ΥΠΟΘΕΣΗ FOLLI FOLLIE
- 28 Ιουν 2024
- επικαιρότητα
Τη διατήρηση των δεσμεύσεων που υπάρχουν σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσουλιούτσου αλλά και της Folli-Follie αποφάσισε ομόφωνα χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε την υπόθεση του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που εκφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας και της εταιρείας θα διατεθούν προς ικανοποίηση των παθόντων, δηλαδή των μικρομετόχων, ΕΦΚΑ, Alpha Bank, κ.ά. Έτσι με την απόφασή του αυτή το δικαστήριο δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου υπέρ της προσωρινής διοίκησης της εταιρείας Folli Follie, όπως αιτήθηκαν εκπρόσωποι της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα στο δικαστήριο οι εκπρόσωποι της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie έθεσαν στο δικαστήριο θέμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, καθώς όπως είπαν πρόκειται για «ζωτικής σημασίας» ζήτημα «για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας».
Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και της Καίτης Κουτσολιούτσος, Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε ζητήσει τη μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας υπέρ της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie.
Μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε: «Η Folli Follie είναι ακόμα και σήμερα μια εταιρεία που παράγει πλούτο. Η προσωρινή διοίκηση υπό τον πρόσχημα της εξυγίανσης θέλει να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενθυλακώσουν κάποιοι το τίμημα. Το κομμάτι αυτό που παράγει πλούτο και είναι ακόμα υγιές το άφησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Αυτό το υγιές κομμάτι η προσωρινή διοίκηση θέλει να το απομειώσει. Τα ακίνητα είναι δεσμευμένα ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος .Αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν». Μετά και την απόφαση της έδρας για το ζήτημα των περιουσιακών στοιχείων η αυλαία της δίκης για την υπόθεση της Folli Follie έπεσε μετά από ένα χρόνο περίπου ακροαματικής διαδικασίας.
Όλα όσα έγιναν στη δίκη
Χθες το δικαστήριο δεν είχε χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλλε σε Δ. Κουτσουλιούτσο, Τζ. Κουτσουλιούτσο, Αικ. Κουτσολιούτσο και Ιωάννη Μπεγιέτη. Παρ’ όλα αυτά, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του Δημήτρη Κουτσολιούτσου και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου να εκτίσουν την ποινή που τους επιβλήθηκε κατ΄ οίκον λόγω ηλικίας.
Αντίθετα ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος με την απόφαση του δικαστηρίου οδηγήθηκε στη φυλακή ξανά (είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης). Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε το δικαστήριο η απόφαση του για την ποινική μεταχείριση που επιφύλαξε στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο στηρίχτηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αξιόποινης πράξης για την οποία κηρύχθηκε ένοχος, τη διάρκεια και τη μεθόδευση εκτιμώντας παράλληλα πως εάν αφεθεί ελεύθερος υπάρχει κίνδυνος να διαλέξει παρόμοιες πράξεις.
Τώρα σε ό,τι αφορά τους άλλους δυο καταδικασθέντες συνεργάτες της οικογένειας της Folli Follie το δικαστήριο αποφάσισε να μην χορηγήσει αναστολή στην ποινή που επέβαλλε στον Ιωάννη Μπεγιέτη. Ωστόσο αυτός παραμένει καταζητούμενος και ως εκ τούτου όταν συλληφθεί θα οδηγηθεί στη φυλακή. Στη δεύτερη καταδικασθείσα συνεργάτιδα της οικογένειας το δικαστήριο χορήγησε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που της επέβαλλε. Στη συγκεκριμένη κατηγορούμενη επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης μία φορά το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 10 χιλιάδων ευρώ.
Οι ποινές που επέβαλε νωρίτερα το δικαστήριο στους πέντε κατηγορούμενους που έκρινε ενόχους για σειρά κακουργημάτων είναι:
Στον Δημήτρη Κουτσολιούτσο: Κάθειρξη 17 ετών.
Στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο: Κάθειρξη 11 ετών.
Στην Αικατερίνη Κουτσολιούτσου: Κάθειρξη 10 έτη.
Στους άλλους δυο καταδικασθέντες συνεργάτες της οικογένειας Κουτσολιούτσου επέβαλε τις εξής ποινές: Στην Ε.Ν. 10 έτη κάθειρξης και στον καταζητούμενο Ιωάννη Μπεγέτη 15 έτη κάθειρξης.
Το report-κόλαφος του QCM που τα ξεκίνησε όλα - Το ιστορικό
Το νήμα της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται ένα πρωινό της Παρασκευής 4 Μαΐου 2018, όταν αποκαλύφθηκε με πάταγο το περιεχόμενο του περίφημου report του Quintessential Capital Management (QCM) το οποίο ξεσκέπαζε τον ασύλληπτης έκτασης μηχανισμό παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.
Σημειώνεται ότι λίγες ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκε το report του QCM που αποτέλεσε τη "λυδία λίθο" του σκανδάλου, το μεσημέρι της 4ης Μαΐου 2018, η Folli Follie, υπό τη διοίκηση τότε Κουτσολιούτσου, ανέφερε πως όσα υποστήριζε το QCM ήταν ανυπόστατα, ψευδή, συκοφαντικά και παραπλανητικά και ότι "έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού".
Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια περίπου ατέρμονη δικαστική διαδικασία. Την πρώτη φορά που προσδιορίστηκε η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, τον Ιανουάριο του 2022, μετά από αρκετούς μήνες και αφού είχαν γίνει 22 συνεδριάσεις, η δίκη αναβλήθηκε (!) λόγω της αποχής των δικηγόρων από τις πρωτόδικες δίκες που αφορούν σε εγκληματικές οργανώσεις, που είναι ένα από τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν ορισμένοι εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση της Folli-Follie.
Λίγο καιρό μετά την έναρξη εκείνης της δίκης οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, λόγω συμπλήρωσης 18μηνου. Μάλιστα οι δικαστές εκείνης της σύνθεσης οδηγήθηκαν σε απόφαση αναβολής κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για παραγραφή σε επιμέρους πράξεις του κατηγορητηρίου, ενώ στο σκεπτικό τους είχαν συμπεριλάβει και ένα δριμύ "κατηγορώ" κατά της Πολιτείας και των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Μετά τον επαναπροσδιορισμό της δίκης, η ουσιαστική διερεύνησή της ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου από διαφορετική σύνθεση.