικό πόρισμα το οποίο έχει στείλει το ΚΕΠΕ προς τον Υπουργείο Εργασίας, προτείνεται αύξηση από 4,5% έως 7,5%. Κατά μέσο όρο δηλαδή προτείνεται μία αύξηση της τάξεως του 6%.

Ο μέσος όρος αύξησης που προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι ανέρχεται σε 8%, ενώ ο μέσος όρος αύξησης την οποία προτείνουν οι επιστημονικοί φορείς και η ΤτΕ ανέρχεται στο 6,8%.

Με άλλα λόγια, η μέση αύξηση από όλες τις παραπάνω προτάσεις ανέρχεται σε 7%. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Ενδεχόμενη αύξηση 7% θα οδηγούσε σε μικτό κατώτατο μισθό στα 762 ευρώ (έναντι 713 ευρώ σήμερα) ή στα 707 ευρώ καθαρά.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων