ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο σταθμάρχης της απογευματινής βάρδιας
  • 29 Μαρ 2023
  • επικαιρότητα

Μετά από κοινή απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους το μεσημέρι της Τρίτης, ο μόνιμος σταθμάρχης που ήταν στην απογευματινή βάρδια το μοιραίο βράδυ που σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Του επιβλήθηκαν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία δύο φορές το μήνα στο ομώνυμο Αστυνομικό Τμήμα και χρηματική εγγύηση, ύψους 15.000 ευρώ.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα, το οποίο αγγίζει τις 30 σελίδες.

Αξιο αναφοράς είναι ότι εκείνο το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας ο σταθμάρχης εκτελούσε την απογευματινή βάρδια, ενώ αποχώρησε νωρίτερα από την λήξη της, αφήνοντας μόνο του τον 59χρονο, με αποτέλεσμα να συμβεί το δυστύχημα.

Οπως αναφέρεται στο πολυσέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε στον Εφέτη Ανακριτή,ο έμπειρος σταθμάρχης εξηγεί γενικότερα τα προβλήματα που υπήρχαν στο σταθμαρχείο Λάρισας, ενώ μαζί του έχουν κληθεί να καταθέσουν και τρεις μάρτυρες.

O σταθμάρχης που απολογήθηκε επικαλείται τον κανονισμό Κίνησης του ΟΣΕ. Ο κανονισμός αναφέρει σε παραγράφους του ότι από τη στιγμή που αναλαμβάνει ο επόμενος, την ευθύνη την έχει αυτός και όχι ο προηγούμενος σταθμάρχης. Έτσι, όπως υποστηρίζει, εφόσον έφτασε στις 22:00 ο επόμενος σταθμάρχης βάρδιας, ο ίδιος μπορούσε να φύγει, γιατί δικαιολογείται από τον κανονισμό.

Ερώτημα παραμένει, ωστόσο, γιατί αυτή η παράδοση – παραλαβή έγινε νωρίτερα και τί μπορεί να σημαίνει αυτό, τη στιγμή που στις βάρδιες, οι μόνιμοι σταθμάρχες είναι σε 9ωρη βάρδια.

Να υπενθυμίσουμε ότι την Πέμπτη 30 Μαρτίου, απολογείται ο Επιθεωρητής Κυκλοφορίας που ήταν υπεύθυνος για τις βάρδιες της μοιραίας νύχτας. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, θα ισχυριστεί ότι είχε ζητήσει στην βάρδια και μέχρι και τις 11:0 να υπάρχουν δύο άτομα. Η απολογία του επιθεωρητή θα γίνει με υπόμνημα 80 σελίδων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, καταθέτουν μαζί του ένας κλειδούχος και δύο σταθμάρχες.

Δικηγόρος ενός εκ των τραυματιών, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι ο προφυλακισμένος 59χρονος σταθμάρχης είχε καταναλώσει εκείνο το μοιραίο βράδυ ποσότητα αλκοόλ.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων