ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κακοκαιρία προ των πυλών με αφρικανική σκόνη και πτώση της θερμοκρασίας
  • 09 Μάι 2024
  • επικαιρότητα

Νέα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη που θα έχει διάρκεια από σήμερα έως το Σάββατο, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες αλλά και την έλευση αφρικανικής σκόνης.

Το νέο βαρομετρικό χαμηλό θα έρθει από την Αφρική και κινούμενο ανατολικά θα επηρεάσει και την χώρα μας. Η αφρικανική σκόνη που θα κάνει ξανά την εμφάνισή της, δεν θα προβληματίσει όσο τις προηγούμενες φορές, θα σημειωθούν ωστόσο λασποβροχές.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, η κακοκαιρία που έρχεται θα δώσει πολλές βροχές ακόμα και στα νότια τμήματα της χώρας, κάτι που δεν είναι σύνηθες για την εποχή.

Από σήμερα, θα αρχίσει να μας απασχολεί ένα κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα δώσει βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες, ακόμη και στα πιο νότια θαλάσσια τμήματα. Οι άνεμοι δεν θα προβληματίσουν ιδιαίτερα.

Την Παρασκευή το καιρικό μοτίβο παραμένει το ίδιο αλλά μετατοπίζεται για πιο ανατολικά με βροχές και καταιγίδες.

Το Σάββατο το κύμα κακοκαιρία θα περιοριστεί με τις βροχές να παραμένουν στην δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με τον βοριά να κυριαρχεί μέσα στο Αιγαίο.

Την Κυριακή, η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα κεντρικά και βόρεια όπου θα υπάρχει αστάθεια.

Τέλος, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από την αφρικανική σκόνη θα είναι Κρήτη και Πελοπόννησος όπου αναμένεται να σημειωθούν και κάποιες λασποβροχές.

Οδηγίες προστασίας από το υπουργείο Υγείας

Tο υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την προστασία από το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης που αναμένεται σήμερα.

Όπως επισημαίνεται η αφρικανική σκόνη μπορεί να επηρεάσει τη υγεία οποιουδήποτε ατόμου, όμως συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες ευάλωτες ομάδες:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα

Καρδιοπαθείς

παιδιά καθώς και

τα άτομα άνω των 65 ετών

Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Σε συνέχεια μετεωρολογικών προγνώσεων αναφορικά με την εκδήλωση φαινομένων μεταφοράς σκόνης από τη Β. Αφρική και κυρίως από την έρημο της Σαχάρα και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Α) ΓΕΝΙΚΑ

  • Τα επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης λαμβάνουν χώρα λόγω της μεταφοράς σωματιδίων από την επιφάνεια της ερήμου Σαχάρα στην τροπόσφαιρα. Η μεταφορά αυτή συντελείται εξαιτίας καταιγίδων και κυκλώνων που έχουν ως αποτέλεσμα ανέμους πολύ υψηλών ταχυτήτων, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα σωματίδια στην τροπόσφαιρα. Από εκεί, μέσω της παγκόσμιας κυκλοφορίας των αέριων μαζών, τα σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν για χιλιάδες χιλιόμετρα, προς την Ευρώπη ή ακόμη και προς τις ακτές της Βορείου και Νοτίου Αμερικής.
  • Επειδή η μεταφορά εξαρτάται από την εποχικότητα της παγκόσμιας κυκλοφορίας των αερίων μαζών, οι περιοχές του πλανήτη επηρεάζονται περισσότερο σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Για την περιοχή της Ευρώπης, η άνοιξη είναι η εποχή όπου εκδηλώνονται τα περισσότερα φαινόμενα μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.
  • Οποιαδήποτε μεταβολή στην παγκόσμια κυκλοφορία των αέριων μαζών (πχ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής) επηρεάζει και την εποχικότητα της εκδήλωσης των φαινομένων μεταφοράς σκόνης προς την χώρα μας.
  • Παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο αποτελεί έναν από τους κύριους συντελεστές που επηρεάζουν τον καιρό, το κλίμα και την ηλιακή ακτινοβολία, μόλις πρόσφατα η μεταφορά σκόνης έχει αρχίσει να αποτελεί πεδίο επιστημονικής έρευνας ώστε να διαπιστωθεί η συνεισφορά του φαινομένου στο παγκόσμιο κλίμα .
  • Οι επιπτώσεις του φαινομένου διαφέρουν ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα σωματίδια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Μία βασική επίπτωση των φαινομένων μεταφοράς σκόνης είναι η μείωση της θερμοκρασίας του εδάφους εξαιτίας της παρεμπόδισης της ηλιακής ακτινοβολίας. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν η σκόνη κατακάθεται σε χιονισμένες κορυφές βουνών, μειώνει τη δυνατότητα αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας, οδηγώντας σε αύξηση της θερμοκρασίας. Αποτελεί ακόμη αντικείμενο υπό διερεύνηση το ερώτημα αν η τελική συνεισφορά του φαινομένου είναι θετική ή αρνητική σε ό,τι αφορά την μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη.
  • Σε κάθε περίπτωση, επειδή η σκόνη μετά τη μεταφορά κατακάθεται πάλι στο έδαφος, μπορεί να επιβαρύνει τοπικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο επίπεδο του εδάφους, ειδικά αν συμπέσει χρονικά και με άλλες αιτίες που επιβαρύνουν επίσης την ατμόσφαιρα (πχ αυξημένες εκπομπές ρύπων).
  • Το φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει τη υγεία οποιουδήποτε ατόμου, όμως συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στις ακόλουθες ευάλωτες ομάδες:

Παιδιά και βρέφη

Ηλικιωμένα άτομα

Άτομα με παθήσεις στους πνεύμονες

Άτομα με χρόνιες καρδιοαναπνευστικές παθήσεις

Β) ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζεται η (β) σχετ. εγκύκλιος της Υπηρεσίας μας, αναφορικά με συστάσεις και μέτρα προστασίας του πληθυσμού ανάλογα με τα επίπεδα συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων , όπως αυτά ανακοινώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφερειακές Υπηρεσίες Περιβάλλοντος) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3.c

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων