ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΛΥΤΩΝΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων
  • 10 Απρ 2024
  • επικαιρότητα

Ο “Σεμπάστιαν” απευθύνει χαιρετισμό και καλεί τους πολίτες της Δράμας να τον επισκεφτούν για να απαλλαγούν από τα απορρίμματά τους, χωρίς να υπερχειλίζουν τους κάδους.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Τασούλα Κρητικού μας συστήνει το ηλεκτρονικό ΚΙΤ, τον νέο φίλο των Δραμινών για την έξυπνη συλλογή των σκουπιδιών.

Πρωταγωνιστής στην δημιουργία του ΚΙΤ είναι ένα σχολείο που έχει παρουσιάσει πολλές καινοτόμες ιδέες έως σήμερα.

Ο Αναστάσιος Σαλής, διευθυντής Α΄ΕΠΑΛ Δράμας, μπορεί να είναι υπερήφανος για τους μαθητές του, που δημιούργησαν μια εφαρμογή, η οποία ενημερώνει για την πληρότητα των κάδων και προειδοποιεί τους πολίτες ότι έχουν φτάσει σε σημείο κορεσμού.

Η συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφαρμογή ενεργοποιεί τους πολίτες, που θα μπορούν να ελέγχουν τους κάδους, και να αποφεύγουν την αλόγιστη απόρριψη σκουπιδιών εντός αυτού που καταλήγουν πέριξ αυτού. Δηλαδή να αποκτήσουν περιβαλλοντική ευαισθησία, που αφορά την δική τους υγεία, και τον δικό τους χώρο.

Η Ελισάβετ μια από τις μαθήτριες που συμμετείχαν στην κατασκευή, εξηγεί πως το «Smart Electronic Bin» μετρά την ποσότητα του σκουπιδιών που βρίσκονται μέσα στον κάδο. Το ηλεκτρονικό ΚΙΤ, μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο απορριμμάτων. Όταν η πληρότητα φτάσει στο 80% το ΚΙΤ εκπέμπει κόκκινο φως και τότε είναι η στιγμή της παρεμβάσεως από τους ανθρώπους του δήμου να αναλάβουν το έργο της αποκομιδής και να οργανωθούν ανάλογα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων.

Η περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών αναμένεται να επιβραβευτεί και την Παρασκευή 26 Απριλίου οι μαθητές με την κατασκευή τους θα λάβουν μέρος σε σχετικό διαγωνισμό, προσδοκώντας ότι η Ελλάδα θα κάνει τα μικρά κρίσιμα βήματα σε ένα καθαρότερο περιβάλλον.

Ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει την πληρότητα των κάδων απορριμμάτων

Στην Κίνα οι έξυπνοι κάδοι ανοίγουν με την κάρτα του κάθε πολίτη, και αυτομάτως μετράται το βάρος των απορριμμάτων του και χρεώνεται η κάρτα του, εάν καταγράφεται μεγάλο βάρος, εάν σε κάδο οργανικών απορριμμάτων πετιούνται άλλα υλικά (μεταλλικά- πλαστικά) ή επιβραβεύεται με πόντους εάν δείχνει σύνεση στην κατανάλωση και την δημιουργία σκουπιδιών. Επίσης  διασφαλίζεται ότι μόνο τα εξουσιοδοτημένα άτομα, που διαθέτουν την προσωπική ηλεκτρονική κάρτα, μπορούν να έχουν πρόσβαση στους κάδους. Στην Κίνα η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχεται συλλογή των απορριμμάτων από εξελιγμένα ρομπότ, που φαίνεται πως θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία.

Αντίστοιχο πρόγραμμα εφαρμόζεται και στην Καταλονία. Ένα έξυπνο σύστημα συλλογής των απορριμμάτων εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Κυκλικού Σχεδιασμού (Circular Design European Project), καθώς η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (MSW) να ανακυκλώνονται σε ποσοστό 55% έως το 2025 και σε ποσοστό 65% έως το 2035.   

Η τεχνολογία αναγνώρισης του χρήστη του κάδου, χρησιμοποιηθεί διάφορους αισθητήρες για την παρακολούθηση και καταγραφή του βάρους ή του όγκου των απορριμμάτων που απορρίπτονται ή των επιπέδων πλήρωσης του κάδου. Οι αισθητήρες μπορούν επίσης να ανιχνεύουν και να καταγράφουν δυσλειτουργίες του συστήματος.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων