ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

Αντιπυρικές ζώνες στο Αφράτι και Πυροσβεστικός κλοιός για να προστατευτούν τα σπίτια
  • 01 Αυγ 2024
  • επικαιρότητα

Μεγάλο μέτωπο φωτιάς χθες ξέσπασε στην Εύβοια, στην περιοχή Διρφύων Μεσσαπίων.

Οι πυροσβέστες με επίγεια και εναέρια μέσα προσπάθησαν να την περιορίσουν στον ορεινό όγκο, αλλά οι φλόγες βοηθούμενες από τους ισχυρούς ανέμους ξέφυγαν από κάθε έλεγχο και μάλιστα απείλησαν να κυκλώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα που βρισκόταν παρατεταμένα για να την αντιμετωπίσουν.

Είναι χαρακτηριστικό πως δόθηκε εντολή εκκένωσης στο χωριό Αφράτι προς το οποίο κατευθυνόταν η πυρκαγιά ενώ κινείτο με πολύ μεγάλη ταχύτητα και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται κοντά στα σπίτια του χωριού για να τα προστατέψουν. Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και από την Στερεά Ελλάδα, την Αττική αλλά και τη Θεσσαλία ενώ συνέχεια πετούν αεροσκάφη. Στη μάχη της φωτιάς μετείχαν μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας όπως επίσης και υδροφόρες.

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση, αφού η φωτιά κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς το χωριό Αφράτι και καταβάλλονται προσπάθειες να προστατέψουν κατοικημένες περιοχές

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Πισσώνας, αλλά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων εξαπλώθηκε προς Αφράτι, και για το λόγο αυτόν, προληπτικά, διετάχθη η εκκένωση του οικισμού.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πισσώνας στην Εύβοια επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, και 40 οχήματα. Την ίδια ώρα, από αέρος επιχειρούσαν 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 11 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Το έργο τους στην κατάσβεση της φωτιά συνδράμαν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.

Οι άνεμοι βόρειοι, πολύ ισχυροί και οι ριπές τους στην περιοχή έφταναν και τα 7 μποφόρ γι' αυτό και υπάρχαν πολλές κηλιδώσεις που δημιουργούσαν νέες εστίες. Στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί και δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Εκδόθηκαν δύο sms από το 112, το πρώτο ενημερωτικό στις 14:55 για ενημέρωση και το δεύτερο στις 16:02 για απομάκρυνση από τον οικισμό Αφράτι προς Βασιλικό.

Στις 16:30 εστάλη δεύτερο μήνυμα 112 για εκκένωση του χωριού Αφράτι: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Αφράτι #Ευβοίας απομακρυνθείτε προς #Βασιλικό» αναφέρει.

Στις 16:30 ο Δήμος Χαλκιδαίων ανακοίνωσε πως θα εκκενωθούν προληπτικά και οι οικισμοί Άγιος Γεώργιος Αρμάς, Καμαρίου και Καλυβιών της Δημοτικής Κοινότητας Φύλλων, μετά από εισήγηση της πυροσβεστικής και την σύμφωνη γνώμη της δημάρχου Έλενας Βάκα.

Δήμαρχος Χαλκιδέων: Μεγάλο το μέτωπο, πιθανόν να κατευνθεί στο δήμο Ερέτριας

Ο δήμος Χαλκιδέων σε ανάρτησή του έκανε  λόγο για προληπτική εκκένωση της Δημοτικής Κοινότητας Αφρατίου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πισσώνα.

«Εντολή προληπτικής εκκένωσης της Δημοτικής Κοινότητας Αφρατίου έδωσε η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Πισσώνα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, εντέλονται όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στη Δημοτική Κοινότητα Αφρατίου να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή και να μετακινηθούν σε ασφαλή σημεία προς Βασιλικό, σύμφωνα και με την επείγουσα ειδοποίηση που στάλθηκε νωρίτερα από το 112.

Η Δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση της προσπάθειας κατάσβεσης με περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και είναι πιθανό να κατευθυνθεί και προς τον Δήμο Ερέτριας».

Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Πισσώνας Εύβοιας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Φωτιά και πλησίον του νοσοκομείου Χαλκίδας

Την ίδια στιγμή, φωτιά είναι σε εξέλιξη δίπλα στο γενικό νοσοκομείο Χαλκίδας. Η φωτιά ξέσπασε πλησίον του γενικού νοσοκομείου Χαλκίδας το μεσημέρι, με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να βρίσκονται στην περιοχή.

Η φωτιά καίει ξερά χόρτα ενώ και στο συγκεκριμένο σημείο οι άνεμοι που πνέουν είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων