ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΒΑΘΜΙΔΑ

Ισχυρή ανάπτυξη το 2024 και συνεχή πτώση του πληθωρισμού «βλέπει» η ΤτΕ
  • 21 Δεκ 2023
  • οικονομία

Με υψηλότερο ρυθμό από τον μέσο όρο της ευρωζώνης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2024 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που σημειώνει πάντως ότι οι διεθνείς πιέσεις οδήγησαν σε υποβάθμιση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη του επόμενου έτους από το 3% στο 2,5%.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι θα συνεχίσει να επιβραδύνεται ο πληθωρισμός γενικά το 2024, όχι όμως και σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας που ήδη έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ υπογραμμίζει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και διατυπώνει 11 προτάσεις για την οικονομική πολιτική.

Στην Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο, η ΤτΕ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% φέτος και 2,5% το 2024, ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται να μειωθεί θεαματικά φέτος, από το 9,3% στο 4,1% και θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται το 2024 και μεσοπρόθεσμα, για να συγκλίνει προς τον στόχο της ΕΚΤ (2%). Για το 2024, η ΤτΕ προβλέπει υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3% και το 2025 στο 2,4%.

Η κεντρική τράπεζα ξεκαθαρίζει ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι θετικές προοπτικές της οικονομίας δεν αποτελούν το τέλος του δρόμου προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας, αλλά θα χρειασθεί να συνεχισθούν οι προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης, που παραμένει χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

«Οι θετικές προοπτικές δεν πρέπει να οδηγούν σε εφησυχασμό, καθώς η τρέχουσα διαβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου υπολείπεται αισθητά της πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε το 2009, αλλά και της μέσης πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν σήμερα οι χώρες της ευρωζώνης. Συνεπώς απαιτείται υπευθυνότητα και συνέχιση της προσπάθειας ώστε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και να συνεχιστούν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου», τονίζει χαρακτηριστικά η ΤτΕ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων