ΧΑΜΗΛΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
- 04 Ιαν 2024
- επικαιρότητα
Η τιμή στο ελαιόλαδο τραβά την ανηφόρα και πλέον θεωρείται είδος πολυτελείας ενώ για κάποιες οικογένειες χαμηλού εισοδήματος καθίσταται πλέον απαγορευτική η κατανάλωσή του.
Αν και η Ελλάδα είναι μια χώρα που παραδοσιακά φημίζεται για το λάδι της δυστυχώς οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υποφέρουν από τις υψηλές τιμές του προϊόντος, αλλά όσοι εκ των ελαιοκαλλιεργητών ήταν τυχεροί και είχαν παραγωγή πέρυσι, εφέτος θα συνεχίσουν να κερδίζουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η παραγωγή του 2023 – 24 φαίνεται ότι δεν θα υπερβεί τους 150.000 τόνους, σημαντικά χαμηλότερη από τους προβλεπόμενους 190.000 τόνους.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρωνας Χιλετζάκης παρουσίασε το cretapost.gr, τα οποία προκαλούν σοκ. Μάλιστα οι συνέπειες αναμένεται να είναι καταστροφικές και να γίνουν ακόμα πιο αισθητές με τον νέο χρόνο.
«Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Πέρυσι η Κρήτη είχε βγάλει 130.000 τόνους λάδι ενώ το εμπορικό ισοζύγιο υπερέβη τα 600 εκατομμύρια ευρώ! Μάλιστα η Κρήτη εξήγαγε 90.000 τόνους λάδι (η υπόλοιπη Ελλάδα 110.000 τόνους). Φέτος, έχουμε μόλις 30.000 τόνους λάδι», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ο οποίος ανέφερε ότι ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα πουλήσουν λάδι.
Στο μεταξύ η τιμή του λαδιού συνεχίζει να καλπάζει ενώ εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί κανείς δεν ξέρει ακόμα που μπορεί να φτάσει.
«Αυτή τη στιγμή η τιμή του λαδιού για τον παραγωγό είναι στα 9 ευρώ το λίτρο χωρίς ΦΠΑ. Αν προσθέσουμε το ΦΠΑ πηγαίνει γύρω στα 11,5 ευρώ το λίτρο. Σήμερα τα 100 κιλά λάδι κάνουν πάνω από 1.000 ευρώ! Η τιμή είναι ανοδική και δεν ξέρουμε πού μπορεί να φτάσει», τόνισε σχετικά ο κ. Χιλετζάκης ενώ παράλληλα ανέφερε ότι πέρυσι η χρονιά ξεκίνησε με 3,70 ευρώ το λίτρο ωστόσο το 80% της παραγωγής πωλήθηκε στα 4,5 με 5 ευρώ το λίτρο.
Παράλληλα, δυσοίωνα είναι και τα μηνύματα για τη νέα ελαιοκομική σεζόν καθώς εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα καλυτερεύσει η κατάσταση.