ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Απαλλάσσονται για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων πρώην στελέχη της εταιρίας
  • 30 Μάι 2023
  • επικαιρότητα

Το οριστικό κλείσιμο της πολύκροτης υπόθεσης «σκάνδαλο Novartis» φέρνει αμετάκλητο απαλλακτικό βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας. Αντίθετα, ανοίγει μια δεύτερη υπόθεση, η οποία αφορά στην παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος εις βάρος 15 γιατρών, που φέρονται να εισέπραξαν χρήματα για την προώθηση φαρμάκων της εταιρείας. Την παραγγελία έκανε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ο οικονομικός εισαγγελέας, Χρήστος Μπαρδάκης.

Το δικαστικό συμβούλιο με το υπ´αριθμόν 764/2023 βούλευμα του απάλλαξε πέντε πρόσωπα από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση για ενέργειες και παραλείψεις που αντίκειται στα καθήκοντα υπαλλήλων στραφείσα κατά του Δημοσίου με όφελος άνω των 150.000 ευρώ από υπαίτιο που εξακολουθούσε επί μακρό χρόνο την τέλεση του εγκλήματος.Συγκεκριμένα, με το βούλευμά τους οι δικαστές κατέληξαν στην απαλλαγή του πρώην ανώτατου στελέχους της Novartis Hellas Κωσταντίνου Φρουζή, του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη και τριών στελεχών της μητρικής Novartis καθώς όπως αναφέρεται σε αυτό, δεν προέκυψαν στοιχεία ότι τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα σε ό,τι αφορά τη δωροδοκία των δέκα πολιτικών προσώπων για τα οποία, όπως είναι γνωστό, η υπόθεση έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και τα 3 στελέχη της μητρικής Novartis για το αδίκημα της δωροδοκίας από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε μη πολιτικά πρόσωπα, λόγω παραγραφής, καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούλιο του 2019 το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Την ίδια ώρα ο Οικονομικός Εισαγγελέας Χρίστος Μπαρδάκης με παραγγελία του ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής φαίνεται να εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis ενώ συνεχίζεται η έρευνα και για άλλους γιατρούς.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων