ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΕΑΕΕ

Ποιες αλλαγές ζητά στο νόμο για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι καταστροφών
  • 14 Ιουν 2024
  • επικαιρότητα

Επιστολή στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας με τις παρατηρήσεις για το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών το οποίο βρίσκονταν σε διαβούλευση έστειλε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι παρατηρήσεις αφορούν κυρίως στο άρθρο 5 που καθιερώνει από 1.1.2025 την υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2 εκατ. για πυρκαγιά από φυσικά αίτια, πλημμύρα και σεισμό. Δευτερευόντως αναφέρονται στη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητικού Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Οι προτάσεις προέκυψαν από τα σχόλια που έλαβε από τις εταιρίες μέλη και μετά από σχετική συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Περιουσίας, Αντασφαλίσεων, Μεταφορών & Σκαφών.

Με στην επιστολή ζητείται:

Η σταδιακή μείωση του ορίου των ακαθαρίστων εσόδων σε 1 εκ. και 0,5 εκ. το 2026 και 2027 αντίστοιχα.

Η αντικατάσταση του όρου της «πυρκαγιάς από φυσικά αίτια» με τον ορθότερο ορισμό «δασική πυρκαγιά».

Η προσθήκη των κινδύνων: θύελλα, καταιγίδα, χιόνι, χαλάζι, που επίσης σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.

Η διαγραφή του αναφερόμενου ποσοστού 70% (ως κατ' ελάχιστον επιβαλλόμενη κάλυψη) από την διάταξη του νόμου και την ρύθμιση της κάλυψης με συμφωνία ασφαλισμένου - ασφαλιστή είτε σε μεταγενέστερο στάδιο, με την έκδοση της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 45.

Η καθιέρωση ισχυρού ελέγχου της ασφάλισης των επιχειρήσεων, αντί της ύπαρξης ή αύξησης ενδεχομένως του προστίμου

 

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων