ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Συναγερμός για τις αυξημένες αφίξεις στην Κρήτη από την Αίγυπτο
  • 15 Μαρ 2024
  • επικαιρότητα

Εντείνεται ο προβληματισμός στη χώρα μας, αλλά και στην ΕΕ, με αφορμή την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Αίγυπτο προς την Κρήτη.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα -μιλώντας στο Κρήτη ΤV- ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, το τελευταίο τρίμηνο περίπου 1.500 άτομα έχουν φτάσει στην Κρήτη, αριθμός που, όπως υποστήριξε, δεν είναι μεγάλος, ωστόσο αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η τάση, που όλο και αυξάνεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το τελευταίο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν αφίξεις μεταναστών σε διαφορετικά σημεία του νησιού, στα νότια της Κρήτης, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, αλλά και στη Γαύδο.

Χθες, 91 μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο, γεγονός που οδήγησε τη δήμαρχο Λίλιαν Στεφανάκη να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Τώρα η Γαύδος είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της χώρας. Εδώ πέρα θέλει υποστήριξη. Είναι η άκρη της Ευρώπης. Πραγματικά, είναι σε μεγάλο κίνδυνο» είπε σήμερα η κυρία Στεφανάκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8.

«Έχουν μετατρέψει το νησί μας σε μια πύλη εισόδου το τελευταίο δεκαήμερο, με αποκορύφωμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, που το κακό παράγινε, κι αυτό πιστεύω ότι ήταν λογικό, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών» δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, ο Νίκος Συριγωνάκης, αντιπεριφερειάρχης Ενότητας Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όσο περνάει ο χρόνος και έρχεται η θερινή περίοδος, τόσο θα έχουμε αύξηση αυτών των ροών».

Οι ίδιοι οι μετανάστες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, υποστηρίζουν ότι στις αφρικανικές ακτές βρίσκονται σε αναμονή για να ταξιδέψουν προς την Κρήτη περί τους 20.000 μετανάστες.

Στην Κρήτη θα μεταβεί ο Καιρίδης με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές

Από την κυβέρνηση έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα. Ο υπουργός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στην Κρήτη μέσα στον Μάρτιο και θα επισκεφθεί το Ηράκλειο, ενώ θα μεταβεί και στα δυτικά, όπου, όπως είπε, θα πραγματοποιήσει συσκέψεις με δημάρχους των περιοχών που δέχονται μετανάστες, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ. Συριγωνάκη, η πιο πιθανή ημερομηνία που θα βρεθεί στο νησί ο κ. Καιρίδης είναι η 28η Μαρτίου.

Ο κ. Καιρίδης αποκάλυψε επίσης στο Κρήτη TV ότι ετοιμάζεται μια τροπολογία στο υπουργείο ώστε να υπαχθούν σε χρηματοδοτήσεις και δήμοι που δέχονται πιέσεις χωρίς να έχουν τις απαραίτητες δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, σύμφωνα με τον νόμο για τις μεταναστευτικές ροές, χρηματοδοτούνται μόνον οι δήμοι που έχουν δομές.

Ο Π. Μαρινάκης για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο

Στο ζήτημα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη Γαύδο αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Σε σχετική ερώτηση παρατήρησε πως, ενώ οι ροές έχουν εκμηδενιστεί στον Έβρο και έχουν περιοριστεί σημαντικά στο Ανατολικό Αιγαίο, «υπάρχει μια μικρή ροή στα νότια, την οποία παρακολουθούμε πολύ στενά». Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αίγυπτο, την ερχόμενη Κυριακή.

Στην Αίγυπτο την Κυριακή η Φον ντερ Λάιεν και τρεις πρωθυπουργοί

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για να στηρίξει την οικονομία της Αιγύπτου, εν μέσω φόβων ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και στο Σουδάν μπορεί να εντείνουν τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, ανέφεραν σήμερα οι «Financial Times».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων