ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αυτόματος εντοπισμός ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων
  • 25 Απρ 2024
  • επικαιρότητα

Σε αλλαγές στα χρηματικά πρόστιμα για εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και ενεργοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος που θα εντοπίζει σε χρόνο εξπρές τα ανασφάλιστα οχήματα καθώς και όσα δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή της ρύθμισης για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.

Ειδικότερα το ποινολόγιο για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας θα αλλάξει το 2025 με την καθιέρωση κλιμακωτών προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών. Όσο νωρίτερα γίνεται η εξόφληση των τελών μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο στα τέλη κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης «έρχονται αλλαγές από το 2025 και στα πρόστιμα που επιβαρύνουν όσους καθυστερούν την εξόφληση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με τα τέλη κυκλοφορίας από την 1η ημέρα καθυστέρησης και από του χρόνου θα επιβάλλεται κλιμακωτά».

Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς σε περίπτωση μη καταβολής των τελών επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το ετήσιο ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο, τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ και με το 50% αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ενώ το πρόστιμο είναι μηδενικό εφόσον τα τέλη κυκλοφορίας δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ.

Την ίδια ώρα σφίγγει το κλοιό του ελέγχου για τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων και όσων δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ με την ενεργοποίηση ενός νέου αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό των παραβατών.

Πρόκειται για ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί, θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους. Επίσης μέσω της πλατφόρμας θα εντοπίζονται και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ και στους κατόχους τους θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο διαμορφώνεται στα 400 ευρώ.

Στο μεταξύ διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα δίνει τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες οχημάτων να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια επανακυκλοφορίας. Δηλαδή για δύο μήνες θα καταβάλλουν τα 2/12 των ετήσιων τελών, για τέσσερις μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Η άρση της ακινησίας γίνεται μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ υπό την προϋπόθεση ότι το όχημα έχει ασφαλιστεί

Σύμφωνα με το νόμο το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους και όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ακινησία. Σε διαφορετική περίπτωση ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων