ΤΙ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΚΥΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ
- 17 Ιουλ 2024
- οικονομία
Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μια πρώτη συζήτηση και παρουσιάστηκαν τα δεδομένα της ανόδου των τιμών της χονδρικής του Ιουλίου και του Αυγούστου. Σχετικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένονται σήμερα από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκε ένα ευρύ πακέτο μέτρων με στόχο να βοηθηθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές σε περίπτωση που οι υψηλές τιμές στη χονδρική συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, το οποίο οφείλεται κατά πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες αυτών των ημερών αλλά και στα γενικότερα προβλήματα στα δίκτυα ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, ζήτησε αναλυτική ενημέρωση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), που επίσης έδωσε το παρών στη σύσκεψη, για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν. Επιπλέον, ενδελεχώς ήθελε να ενημερωθεί από τη ΡΑΕΕΥ και για τα αποτελέσματα των ελέγχων στους οποίους η ίδια είχε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις υψηλές ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν περιπτώσεις πιθανής κερδοσκοπίας.
Τα σενάρια
Σε εφαρμογή αναμένεται να τεθεί ένα συνδυαστικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Το επικρατέστερο σενάριο, είναι η φορολόγηση των υπερκερδών. Μάλιστα, το υπουργείο αναμένεται να ζητήσει άμεσα έγκριση από την Κομισιόν. Το αίτημα του υπουργείου Ενέργειας θα αφορά το διάστημα από την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου με στόχο να περιορίζει τις υψηλές τιμές. Υπενθυμίζεται ότι ένα αντίστοιχο μέτρο είχε εφαρμοστεί την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Ένα, ακόμη, μέτρο που «πέφτει» στο τραπέζι είναι η επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ελλάδα. Επιπλέον, «έντονος ντόρος» αρχίζει να γίνεται και για την επαναφορά του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με την εφαρμογή πλαφόν ανά τεχνολογία ώστε τα πλενονάζοντα έσοδα να διατεθούν υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης για να διανέμονται στους καταναλωτές με τη μορφή επιδοτήσεων. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ, αρνούνταν ότι θα επιστρέψουμε πάλι πίσω στις επιδοτήσεις, όμως η ολοένα και συνεχώς αυξανόμενη τάση των τιμών φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να «αναγκάσει» την κυβέρνηση να προβεί σε αυτήν την —τελευταία και αναγκαστική—επιλογή.
Βέβαια, οι παραγωγοί ενέργειας, από τη δική τους πλευρά, θεωρούν το μέτρο αυτό αδικαιολόγητο και υπερβολικό. Οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι η συγκυρία τώρα είναι διαφορετική, καθώς δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα όπως υπήρχε το 2022 όταν οι τιμές του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί. Η εκτόξευση των τιμών είναι για αυτούς ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, το οποίο προκύπτει κυρίως ως απόρροια των προβλημάτων που επικρατούν στη ΝΑ Ευρώπη.
Σημειώνουν, ότι στην ενεργειακή αγορά οι τιμές ενέργειας έχουν διακυμάνσεις που καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Και όπως σε καιρούς μειωμένης ζήτησης και αυξημένης προσφοράς, οι τιμές ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά ή και μηδενίζονται έτσι και σε περιόδους αυξημένης ζήτησης ανεβαίνουν. Όπως, λοιπόν, δεν υπήρξε ανάγκη να παρέμβει το Υπουργείο στη διαμόρφωση των τιμών όταν οι τιμές ενέργειας ήταν μηδενικές ή πολύ χαμηλές, έτσι δεν πρέπει να παρεμβαίνει ούτε τώρα.
Τέλος, εξετάζεται και ένα τελευταίο πιθανό μέτρο, το οποίο σχετίζεται με τα πράσινα τιμολόγια. Αυτό που συζητιέται είναι η αλλαγή των παραμέτρων που διαμορφώνουν τις χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος. Έτσι, θα επιδιωχθεί η κατανομή του πρόσθετου κόστους στους επόμενους μήνες.