ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 2 ΕΥΡΩ Η ΑΜΟΛΥΒΔΗ

Νέα εστία ακρίβειας από τα καύσιμα
  • 14 Σεπ 2023
  • οικονομία

Ξεπέρασε το “ψυχολογικό” φράγμα των 2 ευρώ η μέση τιμή βενζίνης στα 2 ευρώ, έχοντας ήδη μέσα στο καλοκαίρι σταδιακά γράψει μια αργή αλλά σταθερή πορεία ανόδου. Βέβαια, πέρα, από την per se επιβάρυνση των οδηγών, στο φόντο των τιμών αυτών, έρχεται να προστεθεί ένας νέο πονοκέφαλος στο οικονομικό επιτελείο, καθώς η άνοδος των καυσίμων κίνησης και δη του ντίζελ αναμένεται να τροφοδοτήσει το φαύλο κύκλο των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Κι αυτό την ώρα που καλά κρατεί το διεθνές γεωπολιτικό πόκερ με τα ουκρανικά σιτηρά ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω. Επίσης και οι απαγορεύσεις στις εξαγωγές του ρυζιού από την Ινδία, αλλά οι επιπτώσεις από τον Ελ Νίνιο, που κατά πολλούς θα είναι ο πιο βίαιος των τελευταίων ετών, έχουν δώσει διεθνές “καύσιμο” ακρίβειας. Πέρα από το εγχώριο των καταστροφών στην παραγωγή.

Με βάση ανάλυση, μάλιστα, της Τράπεζας Πειραιώς για την πορεία της αγοράς με αναφορά τον Αύγουστο 2023, “η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στην τιμή της ζάχαρης, του ρυζιού, του βαμβακιού, του χυμού πορτοκαλιού και των βοοειδών, ενώ απώλειες σημείωσαν οι τιμές των σιτηρών (σιτάρι, καλαμπόκι, σόγια). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ, οι συνθήκες του El-Ninio διατηρούνται και αναμένεται να ενισχυθούν με πιθανότητα πλέον 95% κατά τη διάρκεια του χειμώνα (Δεκέμβριο 2023-Φεβρουάριο 2024), με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν αναφορά για πιθανή ενίσχυση της έντασης του φαινομένου στο εν λόγω διάστημα. Για το σιτάρι, οι χερσαίοι δίοδοι μεταφοράς σιτηρών και οι ρωσικές προμήθειες αναμένεται να συμβάλλουν αρνητικά στην πορεία της τιμής του. Η πιθανότητα περιορισμού των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης σε συνδυασμό με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών στις υφιστάμενες καλλιέργειες αναμένεται να ενισχύσουν την τιμή της ζάχαρης. Για το καλαμπόκι, η τιμή του πιθανά να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη μειωμένη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ, αντίθετα, η τιμή της σόγιας πιθανά να ευνοηθεί, λόγω του περιορισμού των καλλιεργειών εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η κύρια ανησυχία για την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης αναμένεται να επηρεάσει πτωτικά την πορεία της τιμής του βαμβακιού. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η μείωση των αποθεμάτων και της παραγωγής ως αποτέλεσμα της ύπαρξης τυφώνων, εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να ενισχύει την τιμή του. Οι εξαγωγικοί περιορισμοί που θέτουν ασιατικές χώρες για το ρύζι με ταυτόχρονη εφαρμογή φορολόγησης αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την τιμή του” αναφέρει χαρακτηριστικά ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι τιμές καυσίμων

Σημειώνεται, πάντως, ότι με βάση το Παρατηρητήριο του ΥΠΑΝ η μέση πανελλαδική τιμή είναι στα 2,002 ευρώ το λίτρο, ενώ μόλις σε 17 Νομούς είναι οριακά κάτω από τα 2 ευρώ. Το πετρέλαιο κίνησης έχει ξεπεράσει τα 1,80 ευρώ σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και φλερτάρει με τα 2 ευρώ στις Κυκλάδες! 

Βέβαια, με τα δημοσιονομικά δεδομένα των πλημμυρών το σενάριο για FuelPass δεν εξετάζεται από το ΥΠΕΘΟ, ενώ τα σενάρια για παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης θα “παγώσουν” τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ουσιαστικά αναμένεται η εξέλιξη των τιμών αλλά και τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των εταιρειών εμπορίας και των διυλιστηρίων, για να φανεί εάν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να συγκρατηθεί σε βιώσιμα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται, ότι τα θέματα της ενεργειακής φτώχειας, παρά την πορεία της οικονομίας, παραμένουν ενεργά. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, πέρσι το 18,7% των νοικοκυριών δεν άνοιξε θέρμανση λόγω ακρίβειας κι αυτό ήταν το τρίτο υψηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη. 

Κι αυτό την ώρα, που το brent στις διεθνείς αγορές ξεπερνά τα 92 δολάρια το βαρέλι. Άλλωστε το γεωπολιτικό σκάκι μεταξύ Δύσης - ΟΠΕΚ- Ρωσίας  καλά κρατεί και ήδη ο μαύρος χρυσός είναι  στα επίπεδα του περσινού Νοεμβρίου, έχοντας καταγράψει άνοδο 7,5% σε ένα μήνα. Βέβαια οι προβλέψεις παραπέμπουν σε τιμές στα 100 δολάρια για το επόμενο 12μηνο! 

Αέριο και ρεύμα

Πάντως θετικά σημάδια έρχονται από τις αγορές φυσικού αερίου και ρεύματος.. Όπως επισημαίνει η Έκθεση Θερινών Προβλέψεων της Κομισιόν, οι τιμές spot ήταν χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως στο 2023-2ο τρίμηνο (κατά 11% για την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 15% για το φυσικό αέριο TTF). Για το 2023-3ο τρίμηνο οι αγορές φαίνεται τώρα να προτείνουν επίπεδα που είναι χαμηλότερα κατά 21% για το φυσικό αέριο και 25% για την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με αυτό που αναμενόταν την Άνοιξη. 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου υποδηλώνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν οριακά κάτω από τα επίπεδα που αναμένονταν την Άνοιξη για το 2024. Σε αυτό το πλαίσιο, παρόμοια εξέλιξη αναμένεται και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τα νοικοκυριά να έχουν προσαρμόσει τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας και να υποθέτουν κανονικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να περιορίζονται.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων