ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

οικονομία

Read

«ΑΛΜΑ» ΤΙΜΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΙΟ

«Καυτά» τα πράσινα τιμολόγια Ιούλιο και Αύγουστο
  • 28 Ιουν 2024
  • οικονομία

Έχει πλέον αποδειχθεί ότι όταν χρειάζεσαι περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό είναι πανάκριβο δικαίως ή (τις περισσότερες φορές) αδίκως.

Στο ίδιο έργο -αρνητικοί- πρωταγωνιστές είναι οι καταναλωτές και το εφετινό καλοκαίρι, κατά την διάρκεια του οποίου οι τιμές του ρεύματος εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο έως και 70% σε σχέση με το Μάιο.

Ο «εφιάλτης» εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τον Ιούλιο καθώς αναμένονται νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές.

Σύμφωνα με κάποια σενάρια αυτές θα κυμανθούν από 15% έως 23%, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν τις εταιρείες να απορροφούν μέρος του κόστους και να δίνουν μικρότερες επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.

Για την Κυβέρνηση μέτρο σύγκρισης του κόστους του ρεύματος για το μέσο καταναλωτή είναι οι τιμές του Ιανουαρίου, οπότε και εφαρμόστηκαν τα χρωματιστά τιμολόγια.

Ειδικότερα, αναλύουν την εξέλιξη των τιμών στο πράσινο τιμολόγιο που συγκεντρώνει και την μεγαλύτερη μερίδα των καταναλωτών.

Οι προβλέψεις για τα τιμολόγια Ιουλίου είναι λοιπόν, δυσοίωνες, με τα σημάδια να γίνονται ήδη εμφανή.

Στο γενικότερο περιβάλλον οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου, η περιορισμένη παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η αυξημένη ζήτηση λόγω υψηλών θερμοκρασιών, έχουν επηρεάσει τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος, οι οποίες διαμορφώνουν και το λιανεμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μέση χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ήταν:

-26 Απριλίου: 83€/MWh

-26 Mαΐου: 94€/MWh

-26 Iουνίου: 125€/MWh

Ωστόσο, έρχονται νέες αυξήσεις έως 20%. Η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου ήταν:

-Μάιος: 0,09 €/kWh

-Ιούνιος: 0,15€/kWh

-Η εκτίμηση για Ιούλιο είναι στα 0,17-0,18€/kWh, δηλαδή +100% σε σχέση με τον Μάιο!

Τι λέει ο αρμόδιος υπουργός και που αποδίδει τις επικείμενες αυξήσεις

«Αν λάβουμε υπόψιν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, το οποίο είναι αυξημένο κατά 60% στα νοικοκυριά, τότε οι τιμές του ρεύματος είναι πιο κάτω τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΪ, εκτιμώντας ότι οι τιμές του Ιουλίου πρόκειται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο!

Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικό τον ισχυρισμό για αυξήσεις 20-25% στα τιμολόγια, ενώ παράλληλα υπενθύμισε στους πολίτες ότι υπάρχουν χαμηλότερες τιμές στα μπλε και τα κίτρινα τιμολόγια, καθησυχάζοντάς τους πως δεν είναι μεγάλες οι αλλαγές σε περίπτωση που κάποιος σκεφτεί να προβεί σε αλλαγή παρόχου.

«Επηρεαζόμαστε πολύ από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες πρέπει να σας πω ότι έπεσαν αισθητά όταν μειώθηκε η ζήτηση τον Απρίλιο. Όταν λοιπόν έχεις αυξημένη ζήτηση, σε αυτήν προστίθεται και η ζήτηση από το εξωτερικό, ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε δίκτυο ευρείας ενεργειακής διασύνδεσης. Αντίστοιχα, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, αυτό μας διαλύει λόγω φωτοβολταϊκών», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ κατέληξε:

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μονίμως υψηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο, η μέση τιμή μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι περίπου εκεί».

Παράθυρο για επιστροφή των επιδοτήσεων

Η κυβέρνηση διαρρέει δειλά ότι προτίθεται να ενεργοποιήσει και πάλι τον μηχανισμό των επιδοτήσεων.

«Παρατηρούμε τις αλλαγές στην τιμή της χονδρεμπορικής, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι δεν οδηγούν σε τιμές μεγαλύτερες από τον Δεκέμβριο», επεσήμανε χθες απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης.

Ωστόσο, όπως ανέφερε, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι «αν φτάσουμε σε σημεία μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα για τους καταναλωτές θα επέμβουμε»…

Αν χρειαστεί κάποια στήριξη των τιμολογίων, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εμείς δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια».

Σε κάθε περίπτωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «δεν φαίνεται ότι θα φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο». Όπως τόνισε η μέση λιανική τιμή της κιλοβατώρας ήταν τον Ιούνιο μειωμένη κατά 12,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο και κατά 18% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο.

Το ΙΕΝΕ

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μια σειρά παραγόντων που επιτείνουν την ανησυχία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα ανεβάζουν τις τιμές του αερίου στην περιοχή, με το TTF να διαπραγματεύεται πάλι κοντά στα 34 ευρώ/MWh.

Την τέταρτή  η τιμή αερίου κινήθηκε μεταξύ 34,2 και 35 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με ενεργειακούς αναλυτές, μία παράμετρος που δρα καταλυτικά στις τιμές του φυσικού αερίου, πυροδοτώντας τις αυξήσεις κατά το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, είναι η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της ζήτησης που οφείλεται στην έκρηξη της κατανάλωσης στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κρίσιμο ρόλο ενεργειακής μετάβασης.

Όσο για τη ζήτηση που επίσης διαμορφώνει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αυξηθεί εξαιτίας της κατανάλωσης των κλιματιστικών. Έτσι, το ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, προμηνύει αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για τον Ιούλιο, με τους πολίτες να πρέπει να αποφασίσουν και πάλι ποιο χρώμα τιμολογίου ταιριάζει καλύτερα στο καταναλωτικό τους προφίλ.

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων