DIGITAL BANKING FORUM
- 01 Ιουν 2023
- επικαιρότητα
Το νέο τοπίο στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών αλλά και από την είσοδο μεγάλων «παικτών» από τον digital κλάδο, παρουσίασε το 10th Digital Banking Forum, που πραγματοποιήθηκε με τίτλο “The fintech era”.
Το 10th Digital Banking Forum #dbfo23 διοργανώθηκε από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ.
Απευθύνοντας θεσμικό χαιρετισμό ο κ. Βασίλης Παναγιωτίδης, Ανώτερος Διευθυντής, Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ανέφερε ότι «υπάρχουν διεθνείς εξελίξεις, και οφείλουμε να δούμε τη θεση της χώρας σε αυτές». Για τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος, ανέφερε την προσαρμογή της προσφοράς και της ζήτησης στα χρηματοπιστωτικά και σε άλλα προϊόντα, τους νέους κανόνες ρύθμισης που είναι υπερ-εθνικοί, τους διαφορετικούς κινδύνους που αναγκάζουν τις αρχές να διαμορφώνουν μακροληπτικό και μικροληπτικό πλαίσιο ρύθμισης. Μεγάλη συζήτηση γίνεται σήμερα, σύμφωνα με τον κ . Παναγιωτίδη για τον τρόπο με τον οποίο θα εποπτεύονται υπερεθνικά οι λεγόμενες μη τράπεζες και κυρίως τα funds.
Θεσμικό χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Μάνος Μακρομάλλης Πρόεδρος ΣΕΚΕΕ, Δ/νων Σύμβουλος Excelon, αναφέροντας ότι «Το fintech τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα απίστευτο hype. Υπολογίζεται ότι για κάθε 5 δολάρια που δαπανούνταν, το 1,5 πήγαινε σε fintech. Μιλάμε για ΑΙ, blockchain χρήμα, ψηφιακό χρήμα, που θα αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Το παραδοσιακό χρήμα δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και σε ποια χέρια περνά. Το blockchain, αντιθέτως ξέρουμε πού αρχίζει, που κατευθύνεται και πού καταλήγει». Αναφερόμενος στους ΑΙ μηχανισμούς είπε ότι εξαλείφουν τη γραφειοκρατία, σε υπηρεσίες όπως π.χ. το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού. Οι τράπεζες ενσωματώνουν αυτές τις υπηρεσίες.
O κ. Ľubomír Olach, Director of International Development, QORUS, στην ομιλία του με θέμα “Digital payment trends”, αναφέρθηκε στις τάσεις των παγκόσμιων ψηφιακών πληρωμών. Όπως είπε, σε παγκόσμια εμβέλεια, οι τάσεις στις συναλλαγές επιβάλλουν πολλές αλλαγές, ιδίως τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά τις ταυτόχρονες πληρωμές σε real time αλλά και μεταχρονολογημένες. Μία μεγάλη τάση είναι η αυξημένη ψηφιοποίηση λόγω χρήσης κινητών συσκευών στις πληρωμές. Μια ακόμη τάση που δείχνει να κυριαρχεί είναι το Fast payments. “Oι real-time πληρωμές αποτελουν μια έντονη τάση στις σύγχρονες συναλλαγές. Εκτιμώ ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε νέες πλατφόρμες να αναδύονται, όπως και νέα προϊόντα. Η Τράπεζα της Αυστραλίας έχει μεταπηδήσει στο Pay 2 με ψηφιακές πληρωμές, προκειμένου να αποφύγει τα παραδοσιακά σχήματα όπως Mastercard και Visa, εκτιμώ ότι αυτό θα έρθει και στην Ευρώπη”, κατέληξε.
Ο κ. Άρης Δίβαρης, Β. Γενικός Διευθυντής Λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας στην ομιλία του “Digitizing the processes of Greek banks”, ανέφερε ότι “Tρέχουμε εδώ και καιρό ένα φιλόδοξο πρόγραμμα transformation το οποίο φέρνει αποτελέσματα και έχει 8 βασικούς πυλώνες. Ηγούμαι του technology processes σε όλη την τράπεζα. Ως στόχους θέτουμε τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και τη μείωση του λειτουργικού κινδύνου”. Μεταξύ άλλων ο οργανισμός εστιάζει σύμφωνα με τον κ. Δίβαρη στην τυποποίηση, το optimization, την κεντροποίηση, την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών του. “Επιθυμούμε έως το 2024 να ξεπεράσουμε τα 400 funds transfer systems” είπε.
«Πανδημία και Ηλεκτρονικές Πληρωμές στην Ελλάδα» ήταν το θέμα της ομιλίας-παρουσίασης που παραχώρησε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο κ. Βέττας ανέφερε ότι από το 2015 και μετά η χρήση καρτών εκτοξεύτηκε και ως προς την αξία και ως προς τον αριθμό. Ενδεικτικά ο μέσος όρος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 12 φορές. Το 2022 για πρώτη φορά το σύνολο των εγχώριων συναλλαγών ξεπέρασε το σύνολο των αναλήψεων μετρητών. Την ίδια ώρα η μέση αξία της συναλλαγής πέφτει. Ο κ. Βέττας ανέφερε ακόμα ότι συγκλίνουμε στον μέσο όρο της ευρωζώνης στην κατανάλωση, ένα γεγονός που κατά τον ίδιο θεωρείται ιδιαίτερα θετικό.
Σημαντικά στοιχεία για ένα διαχρονικά μεταβαλλόμενο τοπίο πληρωμών παρουσίασε ο κ. Αντίγονος Παπαδόπουλος, CEO, Cardlink a Worldline brand στην ομιλία του “Facts for an ever-changing payment landscape”. To 2022 παρατηρηθηκε αύξηση στην αξία των συναλλαγών, κάτι που οφείλεται και στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ανέφερε κ. Παπαδόπουλος. Η ετήσια μεταβολή του ρυθμού των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 19%, στα 1,8 δισ. Το ποσοστό των συναλλαγών με ελληνικές κάρτες παρουσιάζει επίσης αυξητικές τάσεις, ήτοι στο +17%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για κάρτες του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο +39%. Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο Retail Innovation Ηub της cardlink που δημιουργήθηκε ώστε να μετουσιωθεί σε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαλεία διερεύνησης για ότι συμβαίνει στο retail.
Για πρώτη φορά συνομίλησαν όλοι οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των εταιρειών πληρωμών στο Panel I με τίτλο: Οι πληρωμές αλλάζουν και στην Ελλάδα, η άποψη των παλαιών και νέων «παικτών». O κ. Σπύρος Αρμενιάκος, Διευθύνων Σύμβουλος, Euronet Merchant Services (epay) Greece, a Euronet Worldwide Company, ανέφερε ότι η κάρτα είναι το αδιαφιλονίκητο μέσο πληρωμών. «Η πρόβλεψη μου είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο κανονικότητας ως προς την χρήση κάρτας. Συνδυάζοντας την τεχνογνωσία της Euronet με την συνεργασία της Πειραιώς έχουμε φέρει μεγάλες αλλαγές. Υπάρχει ένα οικοσύστημα πληρωμών στην χώρα. Το softpos θα λειτουργήσει συμπληρωματικά. Η κάρτα σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε wallet ή φυσική μορφή, είναι η καλύτερη εμπειρία, χωρίς να έχεις κάποια εξάρτηση από internet, data».
Ο κ. Διονύσης Γρηγοράτος, Managing Director, Nexi Greece, ανέφερε ότι η διείσδυση των μη μετρητών παραμένει σε χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα. «Η επιδημία λειτούργησε ως επιταχυντής. Το 2022 για πρώτη φορά η αξία των συναλλαγών που έγινε μέσω καρτών ξεπέρασε την αξία αναλήψεων σε μετρητά. Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού έρχεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα POS. Ο χώρος των πληρωμών φεύγει από μία δραστηριότητα των τραπεζών και γίνεται αυτόνομη από εξειδικευμένους παίκτες στον χώρο. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε το οικοσύστημα πληρωμών, να κάνουμε εμπόρους και καταναλωτές να αισθανθούν ασφαλείς», είπε.
Η κα Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, ΔΙΑΣ Α.Ε., ανέφερε ότι μπήκαν τέσσερις μεγάλοι παίκτες στον τομέα. «Έρχονται πολλές λύσεις klarna, payzy κτλ. Βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα στην Ελλάδα. Τα τελευταία δύο χρόνια ως ΔΙΑΣ κινούμαστε με double digit growth. Πλέον έχουμε 1,7 εκατομμύρια χρήστες. Έχουμε αύξηση και στο account to account payments. Δώσαμε πρόσβαση στη χώρα ώστε να στέλνουν και να παίρνουν πληρωμές εντός δευτερολέπτων. Είμαστε μεν pay tech αλλά συνεργαζόμαστε ως hub με όλο το τραπεζικό σύστημα. Τα μέλη μας όμως δεν μόνο τράπεζες. Το collaboration αποτελεί πρόκληση για εμάς», τόνισε.
O κ. Ηλίας Γεωργουλέας, Ιδρυτής Ομίλου Global Money Managers Ltd & Διευθύνων Σύμβουλος Επενδυτικού Ομίλου Global Group SA, ανέφερε στην παρουσίαση του ομίλου, ότι τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν το καλύτερο επενδυτικό εργαλείο σε όλο τον κόσμο. Προσφέρουν μέγιστη προστασία και αναρίθμητα φορολογικά πλεονεκτήματα. Ο όμιλος σήμερα διαθέτει πάνω από 350 εκατ. ενεργητικό και περισσότερα από 70 funds. Αποτελεί κορυφαία εταιρεία στην Κύπρο, με άνω του 20% απόδοση την τελευταία τριετία. Όπως επεσήμανε δημιουργούν tailor made προϊόντα για τους πελάτες τους.
Στο fireside chat της ημέρας, ο κ. Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager for Greece, Cyprus & Malta, Mastercard , σημείωσε ότι «Τα μετρητά παραμένουν βασιλιάς αλλά είμαστε στα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας τους. Στην Ελλάδα οι κάρτες είναι ο βασικός τρόπος που ο καταναλωτής πληρώνει ηλεκτρονικά». Περαιτέρω ανέφερε ότι:
Σήμερα είμαστε στο 38% από 8% πριν από μία επταετία, στην χρήση κάρτας. Έχουμε πλέον συγκλίνει στον μέσο όρο της Ευρώπης.
Με την διείσδυση των καρτών περιορίστηκε η απώλεια ΦΠΑ.
Έχουμε τα περισσότερα τερματικά ανά κάτοικο στην Ευρώπη, ωστόσο υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Π.χ. δεν πρέπει ο τουρίστας να μην μπορεί να βρει εύκολα ταξί που να δέχεται κάρτα.
Δεν έχουμε υιοθετήσει τα ψηφιακά πορτοφόλια στο βαθμό που θα μπορούσαμε. Είμαστε περί το 15%, μακριά ακόμα από το μέσο όρο της κεντρικής Ευρώπης που είναι 23%.
Στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αυξηθεί η διείσδυση των καρτών. Αυτή τη στιγμή είναι στο 27%, ενώ προ covid ήταν στο 20%.
Στην Ευρώπη είμαστε οι καλύτεροι σε εμπειρία πελάτη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.