ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

Με ρυθμό 3,7% «έτρεξε» τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα
  • 18 Ιαν 2024
  • οικονομία

Την επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών επιβεβαίωσε η Eurostat για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση με τα τελικά στοιχεία για τον πληθωρισμό, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσδοκίες της ΕΚΤ για νέες ανατιμήσεις εξαιτίας των πιέσεων στις τιμές ενέργειας, αλλά και τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε προ δύο εβδομάδων.

Οι τιμές του γενικού δείκτη στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 3,7% από 2,9% που είχαν αυξηθεί τον Νοέμβριο, όταν και είχε καταγραφεί μία σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με ρυθμό 3,8% τον προηγούμενο μήνα.

Κοντά στην μέτρηση της Eurostat και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία εκτιμά πως με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός έπειτα από άνοδο 3% τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με την Φρανκφούρτη, οι παράγοντες που τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις είναι oι τιμές του δείκτη ενέργειας και η αγορά ηλεκτρισμού. Επισημαίνει δε, πως αφενός οι πιέσεις αυτές μπορεί να κρατήσουν έως τα μέσα του 2024 και πως μετά θα υπάρχει μεν αποκλιμάκωση, αλλά ακόμη και πέρα από την περίοδο των προβλέψεων, μετά το 2026, οι τιμές είναι αδύνατο να γυρίσουν στα επίπεδα που ξέραμε, πριν την ενεργειακή κρίση.

Η ανοδική τάση στις τιμές αντανακλάται και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός πάτησε «γκάζι» στο 2,9% από 2,4% προηγουμένως, μεγαλώνοντας την απόσταση από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ στο 2% και περιπλέκοντας έτσι τις προσδοκίες αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια.

Με μεγαλύτερες ταχύτητες κινήθηκαν οι τιμές κατά τον τελευταίο μήνα του 2023, και στις μεγάλες οικονομίες της ηπείρου. Ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιταχύνθηκε στο 3,8% από 2,3%, στη Γαλλία στο 4,1% από 3,9%, στην Ισπανία έμεινε σταθερός σε ρυθμό 3,3%, ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε ελαφρά επιβράδυνση στο 0,5% από 0,6%.

Όπως εξήγησαν διεθνείς αναλυτές, οι αυξήσεις αυτές εξηγούνται λόγω των ανοδικών κινήσεων που ακολούθησαν οι τιμές στον κλάδο της ενέργειας. Και αυτό συνέβη διότι, κατά την ευρωπαϊκή σύσταση, αποσύρονται σταδιακά τα ενεργειακά μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που συγκρατούσαν εν μέρει τις τιμές, ενώ το baseeffect σε σχέση με τον περυσινό Δεκέμβριο που ήταν σε ισχύ οι ενισχύσεις, «στέλνει» φέτος τις τιμές υψηλότερα.

Σταθερά υψηλά τα τρόφιμα

Τα τελικά στοιχεία επιβεβαιώνουν πως το μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει το κόστος των τροφίμων, που διατηρείται σε πεισματικά υψηλά επίπεδα. Συνέχισε έτσι την γοργή αύξηση του σε σταθερό ρυθμό 7,6%, μία αύξηση που προστίθεται στις ήδη υπέρογκες τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά για την διατροφή τους.

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα, επιπλέον, ας σημειωθεί πως ήταν μεγαλύτερες και από τις τρεις πρώτες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων