ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΩΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

«Ένεση» €80 εκατ. για τους Έλληνες αγρότες ενέκρινε η Κομισιόν
  • 29 Νοε 2023
  • οικονομία

Η Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων ύψους 80 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση ζημιών στον γεωργικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων.

Στόχος είναι η στήριξη των γεωργών, των οποίων έχουν υποστεί ζημίες η φυτική και ζωική παραγωγή, πάγια περιουσιακά στοιχεία, αποθηκευμένα προϊόντα ή ο εξοπλισμός παραγωγής, λόγω απρόβλεπτων γεγονότων. Στα απρόβλεπτα αυτά γεγονότα περιλαμβάνονται οι φυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χιονοστιβάδες, ανεμοστρόβιλοι, ηφαιστειακές εκρήξεις, μεσογειακοί κυκλώνες και δασικές πυρκαγιές) και τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προσομοιάζουν με φυσική καταστροφή (π.χ. καταιγίδες, χαλάζι, πάγος, ανεμοθύελλα, ισχυρές ή παρατεταμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις και σοβαρή ξηρασία). Βάσει του καθεστώτος, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, οι ενισχύσεις θα δοθούν υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 200.000 ευρώ.

Η Επιτροπή αξιολόγησε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, ιδίως των άρθρων 107 παράγραφος 2 στοιχείο β) και 107 παράγραφος 3 στοιχείο γ) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία επιτρέπουν στα κράτη μέλη να επανορθώνουν τις ζημίες που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα και να στηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή εφάρμοσε τις κατευθυντήριες γραμμές του 2022 σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις στον γεωργικό και τον δασοκομικό τομέα και στις αγροτικές περιοχές. Η Επιτροπή έκρινε ότι το καθεστώς είναι αναγκαίο και πρόσφορο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Επιπλέον, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι αναλογικό, δεδομένου ότι περιορίζεται στο ελάχιστο αναγκαίο μέτρο, και ότι θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στον ανταγωνισμό και στο εμπόριο μεταξύ των κρατών μελών. Βάσει των ανωτέρω, η Επιτροπή ενέκρινε το ελληνικό καθεστώς σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων