ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

ΕΡΕΥΝΑ SPITOGATOS

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικίας
  • 12 Απρ 2024
  • οικονομία

Με τις μέσες ζητούμενες τιμές να κινούνται ανοδικά κλείνει το πρώτο τρίμηνο του 2024, τόσο αναφορικά με την πώληση αλλά και για την ενοικίαση κατοικιών σε σχεδόν το σύνολο της επικράτειας, όπως αποτυπώθηκε από τον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos.

Η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ό,τι αφορά την πώληση κατοικιών, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης αυξήθηκε κατά 11,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος και κατά 2,3% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Αττική και Θεσσαλονίκη: Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών

Στις πρώτες θέσεις της λίστας των περιοχών με τις υψηλότερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας στην Αττική εμφανίζονται οι περιοχές του Πειραιά όπως η Καλλίπολη- Φρεαττύδα, η Δραπετσώνα και το κέντρο του Πειραιά.

Ακολουθεί το Νέο Ψυχικό, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,9% στη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικίας, και τέλος η Παλλήνη, όπου σημειώθηκε αύξηση 34,4%. Στη Θεσσαλονίκη, η περιοχή Χαριλάου (2.538 ευρώ/τ.μ.), η Άνω Πόλη (1.849 €/τ.μ.) και η περιοχή Πεύκα (1.714 €/τ.μ.) βρέθηκαν στις top περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής πώλησης κατοικίας το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Ελαφρώς διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις της μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικιών στην Αττική καταγράφονται στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας, στον Πειραιά, στην Ανατολική Αττική και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Νέα Πεντέλη, στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα, στο Κορωπί, στον Υμηττό και στα Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά. Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις μέσης ζητούμενης τιμής ενοικίασης κατοικίας είναι η περιοχή Βαρδάρης - Λαχανόκηποι (9,7 €/τ.μ), Μηχανιώνα (6,0 €/τ.μ.) και η περιοχή Ξηροκρήνη - Παναγιά Φανερωμένη (7,4 €/τ.μ.).

Οι πιο ακριβές περιοχές για αγορά κατοικίας

Οι πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά κατοικίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, εντοπίζονται στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα Νότια Προάστια της Αθήνας. Συγκεκριμένα, οι ακριβότερες περιοχές είναι: η Μύκονος, η Βουλιαγμένη, η Βούλα και η Ύδρα, ενώ ενδιαφέρον προκαλεί η εμφάνιση της Πάτμου στις πρώτες θέσεις της κατάταξης.

Παράλληλα, οι 5 πιο ακριβές περιοχές της Αττικής για αγορά κατοικίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι η Βουλιαγμένη, η Βούλα, η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός, η Γλυφάδα και ο Άλιμος. Αντίθετα, οι πιο οικονομικές περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική είναι η Αγία Βαρβάρα (1.269€/τ.μ.), το Πέραμα (1.343 €/τ.μ.), η Πατησίων - Αχαρνών (1.424 €/τ.μ.), ο Άγιος Ιωάννης Ρέντης (1.429 €/τ.μ.) και τα Πατήσια (1.439 €/τ.μ.).

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων