ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

«ΦΑΒΟΡΙ» Η ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΑ ΕΞΟΔΑ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

«Απογειώθηκε» η φοιτητική στέγη
  • 08 Αυγ 2023
  • οικονομία

Σε ιστορικά υψηλά κινούνται οι τιμές των διαμερισμάτων για τους φοιτητές, με τους ενδιαφερόμενους να νοικιάσουν σπίτι ανά την Ελλάδα  να συναντούν τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων ετών.

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων ο «χάρτης» των εισακτέων αποκρυσταλλώθηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινάει το ετήσιο «Κυνήγι» για την αναζήτηση κατοικίας, αφού το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών καταγράφει σημαντική πτώση. Βέβαια οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα, καθιστούν δύσκολη και κυρίως ακριβή την εύρεση του κατάλληλου ακινήτου, με αποτέλεσμα η «συγκατοίκηση» να αποτελεί μονόδρομο για τους φοιτητές.

Σύμφωνα με τη διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλες για φοιτητές που προκύπτει από ιστοσελίδες ακινήτων, καταγράφεται αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων στα υψηλότερα μισθώματα και συρρίκνωση στα οικονομικότερα.

Η αύξηση της διαθεσιμότητας φοιτητικών κατοικιών στα υψηλότερα ζητούμενα μισθώματα «αντανακλά» μία αύξηση των ζητούμενων τιμών που ενδεχομένως να αγγίξει μεσοσταθμικά το 12%-16% σε σχέση με πέρσι στην Αθήνα.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τη φετινή χρονιά το 71,4%, δηλαδή 7 στις 10 κατοικίες έως 50 τ.μ., έχουν ζητούμενο μίσθωμα άνω των 400€.

Το μεγαλύτερο πλήθος των κατοικιών (80%), είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43 ετών. Αξιοσημείωτο είναι ότι τη φετινή χρονιά 4 στις 10 κατοικίες έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 501€ έως 600€, όταν πέρσι ήταν μόλις 1 στις 10 κατοικίες.

Ανάλογα με το ζητούμενο μίσθωμα και την περιοχή, το ακίνητο ενδέχεται να είναι μερικώς ή και ολικώς ανακαινισμένο.

Στη Θεσσαλονίκη, 9 στα 10 σπίτια πάνω από 300 ευρώ

Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, οι κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές, άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ., με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,6% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο Δήμο Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένες.

Παράλληλα, μπορεί να αναζητήσει κατοικίες νεότερες ηλικιακά μετά το 2000-2005 στο Βαρδάρη, όπου μεγάλο μέρος αυτών διατίθενται και επιπλωμένες. Γενικότερα, στη συμπρωτεύουσα καταγράφονται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ., είτε για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ.

Στο Βαρδάρη, το ζητούμενο μίσθωμα κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. κυμαίνεται από 280€/μήνα έως 550€/μήνα, ενώ κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. από 350€/μήνα έως 550€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην περιοχή Ροτόντα, το ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ. κυμαίνεται από 350€/μήνα έως 500€/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. το ζητούμενο μίσθωμα διαμορφώνεται από 400€/μήνα έως 600€/μήνα. Οι ανώτερες ζητούμενες τιμές μίσθωσης αφορούν ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή/και νεόδμητα, επιπλωμένα, με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών καταγράφηκε σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα.

Πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας αποτελούν η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη.

Η συγκατοίκηση

Όλα έχουν γίνει ακριβότερα και για πολλούς η συγκατοίκηση γίνεται αναγκαιότητα.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού. Το ενοίκιο είναι μόνο το μεγαλύτερο κομμάτι του κόστους στέγασης. Οι λογαριασμοί, «φως, νερό, τηλέφωνο», μαζί με το κόστος θέρμανσης, έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, το ίδιο και τα ενοίκια.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων