ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΠΑΝΩΛΗ ΣΤΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ

Παρατείνονται τα μέτρα για μία επιπλέον εβδομάδα -Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις
  • 02 Αυγ 2024
  • επικαιρότητα

Την βεβαιότητα πως η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους κτηνοτρόφους με οικονομικές αποζημιώσεις για την ζημιά που ενδεχόμενα έχουν υποστεί από την πανώλη στα αιγοπρόβατα εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε πως τα μέτρα περιορισμού της πανώλης με την απαγόρευση μετακίνηση των αιγοπροβάτων εντός της χώρας, παρατείνονται για μία εβδομάδα, εξήγησε πως πρέπει να έχει το υπουργείο συνολική «εικόνα» για το μέγεθος της ζημιάς για να καταλήξει στα χαρακτηριστικά και στο μέγεθος της αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.

Αυτό σημαίνει πως πρώτα θα πρέπει να έχει ανακοπεί η διάδοση της νόσου έτσι ώστε το κράτος να είναι σε θέση μετά να εξετάσει τις αποζημιώσεις, γνωρίζοντας το ύψος της ζημιάς, την έκταση, τον αριθμό των αιγοπροβάτων που έχουν θανατωθεί κλπ.

Παράλληλα, πέραν των ενεργειών ακολουθεί η ίδια η κυβέρνηση, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην αποστολή επιστολής προς τους υπουργούς αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έτσι ώστε το ζήτημα της πανώλης των αιγοπροβάτων να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα των συζητήσεων τους, έτσι ώστε να εξεταστεί αποτελεσματικά το ζήτημα των συνεπειών και των αποζημιώσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Ευρώπης.

»Σε ένα επόμενο επίπεδο, θέλω να σας ανακοινώσω ότι το ένα κτηνιατρικό εργαστήριο που είχαμε προκειμένου να κάνουμε τις πραγματικές διαπιστώσεις μέσω της PCR για το αν υπάρχει όντως ένα κρούσμα και να επιβεβαιώνεται αυτό, πλέον μπαίνουμε σε μία λογική να επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα σε άλλα δύο κτηνιατρικά εργαστήρια, ένα στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υπάρξει πολύ ταχύτερη καταγραφή και βεβαίως εντοπισμός των κρουσμάτων.

» Επίσης, θα συγκροτηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει και την επιδημιολογική πορεία της νόσου, αλλά θα εντοπίσει εάν υπήρξαν παραλείψεις, αν υπήρξαν ζητήματα, ακόμη και αν υπήρξαν έκνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης και παρατήρησης καταγραφής της νόσου».

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων