ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Πνίγηκαν στις λάσπες Μαγνησία, Φθιώτιδα και Εύβοια
  • 29 Σεπ 2023
  • επικαιρότητα

Μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας προκάλεσαν τα έντονα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Elias.

Οι έντονες καταιγίδες, που συνόδευαν την κακοκαιρία Elias, έχουν αποκόψει τον Άνω Βόλο, καθώς έχουν καταστραφεί δρόμοι.

Η άσφαλτος άνοιξε στα δυο αλλά και σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ.

Ζημιές εντοπίζονται στον δρόμο που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου, μετά και την υπερχείλιση του ποταμού Άναυρου, εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν ολόκληρα τμήματα δρόμων και θάφτηκαν οχήματα κάτω από τόνους λάσπης, με τους ντόπιους να σημειώνουν πως δεν είχε δει ανάλογο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954.

Οριακή είναι η κατάσταση στον δήμο Νοτίου Πηλίου, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Δημήτρης Ραμματάς, κάνοντας λόγο για πλημμύρες.

Παράλληλα, παρέμβαση αναμενόταν  σε τρία γεφύρια στον δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, ώστε να αποκατασταθεί η συγκοινωνία μεταξύ της Ζαγοράς και των υπολοίπων δημοτικών ενοτήτων.

Σε Στεφανοβίκειο και Κανάλια του δήμου Ρήγα Φεραίου, εντοπίζονται, επίσης, προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για διακοπή ρεύματος.

Προβλήματα καταγράφονται και στον δήμο Αλμυρού, και ειδικότερα στις περιοχές Άγιος Δημήτριος, Αχίλλειο και Πτελεό.

Λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Κραυσίδωνα, η Αγριά Βόλου δέχθηκε μεγάλη ποσότητα νερού και πλέον έχει αποκοπεί, οδικά, όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο.

Σε συναγερμό είναι ο Παλαμάς Καρδίτσας καθώς οι τόνοι νερού που έπεσαν στη Θεσσαλία έχουν προκαλέσει υπερχείλιση του ποταμού Σοφαδίτη. Οι κάτοικοι έλαβαν μετά τις 11 μήνυμα από το 112 να είναι σε ετοιμότητα.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Εύβοια

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Εύβοια, η οποία για δεύτερη ημέρα είναι στο μάτι της κακοκαιρίας Elias.

Ο δήμος Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας ζει ακραίες καταστάσεις από τα καιρικά φαινόμενα. Ολόκληρα σπίτια, πλέον, έχουν γίνει έρμαιο στα ορμητικά νερά και οι κάτοικοι ανήμποροι βλέπουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστικό είναι βίντεο από την Κρύα Βρύση, όπου ένα σπίτι παρασύρεται προς τη θάλασσα από τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν.

Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Στάμου στο Evima.gr, το σπίτι δεν κατοικείται, είναι εξοχικό και σε κλάσματα δευτερολέπτου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το νερό άρχισε να "τρώει" σταδιακά το ανάχωμα που υπήρχε δίπλα στο ποτάμι. Όταν αυτό υποχώρησε πλήρως, το νερό με μεγάλη ορμή παρέσυρε όλο το σπίτι με την κοίτη του ποταμού να ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Tο κύμα της κακοκαιρίας στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια  έχει παραμείνει πάνω από την περιοχή για περισσότερο από 6 ώρες, "αδειάζοντας" χιλιάδες τόνους νερού από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι χαρακτηριστικό πως το χθεσινό 24ωρο στην Ιστιαία έχουν πέσει 400 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα, ενώ τις τελευταίες 6 ώρες που βρέχει ακατάπαυστα έχουν πέσει στην περιοχή πάνω από 150 κυβικά μέτρα νερό ανά στρέμμα.

Από τα μεσάνυχτα και μετά σε δεκάδες περιστατικά έχει κληθεί η πυροσβεστική για να βοηθήσει, σε απεγκλωβισμούς ανθρώπων. Η συγκοινωνία είναι προβληματική, καθώς δρόμοι έχουν κλείσει από καταπτώσεις ή καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κορμοί δέντρων και καλώδια είναι πεσμένα στο έδαφος. Το νερό σε πολλές περιπτώσεις έχει ξεπεράσει και το 60 εκ., καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων.

Ο δρόμος από το Μαντούδι προς Πευκί είναι αδιάβατος, μετά από καταπτώσεις που έχουν σημειωθεί. Το ίδιο από την Κήρινθο προς την Λίμνη. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωστικά συνεργεία που καλούνται για απεγκλωβισμούς αδυνατούν να φτάσουν στα χωριά.

Από τα μεσάνυχτα και μετά κλήθηκαν σε δεκάδες περιστατικά τόσο στην Κεράμεια όσο και ενδιάμεσα από το Μαντούδι μέχρι Κεράμεια για να βοηθήσουν οικογένειες, ακόμη και για να ανέβουν σε ανώτερο όροφο για ασφάλεια αφού τα νερά είχαν ξεπεράσει και τα 60 cm.

Πολύ δύσκολες είναι οι τελευταίες ώρες στην Ιστιαία και την ευρύτερη περιοχή, αφού οι διασώσεις και οι απεγκλωβισμοί ανθρώπων είναι συνεχείς. Ανάμεσά τους οι πυροσβέστες χρειάστηκαν να παρέμβουν για να απεγκλωβίσουν μία μητέρα και ένα μικρό παιδί στο Ασμήνιο που τους είχαν κυκλώσει τα νερά. Επίσης επιχειρούν με βάρκες και στο Πευκί, τις Γούβες, το Προκόπι και άλλα χωριά της κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, ενώ οι εκκλήσεις είναι συνεχείς από παραλιακά χωριά της Ιστιαίας.

Ακόμη και η μετακίνηση πυροσβεστικών δυνάμεων από το κέντρο της Χαλκίδας στη Βόρεια Εύβοια είναι αδύνατη, καθώς οι δρόμοι δεν το επιτρέπουν, ενώ χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται όλη τη νύχτα για να μπορέσουν να ανοίξουν δίοδο να περάσουν τα σωστικά συνεργεία.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων