ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΥΡΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εγκαινιάστηκε το νέο τοπόσημο του λιμανιού
  • 06 Ιουν 2024
  • επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Πύργος του Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2) επένδυση, που η συνολική εκτιμώμενη ακαθάριστη αξία της, αναμένεται να ξεπεράσει τα 130 εκατ. ευρώ. Την ανακατασκευή του υλοποίησε η PiraeusTower Α.Ε., κοινοπραξία της Dimand με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την ProdeaInvestments, έπειτα από την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης με τον Δήμο Πειραιά για 99 χρόνια. Το νέο, ψηφιακό (BIM με LOD 500), ανακαινισμένο κτήριο των 34.623 τ.μ. (σε οικόπεδο 3.842 τ.μ.), των 22 ορόφων (+2 υπόγεια, ισόγειο, μεσοπάτωμα) στο ανώτατο άκρο του υψώνεται πλέον 88 μέτρα πάνω από τη θάλασσα (έχει 492 σκαλιά από το ισόγειο μέχρι την κορυφή).

«Το όλο εγχείρημα δεν ήταν απλά ένας περίπατος στο δάσος. Όταν αναδειχθήκαμε ανάδοχοι τον Ιούλιο του 2020, ήταν δύσκολη η επιχειρηματική απόφαση να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη». Αυτό ανέφερε χτες, ο κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand, εγκαινιάζοντας το εμβληματικό έργο παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Πιστεύω ακράδαντα ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου για τη δρομολόγηση τέτοιων μεγάλων αναπτυξιακών έργων συνδέεται προφανώς και με την πίστη την οποία έχουν οι επενδυτές στις προοπτικές της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ειδικά για τον Πειραιά ότι τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή αλλάζουν την εικόνα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Μάλιστα σε συνέχεια του αιτήματος της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική υπογειοποίησης του ηλεκτρικού: «Αναμένουμε την τελική μελέτη, τη συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων», δήλωσε σχετικά.

Το «πράσινο στολίδι» που αλλάζει τον Πειραιά

Από έναν Πύργο – «φάντασμα» μεταμορφώθηκε σε ένα σύγχρονο «πράσινο» ακίνητο, με εντυπωσιακή θέα, με τις υψηλότερες προδιαγραφές αειφορίας, που πρόκειται να πιστoποιηθεί ως κτήριο WELL. Τις κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησε η ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ LeadArchitect ήταν η BETAPLAN, FaçadeArchitect – Common AreasArchitect η PILA και RetailArchitect η ASPA KST. Ο Πύργος Πειραιά πρόκειται να είναι ο πρώτος ψηφιακός και βιοκλιματικός ουρανοξύστης της χώρας με την ανώτατη πιστοποίηση Platinum κατά το διεθνές πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης LEED (Leadership in Energy and EnvironmentalDesign). Επιπλέον, στοχεύει σε άλλη μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση που αφορά την υγεία, την ευεξία και την παραγωγικότητα των χρηστών του κτηρίου, την πιστοποίηση WELL (WellBuilding Standard).

Αν συνυπολογίσουμε και άλλες επενδύσεις της Dimand στον Πειραιά, όπως η αναμόρφωση μεγάλης έκτασης της πρώην καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Άγιο Διονύσιο, όπου δημιουργήθηκε το PiraeusPortPlaza, που φιλοξενεί περίπου 7.500 εργαζομένους, η κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, όπως και άλλων έργων ανάπτυξης (κτηριακά, ξενοδοχεία, αναπλάσεις κ.α.) ή υποδομών (π.χ. Μετρό), γίνεται σαφές ότι η «εικόνα» του μεγάλου λιμανιού της χώρας αλλάζει, μαζί με τις νέες αναπτύξεις – επενδύσεις ιδιωτών.

Οι «ένοικοι»

Το αρχιτεκτονικό αυτό τοπόσημο που υποδέχεται περί τους 2.000 εργαζόμενους, πλέον των επισκεπτών του, θεωρείται η αφετηρία της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας και βρίσκεται στην καρδιά ενός εκ των μεγαλύτερων επιβατικών λιμανιών της Ευρώπης. Ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες που εγκαταστάθηκαν στον Πύργο, περιλαμβάνεται ο κορυφαίος όμιλος μόδας, INDITEX, με τα brandsZara και ZaraHome. Υπενθυμίζεται πως «πόστο» στον Πύργο, εκτός από τη Zara (σχεδόν 5.800 τ.μ.), έχουν πιάσει τα JD Sport, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα αθλητικών ειδών, που έχουν μισθώσει χώρους 5.850 τ.μ. και 1.200 τ.μ. αντίστοιχα, γυμναστήριο, καταστήματα εστίασης κ.α. που εδράζονται στους πρώτους 3 ορόφους του κτιρίου, ενώ οι υπόλοιποι 20 αφορούν σε γραφειακούς χώρους, που κατά πληροφορίες είναι πλέον πλήρως μισθωμένοι (Dialectica, όμιλος V Group κ.α.). Το ισόγειο έχει μισθώσει φαρμακείο της αλυσίδας GoTo Health, που θα καταλαμβάνει χώρους 180 τ.μ. Στον τρίτο όροφο θα φιλοξενηθεί ο χώρος εστίασης του Πύργου, ένα concept της Nice n Easy, ενώ στον τέταρτο όροφο το γυμναστήριο Athlesis καθώς και ένας χώρος Wellness. Ως προς τους γραφειακούς χώρους, η Dialectica, μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις διεθνώς, έχει μισθώσει 6.210 τ.μ. από τον 9ο έως τον 14ο όροφο, ενώ ο 22ος όροφος μισθώθηκε από τον Όμιλο V Group του Βύρωνα Βασιλειάδη.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων