ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΕΚΠΤΏΣΕΙΣ

Δεν καταργούνται οι προσφορές 1+1 στα σούπερ μάρκετ
  • 17 Νοε 2023
  • οικονομία

Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καταργηθούν οι προσφορές 1+1, ούτε καμία προσφορά, ούτε θα μπορούσε ποτέ η Κυβέρνηση να παρέμβει στον τρόπο που η κάθε εταιρεία επιλέγει να προωθεί τα προϊόντα της και τον τρόπο που επιλέγουν οι καταναλωτές να τα αγοράζουν.

Αυτό επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφερόμενος στην πρόθεση του υπουργείου να προωθήσει μεταρρύθμιση στην αγορά βάζοντας φρένο στις προσφορές. «Αλίμονο αν απαγορεύαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων. Μάλιστα συγκεκριμένα κι εμείς στο σπίτι μας προτιμούμε πολύ να αγοράζουμε το 1+1, είναι πολύ πρακτικά. Δεν θα ήθελα να ξέρω αν γινόταν κάτι τέτοιο, που δεν πρόκειται να γίνει, τι θα γίνει όταν γυρίσω σπίτι, με τη γυναίκα μου. Αλλά θα σας πω κάτι. Είναι ένα πράγμα αυτό που είναι δεδομένο. Δεν τίθεται καν θέμα. Αλίμονο αν ποτέ καταργούσαμε έναν τρόπο πώλησης προϊόντων ή προσφορές. Και ένα άλλο είναι ο έλεγχος που κάνουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για το αν πράγματι οι προσφορές αυτές είναι προσφορές. Γιατί, ξέρετε, υπάρχει κάποιες φορές η πρακτική να βάζουμε κάτι σε προσφορά, αλλά πριν το βάλουμε σε προσφορά να υπάρχει μια σχετική ανατίμηση. Αυτό είναι κάτι το οποίο ελέγχεται και ελέγχεται επισταμένα και είναι και  ένα μέρος των προστίμων και έχουν και πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα όλες αυτές οι κινήσεις της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και τα πρόστιμα που επιβάλλονται. Γιατί σήμερα, ας πούμε, ενημερωθήκαμε ότι μία από τις δύο εταιρείες που ανακοίνωσα σήμερα ότι της επεβλήθη, ένα από τα δύο πρόστιμα που ανακοίνωσα στην αρχική μου εισήγηση, την ακριβώς επόμενη μέρα ενέταξε πενήντα νέους κωδικούς στο πρόγραμμα σταθερά χαμηλή τιμή για έξι μήνες, τουλάχιστον 5%. Οι κωδικοί αυτοί φτάνουν όλο και περισσότερο προς τον δεύτερο μεγάλο στόχο που είναι οι χίλιοι. Γεμίζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Να έχουν δυνατότητες οι καταναλωτές σε πολύ διαφορετικά αναγκαία προϊόντα να αγοράζουν τουλάχιστον κατά 5% πιο φθηνά και τουλάχιστον για ένα εξάμηνο τα προϊόντα αυτά» τόνισε.

Αναφορικά με τα πρόστιμα και τα όσα είπε χθες το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δεν κάνουν κουμάντο οι πολυεθνικές και ότι δεν είμαστε «μπανανία» ο κ. Μαρινάκης σχολίασε:

«Ναι, έχουν αντίκρισμα και περισσότερο από αυτό το οποίο μπορούσε κάποιος να αναμένει, γιατί, πρώτον, υπάρχουν τα έσοδα αυτά. Όπως είπε σήμερα ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, είναι στα 8 εκατομμύρια ευρώ και έχουμε ακόμα περίπου δύο μήνες, ενάμιση μήνα για το 2023. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών έχει ήδη βεβαιωθεί ή εισπραχθεί και θα γίνει και με όλο το υπόλοιπο. Απλά υπάρχει η διαδικασία των ενστάσεων, γι’ αυτό και υπάρχει αυτή η διαφορά. Άρα, το ένα είναι ότι είναι σημαντικά έσοδα για το Κράτος. Το δεύτερο είναι ότι έχει παρατηρηθεί – σας το έχω πει πολλές φορές – πως στις περιπτώσεις επιβολής προστίμου, στη συνέχεια τα αντίστοιχα προϊόντα είναι φθηνότερα ακόμα μέχρι   - σε κάποιες περιπτώσεις – και 25%. Οπότε εκεί είναι άλλη μία επιβεβαίωση ότι έπρεπε να επιβληθούν αυτά τα πρόστιμα, που  είναι πάνω από 1.500 αυτούς τους μήνες σε περισσότερους πλέον από 20.000 ελέγχους. Και το τρίτο - σας το είπα και πριν – είναι ότι οι εταιρείες αυτές - γιατί αυτός είναι και ο στόχος, ένας από τους λόγους της δημοσιοποίησης, δεν είναι ούτε εκδικητικός ούτε κάποιος άλλος στόχος – μπαίνουν με πολύ μεγαλύτερη δυναμική στη νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως την έχει ανακοινώσει ο Υπουργός, ο κ. Σκρέκας, για τη μόνιμη μείωση τιμής κατά τουλάχιστον 5% για έξι μήνες».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων