ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ
- 02 Νοε 2023
- επικαιρότητα
Δίνουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.
Ο κ. Πιτσιλής μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, με αφορμή την εφαρμογή «απόδειξη», στην οποία οι πολίτες θα ελέγχουν εάν η απόδειξη που λαμβάνουν είναι γνήσια ή πλαστή.
Ακόμα, ο Γιώργος Πιτσιλής ανέφερε πως μέσω socialmedia, γίνεται παρακολούθηση της φοροδιαφυγής και έχουν εντοπιστεί πολλές υποθέσεις, για τις οποίες θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις.
Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει εντοπιστεί ήδη ένας influencer, ο οποίος φοροδιέφευγε συστηματικά.
Σε ό,τι αφορά το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, είπε πως δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο μισθό.
Στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως εάν αποκαλύπτεται μηχανισμός παραποίησης ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων θα παίρνει δεκαπλάσιο ποσό της αξίας της απόδειξης.
«Εμείς δίνουμε μια δυνατότητα συνεργασίας με τους πολίτες στην κοινή μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η μάχη είναι κοινή, είναι ακρογωνιαίος λίθος της προσέγγισης που έχουμε. Ως φορολογική αρχή θα κάνουμε και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι, αναπτύσσουμε τα εργαλεία μας, γινόμαστε πιο έξυπνοι, πιο διαβασμένοι. Έρχεται ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο συμπληρώνει μαζί με τους φορολογικούς ελέγχους ένα νέο πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιοριστεί δραστικά η φοροδιαφυγή αλλά δεν μπορεί η πολιτεία να τα κάνει όλα μόνη της, πρέπει να έχουμε και συμμάχους και θέλουμε να έχουμε συμμάχους αυτούς που αφορά το πρόβλημα. Και το πρόβλημα αφορά όλους μας. Τα δημόσια έσοδα είναι η κοινή μας περιουσία».
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε στις αποφάσεις για το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. «Νομίζω ότι δεν διαφωνεί κανείς ότι δεν μπορεί κάποιος να δουλεύει και να λέει ότι βγάζει λιγότερα από τον ελάχιστο μισθό. Μέχρι πριν λίγες μέρες λέγαμε πως είναι δυνατόν να δηλώνουν 7 στους 10 λιγότερα από 10.000€ άρα το νομοσχέδιο απαντά στην ερώτηση αυτή. Εξήγησε ο υπουργός ότι το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό αν δηλαδή έχει τρόπο να μας πει ότι κάτι έκτακτο συνέβη στη ζωή του και δεν έχει βγάλει αυτά τα χρήματα είναι κάτι που θα το εξετάσουμε», είπε.
«Φορολογικό σύστημα, ελεγκτικός μηχανισμός και ελεγκτική πρακτική είναι ένα ενιαίο σύνολο που το ένα πρέπει να συμπληρώνει το άλλο. Βεβαίως δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που θα περάσουμε αυτές τις διατάξεις εμείς θα σταματήσουμε τον έλεγχο, κάθε άλλο, οι δικές μας διασταυρώσεις τρέχουν, έχουν ενδιαφέροντα ευρήματα θα πούμε τις επόμενες ημέρες περισσότερα, και δεν σημαίνει ότι η φορολογία σταματάει στον ελάχιστο μισθό. Εμείς θα ψάχνουμε να βρούμε κάθε φορά τα πραγματικά εισοδήματα», είπε σε άλλο σημείο.
Όπως εξήγησε: Έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη διασταύρωση 3,8 εκατομμυρίων δηλώσεων για τα εισοδήματα του ’21 με εισοδήματα μέχρι 10.000€ και ελέγξαμε ότι ψηφιακή πληροφορία έχουμε για αυτούς τους φορολογουμένους. Διασταυρώνουμε ψηφιακά οποιαδήποτε διαθέσιμη πληροφορία έχουμε σχετικά με δαπάνες Έχουμε βρει ενδιαφέροντα πράγματα. Έχουμε διασταυρώσει σχεδόν 80 εκατομμύρια ψηφιακές πληροφορίες για αυτά τα πρόσωπα οπότε από εκεί θα βγει ένα δείγμα που θα πούμε «ελάτε να μας εξηγήσετε γιατί έχετε τόσο μεγάλη διαφορά». Δεν θεωρούμε κανέναν εκ προοιμίου φοροφυγά έχουμε όμως κάποιες ενδείξεις που θέλουμε να δούμε τι γίνεται.
Ερωτηθείς αν θα χρησιμοποιήσουν τα socialmedia για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τόνισε: χρησιμοποιούμε τα socialmedia εδώ και καιρό, ούτως ή άλλως χρησιμοποιούμε εδώ και καιρό αυτές τις πληροφορίες. Είχαμε περίπτωση influencer που υπέβαλε κιόλας δήλωση συμμόρφωσης δηλαδή έκανε δήλωση με την οποία συμφώνησε με το αποτέλεσμα και άλλες περιπτώσεις που αυτή τη στιγμή ελεγκτικά είναι σε εξέλιξη και θα πούμε περισσότερα όταν είναι κατάλληλος ο χρόνος.
Σε συζήτηση για τους influencers που έχουν μπει στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς σκοπός της κυβέρνησης είναι να εντοπιστούν τυχόν αθέμιτες πρακτικές αλλά και παραπληροφόρηση του καταναλωτικού κοινού, ο κ. Πιτσιλής τόνισε: «Δεν είναι λίγοι οι influencer. Φαίνεται ότι η αγορά έχει διαμορφώσει και τιμοκαταλόγους ανάλογα με το πόσους followers έχει ο καθένας αυτό για εμάς είναι μια πληροφορία η οποία μας βοηθάει να κάνουμε αυτό που λέμε έμμεση τεχνική ελέγχου».
Σε ερώτηση αν θα ερευνηθούν όλοι οι επώνυμοι influencer που πουλάνε αντικείμενα μέσω των socialmedia είπε: «Όπως ελέγχουμε και άλλες κατηγορίες θα ελέγξουμε και αυτή. Υπάρχουν υποθέσεις σε εξέλιξη. Δεν θέλω να εστιάσουμε σε μια κατηγορία φορολογουμένων, το φάσμα είναι ευρύ. Αυτό είναι μια αγορά η οποία όσο πάει γίνεται όλο και πιο εμφανής και ρυθμισμένη και αποκτούμε και εμείς πάρα πολύ πληροφορία πια. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό στους ελέγχους μας να πηγαίνουμε διαβασμένοι πρέπει αν φύγουμε από το μοντέλο του «βγαίνω παγανιά και ότι βρω». Πρέπει όταν χτυπάμε μια πόρτα να ξέρουμε από πριν ποια πόρτα είναι αυτή που χτυπάμε και τι πάμε να βρούμε».