ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΕΚΤ

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης
  • 17 Μαρ 2023
  • οικονομία

Σε αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα προχώρησε χθες  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο της για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, προειδοποιώντας ότι «ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το σχέδιο της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης «επικυρώθηκε» στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά το είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν με την «κατάρρευση» της Credit Suisse, οι οποίες αύξησαν τις ανησυχίες για την έκθεση των τραπεζών της ευρωζώνης.

Οι μετοχές της Credit Suisse σταθεροποιήθηκαν αφού η τράπεζα δήλωσε νωρίς την Πέμπτη ότι θα αντλήσει πίστωση 54 δισ. δολαρίων από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.

Ωστόσο, η ΕΚΤ αφήνει ανοιχτό ενδεχόμενο να «παγώσει» μελλοντικές αυξήσεις, δεδομένου ενός «αυξημένου επιπέδου αβεβαιότητας».

Το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3%

Έτσι το βασικό επιτόκιο της τράπεζας (καταθέσεων) διαμορφώνεται πλέον στο 3% και αυτό για τις πράξεις αναχρηματοδότησης στο 3,5%.

Η ΕΚΤ δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τρέχουσες εντάσεις στην αγορά και είναι «έτοιμη να αντιδράσει όπως είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ».

Στην ίδια ανακοίνωση, η ΕΚΤ ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι «ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα».

Η αναταραχή στις αγορές, λόγω της χρεοκοπίας τριών αμερικανικών τραπεζών, και στη συνέχεια του «σφυροκοπήματος» της Credit Suisse είχαν προκαλέσει αμφιβολίες αν η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της.

Αναθεωρημένες προβλέψεις

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τυχόν συνέπειες από την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές.

Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων συνέχισε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις και εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,6% το 2023, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που προβλεπόταν το Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια, προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από προηγούμενες κρίσεις προσφοράς και το άνοιγμα της οικονομίας εξασθενούν καθώς και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική μειώνει ολοένα και περισσότερο τη ζήτηση.

Οι βασικές προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί έως και 1% κατά μέσο όρο ως αποτέλεσμα τόσο της πτώσης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις η ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί περαιτέρω, στο 1,6%, τόσο το 2024 όσο και το 2025, υποστηριζόμενη από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη τόσο το 2024 και το 2025 θα είναι ασθενέστερη από ό,τι προβλεπόταν τον Δεκέμβριο, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων