ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Εξαπλώνεται η παραλλαγή FLiRT του Κορωνοϊού
  • 24 Ιουλ 2024
  • επικαιρότητα

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στα νησιά, λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που υπάρχει στην κορύφωση του καλοκαιριού, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, λόγω της κινητικότητας του πληθυσμού, αυτά μεταφέρονται στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Η παραλλαγή FLiRT, η οποία αυτήν την στιγμή κυριαρχεί, είναι άκρως μεταδοτική, δεν έχει ωστόσο συμπτώματα που να οδηγούν σε διασωληνώσεις και σοβαρές νοσηλείες.

Οι ειδικοί συστήνουν την χρήση μάσκας σε σημεία συγχρωτισμού, όπως και τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ για τον Covid, πριν και αφού επιστρέψουμε από τις διακοπές μας.

Τα συμπτώματα της μετάλλαξης FLiRT

Όσον αφορά στα συμπτώματα, δεν βλέπουμε κάτι νέο ή διαφορετικό με αυτές τις παραλλαγές.

Συνεχίζουμε, δηλαδή να βλέπουμε πιο ήπιες ασθένειες, αλλά αυτό πιθανότατα δεν οφείλεται στο ότι ο ιός είναι πιο ήπιος, αλλά στο ότι η ανοσία μας είναι τώρα πολύ ισχυρότερη.

Ύστερα από χρόνια εμβολιασμών και λοιμώξεων, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι πιο ικανό να καταπολεμήσει μια λοίμωξη χωρίς να ανησυχεί τόσο πολύ για σοβαρή ασθένεια Η περίοδος μολυσματικότητας για αυτές τις παραλλαγές FLiRT παραμένει η ίδια με την JN.1 και τις προηγούμενες παραλλαγές Omicron:

Μετά την έκθεση, μπορεί να χρειαστούν πέντε ή περισσότερες ημέρες μέχρι να εμφανίσετε συμπτώματα, αν και τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα. Είστε μεταδοτικοί μία έως δύο ημέρες πριν εμφανίσετε συμπτώματα και μερικές ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Βέβαια, όπως και με τις προηγούμενες παραλλαγές, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν ανιχνεύσιμο ιό έως και μία εβδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους.

Το self test παραμένει ένα πραγματικά σημαντικό εργαλείο για να γνωρίζετε αν θα μπορούσατε ενδεχομένως να μολύνετε άλλους. Τα πιο συνήθη συμπτώματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού είναι τα εξής:

  • Ρινική συμφόρηση ή ρινική καταρροή
  • Πονόλαιμος Κόπωση Πονοκέφαλος
  • Βήχας Μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι
  • Πυρετός ή ρίγη Ναυτία ή έμετος
  • Διάρροια Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και η νέα παραλλαγή

Μια μόλυνση από την παραλλαγή JN.1 θα πρέπει να παρέχει αρκετά ισχυρή προστασία από όλες τις παραλλαγές του FLiRT. Η διαφορά μεταξύ του JN.1 και αυτών των παραλλαγών είναι μόνο μία ή δύο αλλαγές αμινοξέων, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά άλλα σημεία στα οποία μπορούν να προσδεθούν τα αντισώματα. Η μόλυνση από μια παραλλαγή παλαιότερη από την JN.1 είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρει τόση προστασία. Πάντως, κατά της μετάλλαξης JN.1, το εμβόλιο που σχεδιάστηκε, παράγει κάποια αντισώματα. Δεν έχουν γίνει ακόμη μελέτες με ορισμένες από αυτές τις νεότερες παραλλαγές. Έχουν περάσει, επίσης, αρκετοί μήνες από τότε που πολλοί άνθρωποι έλαβαν την τελευταία δόση του εμβολίου και αυτή η ανοσία φθίνει με την πάροδο του χρόνου.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων