ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
- 02 Απρ 2024
- επικαιρότητα
Τα τελευταία δεδομένα για την αφρικανική σκόνη που έχει επηρεάσει όλη την Ελλάδα, αλλά και τη μισή Ευρώπη έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Meteo, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και την Ελλάδα, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας σαχαριανής σκόνης και σήμερα Τρίτη .
Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) σήμερα κατά τις μεσημεριανές ώρες στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερη.
Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη και ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως αύριο, να φτάνουν τους 30-31 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά ηπειρωτικά.
Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά σαχαριανής σκόνης προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σχετικά υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης να προβλέπονται έως τη Σκανδιναβία, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Νέα καιρικά επεισόδια μέχρι τέλη Μαΐου
Ο καιρός θα συνεχίσει τα τρελά του και ο «εφιάλτης» της αφρικανικής σκόνης δεν αναμένεται να τελειώσει γρήγορα. Αντιθέτως, θα επιμείνει για ολόκληρο τον Απρίλιο και θα συνεχιστεί έως και τον Μάιο.
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής - πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Ανδρέας Καζαντζίδης, τόνισε πως η αφρικανική σκόνη θα συνεχίσει να έρχεται στην Ελλάδα για άλλους δύο μήνες.
Δεν προσδιόρισε τη συχνότητα ή την ένταση των φαινομένων, ωστόσο, ανέφερε πως νέα επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης αναμένονται μέχρι και τα τέλη Μαΐου.
«Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία βοηθάει στο να έχουμε εισβολή ερημικών αερίων μαζών πάνω από την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε.
Σχολιάζοντας την τελευταία εισβολή αφρικανικής σκόνης, ανέφερε πως η προηγούμενη Τετάρτη ήταν η χειρότερη μέρα.
«Υπήρχε ένα τριήμερο όπου οι τιμές συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης ήταν σημαντικά υψηλές, ενώ η χειρότερη μέρα ήταν η περασμένη Τετάρτη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην περιφέρεια η μέση ημερήσια τιμή συγκέντρωσης σωματιδίων PM10 ήταν 65 μg/m³».
«Ουσιαστικά», συνέχισε, «ήταν ένα από τα σημαντικά επεισόδια συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης, το οποίο όμως δεν είναι δεν είναι ακραίο», αφού, όπως επαναλαμβάνει, «κατά την διάρκεια της άνοιξης έχουμε εισβολή αφρικανικής σκόνης».
Μιλώντας για τις συγκεντρώσεις σωματιδίων ανέφερε πως «το χαρακτηριστικό που έχουμε είναι ότι τα περισσότερα δεν είναι στο έδαφος, αλλά κάποια χιλιόμετρα υψηλότερα, διότι ταξιδεύουν λίγο πιο ψηλά στην ατμόσφαιρα, αφού έρχονται από μακριά».
Επικαλούμενος δορυφορική εικόνα, είπε ότι «βλέπουμε το στρώμα της σκόνης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και στο έδαφος, αφού σε αυτό φθάνει μόνο ένα ποσοστό, το οποίο ούτως ή άλλως το βλέπουμε και το καταλαβαίνουμε στην ορατότητα».
Όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια της σκόνης, ο Ανδρέας Καζαντζίδης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ «ότι είναι μεγάλα και όχι μικρά σαν αυτά της ρύπανσης που έχουμε την χειμερινή περίοδο, όπως για παράδειγμα από την καύση των τζακιών».
«Άρα λοιπόν», συνέχισε, «στο δικό μας το δίκτυο που δείχνει τις τιμές των μικρών σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο, παραδόξως δεν φαινόταν κάτι, ενώ στην πραγματικότητα στα μεγάλα σωματίδια είχαμε πολύ υψηλές τιμές»