ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

BLOOMBERG ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η ελληνική οικονομία διαπρέπει αλλά οι ψηφοφόροι «ζυγίζουν» το κόστος
  • 22 Μάι 2023
  • οικονομία

Πρόκληση για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι οι σκληρές εκλογές αυτό το Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να πείσει τους Έλληνες να μην μείνουν πίσω σε αυτό το «ταξίδι» της μετάβασης από αυτό που αποκαλεί «παλιά Ελλάδα» στη νέα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει θέσει την χώρα σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική του θέση μετά από 13 χρόνια.

Το ΑΕΠ βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 και απώλεσε περισσότερο από το ένα πέμπτο. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το ανώτατο επίπεδο του 28%. Οι έλεγχοι για να σταματήσει η έξοδος των ευρώ από την ελληνική οικονομία άρθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια ενώ οι ελληνικές μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει το εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως και η υπόλοιπη ήπειρος. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορονοϊού και η κρίση κόστους ζωής που οφείλεται στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας έχει υπερβολικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια της λιτότητας που είχε σχεδιαστεί για να επαναφέρει την Ελλάδα σε καλό δρόμο.

Οι δημοσκοπήσεις βάζουν τον Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα. Η απλή αναλογική, ωστόσο, καθιστά την επανάληψη των εκλογών το καλοκαίρι ένα πολύ πιθανό αποτέλεσμα.

Διακυβεύεται εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει μια άλλη περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει την τροχιά που βελτίωσε τη διεθνή της θέση και έκανε τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να κάνουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες, επισημαίνει το σχόλιο του Bloomberg.

«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου θα ήταν η Ελλάδα να μην ξαναγίνει σημείο κρίσης», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και ότι θα διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Μητσοτάκης επιβλέπει το επόμενο στάδιο μετασχηματισμού της Ελλάδας, αν και επισκιάστηκε από το φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και το σκάνδαλο κατασκοπείας που ενέπλεξε την κυβέρνησή του.

Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το περασμένο έτος. Διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.

Ο λόγος χρέους της Ελλάδας, ωστόσο, παραμένει ο υψηλότερος από οποιονδήποτε άλλο στην ευρωζώνη, ενώ η χώρα έχει δρόμο να διανύσει για να αναπληρώσει τη χαμένη εποχή της κρίσης χρέους του.

Η οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 223 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% λιγότερο από ό,τι στην Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, η Ελλάδα ήταν περίπου 37% υψηλότερη από αυτή των Τσέχων.

Η περιοχή της Αττικής, η οποία περιλαμβάνει την τεράστια πρωτεύουσα που φιλοξενεί περισσότερο από το ένα τρίτο των 10,6 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, θα αποφασίσει τελικά ποιος κυβερνά την Ελλάδα.

Στην περιοχή του πάρκου Βεΐκου στο βόρειο τμήμα της πόλης, ένα στάδιο που κατασκευάστηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 ήταν μεταξύ εκείνων που αναπτύχθηκαν για να στεγάσουν αιτούντες άσυλο το 2015 καθώς η χώρα αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για μια γραμμή μετρό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνδέει την περιοχή με την καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας.

Για την Ιωάννα Κατρακούλη, που εργάζεται ως καθαρίστρια στο πάρκο, δεν υπήρξε επιστροφή. «Δεν μπορείς να δουλεύεις τόσα χρόνια ενώ παίρνεις μόνο ψίχουλα», είπε η Κατρακούλη στο Bloomberg. Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις που χρειάζεται τώρα η Ελλάδα, είπε. «Πρέπει να κοιτάξουν τους ανθρώπους, τον άνθρωπο, τον μέσο Έλληνα που αγωνίζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ».

Ο Γιώργος Βαφειάδης, 26χρονος εκπαιδευτής γυμναστικής στην περιφέρεια Αττικής, θυμάται καλά τις κακές μέρες του πρόσφατου παρελθόντος και δεν περιμένει «θαύματα» από καμία νέα κυβέρνηση. «Όταν ήμουν έφηβος, μπορώ να θυμηθώ τα capital controls και τον Τσίπρα να αγνοεί το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος που διοργάνωσε με όρους διάσωσης, οπότε σίγουρα δεν θα τον ψηφίσω», είπε.

Ανάμεσα στον κύκλο των συνομηλίκων του, η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα. Υπολογίζει ότι όσοι κερδίζουν περίπου 800 ευρώ το μήνα, μόλις οριακά υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό, σχεδιάζουν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ ή ένα μικρότερο κόμμα. Όσοι έχουν μεγαλύτερο μηνιαίο μισθό σκοπεύουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, σχολίασε.

Άλλοι επιθυμούν να επανεκλεγεί ο Μητσοτάκης για να συνεχίσει τις βελτιώσεις στον κρατικό μηχανισμό του οποίου η δυσκινησία καθόρισε την Ελλάδα για δεκαετίες.

Η Ναυσικά Καστανά, μια 43χρονη κτηνίατρος, της αρέσει το πώς η ψηφιοποίηση των κυβερνητικών υπηρεσιών έχει κάνει την αλληλεπίδραση με και το κράτος πιο εύκολη. «Έχει διαχειριστεί καλά την οικονομία, είναι ισχυρός στην ασφάλεια και έχει βελτιώσει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε η Καστανά.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων