- 13 Οκτ 2023
- επικαιρότητα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη μετάδοση ασθενειών που «καραδοκούν» στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας, με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να μεταβαίνει, στον Παλαμά Καρδίτσας για να ενημερώσει τους κατοίκους για τη λεπτοσπείρωση.
Ειδικότερα, τα περιστατικά λεπτοσπείρωσης αποτελούν ένα πρόβλημα, που συνήθως φαίνεται σε βάθος χρόνου, όπως τονίζουν ειδικοί στην ΕΡΤ.
Η λεπτοσπείρωση, όπως επισημαίνει μέλος της κινητής ομάδας του ΕΟΔΥ, Αμαλία Κρικέλλη, είναι γνωστή και ως πυρετός των αγρών και νόσος των ποντικών. Είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae, το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα. Ξενιστές είναι κυρίως τα τρωκτικά αλλά και οι σκύλοι, ενώ ο χρόνος επώασης είναι από δύο έως τριάντα ημέρες.
«Όπλα» στην προστασία νόσησης από λεπτοσπείρωση είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες και γυαλιά, καθώς η μετάδοση γίνεται και μέσω των βλεννογόνων (μύτη, μάτια, στόμα). Τυχόν πληγές που μπορεί να φέρουν οι κάτοικοι απαιτείται να καλύπτονται με αδιάβροχους επιδέσμους.
Με την εξαφάνιση της λεπτοσπειραιμίας και του πυρετού εμφανίζονται σπληνομεγαλία και ηπατομεγαλία, ίκτερος και νεφρική ανεπάρκεια που συνήθως είναι αναστρέψιμη.
Η κλινική εικόνα στα αρχικά στάδια είναι παρόμοια με αυτήν της γρίπης (πυρετός, ρίγος, μυαλγία κλπ).
Επιπλέον, μπορεί άτομα με λεπτοσπείρωση να εμφανίσουν ήπιες εκδηλώσεις ή να μην εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα, ενώ η μικροβιακή λοίμωξη μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο.