ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΕΦΚΑ

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη για 100.000 μικροοφειλέτες
  • 13 Μαρ 2024
  • οικονομία

Τροπολογία με την οποία θα μπορέσουν να λάβουν ασφαλιστική ικανότητα περίπου 100.000 μη μισθωτοί με μικρές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, που ξεκινούν από κάποια λεπτά του ευρώ και φθάνουν έως και 100 ευρώ, αναμένεται να καταθέσει το συντομότερο δυνατό το υπουργείο Εργασίας.

Και αυτό γιατί στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις ασφαλισμένων που μένουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς τις περισσότερες φορές και οι ίδιοι να γνωρίζουν το γιατί. Το σύστημα τούς εμφανίζει ανασφάλιστους, ενώ οι ίδιοι εκτιμούν ότι δεν έχουν οφειλές προς τον Φορέα.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στον ΕΦΚΑ, πρόκειται κυρίως για μικροποσά της τάξης των κάποιων ευρώ, από τόκους υπερημερίας λόγω μικρής καθυστέρησης στην καταβολή των εισφορών που δεν το αντιλήφθηκαν οι ενδιαφερόμενοι ή από κάποιες αλλαγές που έγιναν στις ταυτότητες πληρωμών, με αποτέλεσμα το σύστημα να τους εμφανίζει ανασφάλιστους.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, μετά από συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, δήλωσε πως προτίθεται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη για τη λήψη ασφαλιστικής αλλά και φορολογικής ενημερότητας. Έτσι, για ποσά κάτω από ένα ορισμένο ποσό, πιθανότατα τα 100 ευρώ, ακόμα και αν υπάρχει χρέος, θα παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα.

Η διάταξη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ως τροπολογία, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες περιπτώσεις μη μισθωτών που έχουν χάσει το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων