ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Η ΣΟΡΟΣ
- 16 Ιουν 2023
- επικαιρότητα
Πλήθος κόσμου χθες στη Μητρόπολη Αθηνών εδώσε το «παρών» στην κηδεία του εμβληματικού συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου, με την ταφή να γίνεται στο νεκροταφείο Παπάγου.
Από τις 12 το μεσημέρι, η σορός του σπουδαίου καλλιτέχνη τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Μητροπόλεως, με πλήθος κόσμου να αποτίει φόρο τιμής. Το φέρετρο του Γιάννη Μαρκόπουλου ήταν καλυμμένο με τη γαλανόλευκη σημαία, ενώ είχαν τοποθετηθεί ως τιμητική φρουρά Κουρήτες, με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά.
Από τους πρώτους που έφτασαν ήταν η οικογένεια του συνθέτη, ενώ στη συνέχεια κατέφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και η Αλέκα Παπαρήγα. Επίσης, το «παρών» έδωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Μάριος Φραγκούλης και ο Γιώργος Νταλάρας.
Επιθυμία του καλλιτέχνη ήταν στην κηδεία του να τον αποχαιρετίσουν με στίχους από το εμβληματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».
Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου επιθυμεί αντί στεφάνων να στηριχθούν:
Οι Μικροί Μουσικοί του Ωδείου Αθηνών Δικαιούχος: Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος Ωδείον Αθηνών–1871ΕUROBANK – IBAN: GR4102601780000890201012375
Η Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρογεννητικού Καρκίνου Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (ΕΕΟΟΓΕΚ)Alpha Βank – IBAN: GR4701401150115002002026203
Τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Δικαιούχος: ΕΛΕΠΑΠ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – IBAN: GR6401720630005063021944939
Λίγα λόγια για τη ζωή του
Γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο Κρήτης. Πατέρας του ήταν ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, πρώην νομάρχης Λασιθίου και μητέρα του η Ειρήνη Αεράκη από τη Σητεία. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ιεράπετρα, τόπο καταγωγής του πατέρα του, στο ωδείο της οποίας παίρνει τα πρώτα του μουσικά μαθήματα στη θεωρία και στο βιολί.
Οι πρώτες του επιδράσεις προέρχονται από την τοπική μουσική με τους γρήγορους χορούς και τα επαναλαμβανόμενα μικρά μοτίβα τους, από τη κλασική μουσική, καθώς και από τη μουσική της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου – και ιδιαίτερα της κοντινής Αιγύπτου.
Το 1956 συνεχίζει τις μουσικές σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με τον συνθέτη Γεώργιο Σκλάβο και τον καθηγητή του βιολιού Joseph Bustidui. Την ίδια εποχή εισάγεται στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για κοινωνικές και φιλοσοφικές σπουδές ενώ παράλληλα συνθέτει για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό.
Το 1963 βραβεύεται για τη μουσική του στις Μικρές Αφροδίτες του Νίκου Κούνδουρου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, και τον ίδιο χρόνο ανεβαίνουν από νέα χορευτικά σύνολα τα μουσικά του έργα Θησέας (χορόδραμα), Χιροσίμα (σουίτα μπαλέτου) και τα Τρία σκίτσα για χορό. Απ’ τον Οκτώβριο του 1965 μέχρι τον Απρίλιο του 1984 έντυσε με μουσική όλα τα έργα τα οποία παρουσιάστηκαν απ’ το Κουκλοθέατρο Μπάρμπα Μυτούσης. Το Κουκλοθέατρο αυτό τερμάτισε οριστικά τη λειτουργία του στις 15 Απριλίου του 1984.