ΤΡΑΠΕΖΕΣ
- 17 Δεκ 2024
- οικονομία
Από τα μέσα Ιανουαρίου εκτιμά το οικονομικό επιτελείο ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών και τις χρεώσεις που κάνουν σε εμβάσματα, αναλήψεις και προπληρωμένες κάρτες, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας στο πλευρό του τον υφυπουργό Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση.
«Πήραμε τις 6 πιο λαϊκές και καθημερινές προμήθειες και κάναμε παρέμβαση. Το 2023 ήταν 334 εκατ. ευρώ και από αυτά κόβουμε τα 150 εκατ. ευρώ» είπε ο υπουργός Οικονομικών
Ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε μεταξύ άλλων ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση μείωσε τις προμήθειες για συναλλαγές έως 10 ευρώ με pos, επιτάχυνε τον εξωδικαστικό μηχανισμό με έμφαση στους ευάλωτες και έχουμε 73% περισσότερες αιτήσεις, στήριξε με νομοθετική πρωτοβουλία τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα, από τον Δεκέμβριο του 2023 έδωσε την δυνατότητα παροχής στεγαστικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
Το κόστος των μέτρων για το 2025 είναι 350 εκατ. ευρώ. Είναι 100 εκατ. ο φορέας επαναμίσθωσης, 100 εκατ. για το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου, οι προμήθειες με την στενή έννοια του όρου είναι 130 εκατ. ευρώ και όλες οι υπόλοιπες δράσεις για τα ΑΤΜ κ.α. είναι περίπου 20 εκατ. ευρώ. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ το κόστος για τις τράπεζες αν κρατήσουν τα ακίνητα κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ.
- Μηδενική χρέωση για πληρωμές
Αφορά πληρωμές στο δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εταιρείες ηλεκτρισμού, τις εταιρείες ύδρευσης και τις ασφαλιστικές εταιρείες.
- Κλείσιμο
Αφορά πάγιες και μη πάγιες εντολές που θα είναι πλέον μηδενικές
Σήμερα η χρέωση για ΟΤΑ και ΔΕΚΟ είναι 0,6 ευρώ ενώ μόνο για την ΑΑΔΕ είναι μηδενική χρεώση.
Το μέτρο προκαλεί απώλεια 35 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες και αντίστοιχη ωφέλεια για τους πολίτες
- Αποστολή χρημάτων από άλλη τράπεζα μέσω εμβάσματος
Αφορά πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νομικά πρόσωπα Αφορά τόσο την απλή έκδοση εμβάσματος όσο και την άμεση έκδοση εμβάσματος από μια τράπεζα και άλλη τράπεζα μέσω web και mobilebanking. Σήμερα είναι 1 ή 2 ευρώ για αποστολή και μεγαλύτερα κόστη όταν μιλάμε για λήψη και μπορεί να φτάνει έως και τα 5 ευρώ Το μέτρο προκαλεί απώλειες 95 εκατ. ευρώ ετησίως για τις τράπεζες.
- Αύξηση του ορίου στα 1.000 ευρώ των ποσών μέσω Iris
Τα 500 ευρώ αφορούν μεταφορά χρημάτων μεταξύ πολιτών και 500 σε ελεύθερους επαγγελματίες Το Iris έχει γίνει υποχρεωτικό για τους ελευθερους επαγγελματίες και μέσα στο 2025 θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις, το αργότερο μέχρι τις 9 Οκτωβρίου. Η ενεργοποίηση των νέων ορίων, έχουμε έρθει σε επαφή με τη ΔΙΑΣ και έχουμε την ενημέρωση ότι υπολογίζουν πως θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα διάστημα 3-6 μηνών από σήμερα. Οι ρυθμίσεις για τις προμήθειες θα κατατεθούν αυτή την εβδομάδα για έγκριση στη Βουλή και εφόσον η Βουλή τις εγκρίνει, προβλέπεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή έναν μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ που σημαίνει ότι θα ισχύει από τις 15 Ιανουαρίου καθώς μεσολαβούν οι γιορτές και μέσα σε αυτές οι αργίες οπότε χρειάζεται αναγκαίος χρόνος προετοιμασίας των τραπεζικών συστημάτων για να αποφευχθούν λάθη και διαμαρτυρίες
- Διπλάσιος ΕΝΦΙΑ για ακίνητα τραπεζών και servicers
Αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2026. Τους δίνουμε τη δυνατότητα κλειστά ακίνητα να τα διαθέσουν γιατί θέλουμε να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων και μέσω αυτής να υπάρξει μείωση των ενοικίων.
Ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται στο 100% αν στις 31/12/2025 αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος για τα ακίνητα αυτά.
Τα τραπεζικά ιδρύματα διαθέτουν 21.458 ακίνητα και άλλα 9.604 οι Servicers το σημαντικότερο μέρος των οποίων είναι οικιστιΟ στόχος είναι η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και το δυνητικό κόστος αν κρατήσουν τα σπίτια κλειστά θα είναι 10-20 εκατ. ευρώ
- Ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού για τα επιτόκια
Η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα στοιχεία για τα επιτόκια καταθέσεων κάθε τράπεζας, τα επιτόκια στεγαστικής πίστης, τις χρεώσεις, τις προμήθειες και τα τέλη που συνδέονται με τις πληρωμές.
Η πρώτη ανάρτηση με σημείο αναφοράς στις 31 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2025
Με τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών οι καταναλωτές θα έχουν πλήρη, σαφή και συγκρίσιμη ενημέρωση και προφανέστατα ενισχύεται ο ανταγωνισμός
- Δάνεια από μη τραπεζικά ιδρύματα
Τα μη τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούν να χορηγούν δάνεια και πιστώσεις όπως οι τράπεζες. Είναι ένα καθεστώς που ισχύει με βάση την ευρωπαική νομοθεσία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Αφορά εταιρείες με μεγάλα πιστωτικά περιθώρια.
Τον περασμένο Δεκέμβριο προβλέψαμε τέτοιους είδους ιδρύματα να δίνουν πέραν από τα καταναλωτικά δάνεια, να δίνουν στεγαστικά και κάποιας μορφής άλλα δάνεια. Τώρα καταργούμε κάθε περιορισμό.
- Οι εθελοντικές προσφορές των τραπεζών
Οι τράπεζες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εθελοντική προσφορά για να στηριχθεί το πρόγραμμα ανακαίνισης σχολείων «Μαριέττα Γιαννάκου». Με τον τρόπο αυτό οι διαθέσιμοι πόροι του προγράμματος θα ανέλθουν στα 350 εκατ. ευρώ
Έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες ότι ανεξαρτήτως της πορείας της έκβασης του διαγωνισμού για τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης οι τράπεζες θα συμβάλουν με 100 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αυτού του φορέα.
- Χορήγηση δωρεάν φαρμάκων στους δυνητικά δικαιούχους του ΕΚΑΣ και επίδομα επικινδυνότητας 100 ευρώ από 1η Ιουλίου 2025
Από τον Ιούνιο του 2016 εφαρμόστηκε η απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη. Αυτή τη στιγμή 178.800 εν ζωή συνταξιούχοι που είναι δικαιούχοι απαλλαγής από φαρμακευτική δαπάνη.
Το μέτρο αφορά και σε όσους συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον και πληρούν αυτά τα κριτήρια
Το κόστος είναι περίπου 32 εκατ. ευρώ και άλλα 23 εκατ. ευρώ για άλλους 130.000 και θα ισχύσει από τις αρχές του 2025.
Αναγνωρίζοντας την προσφορά των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, αναγνωρίζεται το επίδομα επικινδυνότητας και αυξάνεται κατά 100 ευρώ μηνιαίως από 1η Ιουλίου 2025
Αφορά 153.240 ένστολους και στελέχη των ΕΔ. Αναλυτικά αφορά 79677 στρατιωτικούς, 52.954 αστυνομικούς, 8161 λιμενικούς και 12448 στελέχη της Πυροσβεστικής
Το ετήσιο κόστος είναι 184 εκατ. ευρώ πλέον των εργοδοτικών εισφορών.
Τον Ιανουάριο θα δουν αυξήσεις με τα νυχτερινά, τον Απρίλιο θα δουν αύξηση ανάλοτα με τον κατώτατο μισθό και τον Ιούλιο θα δουν αύξηση από το επίδομα επικινδυνότητας.
Οχι στην πώληση ατακτοποίητων ακινήτων
Η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πώληση ατακτοποίητων ακινήτων. Θα δημιουργηθεί επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών των τραπεζών και άλλων φορέων ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες τακτοποίησης αλλά και καταγραφής ακινήτων που βρίσκονται στην Κατηγορία 5.
Οι τράπεζες για να μην επιβαρυνθούν θα πρέπει ή να πουλήσουν ή να νοικιάσουν μέσα στο 2025 τα κλειστά οικιστικά ακίνητα που τους ανήκουν.
Αν δεν υπάρχει ηλεκτρονικό μισθωτήριο για τα ακίνητα αυτά οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο 2025 ή πώληση, θα υπάρξει επιβάρυνση ΕΝΦΙΑ στο διπλάσιο του σημερινού.
Τα ακίνητα συνολικά είναι στις τράπεζες 9604 τον αριθμό και στους Servicers 21458. Τα οικιστικά υπολογίζονται μεταξύ 15 έως 20 χιλ.
Για τον Φορέα Ακινήτων
Οπως είπε η κα Αλαμπάση, Γραμματέας Ιδιωτικού χρέους, πρόκειται για τον φορέα καταφύγιο από την αναγκαστική εκτέλεση κύριας κατοικίας.
Οι τράπεζες θα συμβάλουν σε όποιο σχήμα κατέβει είτε με δανεισμό είτε με συμμετοχή στο κεφάλαιο.
Ακόμη και εάν οι συζητήσεις δεν ευοδωθούν με τα σχήματα που έχουν κατέβει στον διαγωνισμό θα προκύψει οντότητα από τη συνεισφορά των τραπεζών για να προκύψει ο φορέας.