ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ COPERNICUS
- 11 Απρ 2024
- επικαιρότητα
Νέο ισχυρό κύμα αφρικανικής σκόνης θα «χτυπήσει» την χώρα μας, από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.
Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενημερώνει ότι η αφρικανική σκόνη επανέρχεται από τις 15 Απριλίου αναφέροντας μάλιστα ότι το νέο κύμα αυτής θα είναι ισχυρό.
Η αφρικανική σκόνη θα έρθει από τη Βόρεια Αφρική και θα επηρεάσει Στερεά Ελλάδα και Κρήτη.
Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Μαρουσάκης γράφει ότι οι βοριάδες που πνέουν τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επιμείνουν μέχρι σήμερα ενώ αύριο Πέμπτη 11 Απριλίου θα υποχωρήσουν.
«Περιορίζεται πρόσκαιρα ο βοριάς σήμερα, εξαπλώνεται και πάλι αύριο με τη ξηρασία να συνεχίζεται κι ένα νέο ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης να μας “χτυπά” και πάλι την πόρτα στις αρχές της άλλης εβδομάδας που πολύ πιθανό να συνοδευτεί και από λασποβροχές».
Σε ότι αφορά τον υδράργυρο αυτός θα κυμανθεί και πάλι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα αγγίζοντας τους 28 βαθμούς Κελσίου.
Προειδοποίηση Copernicus
Προειδοποίηση για ένα «εξαιρετικού χαρακτήρα» επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την δυτική Ευρώπη από το Σάββατο εξέδωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus τονίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για την ποιότητα του αέρα.
Το τρίτο σε διάστημα δύο εβδομάδων επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα προς την Ευρώπη είναι σε εξέλιξη από τις 6 Απριλίου και έχει δημιουργήσει υψηλές συγκεντρώσεις PM10 (μικροσωματιδίων) «στην Ιβηρική Χερσόνησο καθώς και σε ορισμένες περιοχές της Γαλλίας και της Γερμανίας», ξεπερνώντας ορισμένες φορές τον ημερήσιο ευρωπαϊκό μέσο όρο έκθεσης, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα (CAMS) του παρατηρητηρίου Copernicus.
Οι συγκεντρώσεις αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται τις επόμενες ημέρες λόγω των ευνοϊκών ατμοσφαιρικών συνθηκών που παρατείνουν την μεταφορά σκόνης, προειδοποιεί το CAMS.
«Αυτό το τελευταίο επεισόδιο μεταφοράς σκόνης από την Σαχάρα είναι το τρίτο στο διάστημα των τελευταίων δύο εβδομάδων και συνδέεται με τις μετεωρολογικές συνθήκες που δημιούργησαν ζεστό καιρό σε ολόκληρη την δυτική Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες», τονίζει ο Μαρκ Πάρινγκτον της CAMS.
«Αν και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο νέφη σκόνης από την Σαχάρα να φθάνουν στην Ευρώπη, η ένταση και η συχνότητα τέτοιων επεισοδίων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιθανόν να οφείλεται σε αλλαγές στα σχήματα ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.