ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις στη Βραζιλία
  • 10 Ιαν 2023
  • επικαιρότητα

Την ανησυχία του για τις ταραχές στη Βραζιλία εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο twitter, το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία και τον αποτροπιασμό μας για τις χθεσινές επιθέσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς στη Μπραζίλια της Βραζιλίας».

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι «η Ελλάδα καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις και στηρίζει πλήρως τον δημοκρατικά εκλεγμένο από τον λαό της Βραζιλίας πρόεδρο Λούλα, την κυβέρνησή του και τα νομοθετικά και δικαστικά όργανα της Βραζιλίας».

Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στη Βραζιλία ήταν εκτεταμένα. «Ήταν πολύ χειρότερο από αυτό που συνέβη στο Καπιτώλιο», δήλωσε ο πρώην ανώτατος δικαστής Μάρκο Αουρέλιο Μέλο στην εφημερίδα O Globo το βράδυ της Κυριακής, αφού η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 300 συλλήψεις που σχετίζονται με την επίθεση. Κατά άλλους υπολογισμούς, οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 400.

Συγκλονιστικό βίντεο έδειχνε φανατικούς υποστηρικτές του Μπολσονάρου να τρέχουν από τη ράμπα στο Palácio do Planalto, στα προεδρικά γραφεία, να περιφέρονται στους διαδρόμους του κτιρίου και να βανδαλίζουν το κοντινό ανώτατο δικαστήριο, τα παράθυρα του οποίου είχαν σπάσει.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτιές να καίνε μέσα στο κτίριο του Κογκρέσου. Έπιπλα έσπασαν και πετάχτηκαν, αντικείμενα φέρεται να εκλάπησαν στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ σε ορισμένα σημεία οι ψεκαστήρες φαίνεται να ποτίζουν αίθουσες.

«Πετούν καρέκλες από τα παράθυρα», δήλωσε μια άλλη σαστισμένη σχολιάστρια του Globo News, η Eliane Cantanhêde. «Καταστρέφουν δημόσια κτίρια» πρόσθεσε.

Ο Λούλα, ένας βετεράνος αριστερός, ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Βραζιλίας την περασμένη Κυριακή, σε εορτασμούς που παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνοι.

Όμως, χιλιάδες εξτρεμιστές υπέρ του Μπολσονάρου αρνήθηκαν να αποδεχθούν την οριακή νίκη του Λούλα στις εκλογές του Οκτωβρίου, περνώντας τις τελευταίες εβδομάδες κατασκηνώνοντας έξω από στρατιωτικές βάσεις σε όλη τη χώρα και καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων