ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΚΙΚΙΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ

«Μαύρα μαντάτα» για το επερχόμενο καλοκαίρι
  • 08 Μάι 2024
  • επικαιρότητα

Αυτοψία στο βουνό της Πεντέλης πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας για να διαπιστώσει εάν προχωρούν να έργα πυροπροστασίας, καθώς όπως είπε μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι μετά από  έναν ξηρό και άνυδρο χειμώνα.

Ο Υπουργός συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά και τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος  του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτη Νιάφα πραγματοποίησαν αυτοψία σε έναν από τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής. Ξεκίνησαν από την Δροσιά και τον Διόνυσο και έφτασαν μέχρι τη Νέα Μάκρη, σε περιοχές που εφάπτονται με την Πεντέλη.

Η αυτοψία επικεντρώθηκε στα έργα πυροπροστασίας, όπως η συντήρηση των χωματόδρομων, το κλάδεμα των δέντρων όπου υπάρχουν καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, ο καθαρισμός ξερής βλάστησης, δηλαδή καύσιμης ύλης και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.   

Μάλιστα ο κ. Κικίλιας απηύθυνε  έκκληση στους πολίτες που μένουν δίπλα σε δάση να προχωρήσουν  - όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα  - στον καθαρισμό των οικοπέδων τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Σήμερα κάνουμε αυτοψία με τον κύριο Υφυπουργό, τον κύριο Τουρνά και τον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, τον κύριο Νιάφα, σε όλες τις περιοχές που εφάπτονται με την Πεντέλη, έναν από τους τρεις πνεύμονες πρασίνου και οξυγόνου στο Λεκανοπέδιο. Εδώ κάνουν έργα το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το Antinero 3 - καθαρισμός και διάνοιξη χωμάτινων δρόμων, κάνει έργα ο ΔΕΔΔΗΕ - κλαδέματα και καθαρισμός του πρασίνου και χόρτου, και προσπαθούμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας διαμέσου των Δήμων - γιατί βλέπετε είναι μία περιοχή περιαστική, περιδασική με πολλά θέματα και πολλά προβλήματα. Τα κλαδιά απ' τα πεύκα στους κήπους τους, στα σπίτια τους, στις περιοχές που είναι εντός των δήμων, να τα καθαρίσουν. Έχουμε δώσει παράταση μέχρι τις 30 Μαΐου. Θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλους να κάνουν την δουλειά τους. Θα πάμε γύρω-γύρω από τον ορεινό όγκο, θα φτάσουμε μέχρι κάτω, στην άλλη πλευρά, την ανατολική. Ξεκινήσαμε πίσω από την βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου.

Θα ήθελα να πω ότι η δουλειά αυτή ποτέ δεν τελειώνει. Πάντα υπάρχουν προκλήσεις και προβλήματα. Και άλλα θέματα τα οποία πρέπει να επιλυθούν σε ό,τι έχει να κάνει με την πρόληψη και την προετοιμασία. Έχουμε δώσει μεγάλη βάση όμως σε αυτό τη φετινή χρονιά. Είναι μια δύσκολη χρονιά, ένας άνυδρος χειμώνας. Το φθινόπωρο έφτασε μέχρι το Δεκέμβρη μήνα. Δεν υπάρχει χιόνι και πάγος στο βουνό για να λιώσει το καλοκαίρι. Οι συνθήκες δημιουργούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς όλους. Την προσπάθεια θα την κάνουμε από κοινού: το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία, τα άλλα Σώματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Αυτοδιοίκηση και παρακαλώ πάρα πολύ θερμά και τους συμπολίτες μας και όλους τους ανθρώπους των περιοχών αυτών κατά κύριο λόγο. Ελάτε να προστατεύσουμε όλοι μαζί το σπίτι μας.

Ήδη όπως βλέπετε από τον Μάρτιο έχουν μπει πολλά-πολλά πρόστιμα για πυρκαγιές εξ αμελείας - αυτό είναι το ένα κομμάτι το οποίο μας απασχολούσε. Ανέβηκαν και τα ποσά αυτά με βάση τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη. Δεν θα θέλαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Θα θέλαμε να υπάρχει και συνείδηση συλλογική και κοινωνική του καθενός από εμάς. Δεν ζητάμε κάτι ξένο από τη φύση του ανθρώπου: να προστατεύσει το σπίτι του, την οικογένειά του, τους ανθρώπους του. Η Πολιτεία φυσικά έχει αυτή την ευθύνη κι αναλαμβάνει αυτό το μεγάλο κομμάτι που έχει να κάνει με τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά να μπούμε στις αυλές του κόσμου δεν γίνεται. Πρέπει οι ίδιοι να κάνουν αυτό που πρέπει. Ειδικά σε αυτές τις περιοχές, ξέρουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πόσο μεγάλες δυσκολίες υπάρχουν και πόσες πολλές φορές και χρονιές έχουν κινδυνεύσει».

Ο υφυπουργός κ. Τουρνάς, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star Κατερίνας Ρίστα, μίλησε από την πλευρά του για 300 συλλήψεις που έχουν γίνει και 400 πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την αρχή του έτους, για φωτιές που έχουν προκληθεί σε όλη τη χώρα.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων