ESPA 2014-2020
phone_forwarded
  • 210 52 21 024Τηλ. Κέντρο
  • 210 26 37 691Υποκατάστημα

επικαιρότητα

Read

ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Πύρινη κόλαση
  • 13 Αυγ 2024
  • επικαιρότητα

Τιτάνια μάχη από το απόγευμα της Κυριακής έδιναν 0ι πυροσβεστικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το πύρινο μέτωπο του Βαρνάβα που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτο. Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πολυμέτωπη πυρκαγιά που κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής. Η φωτιά, που έχει κάψει δάση, σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, μαίνεται σε διάσπαρτα σημεία, ενώ οι ισχυροί άνεμοι κάνουν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών.

Η πύρινη λαίλαπα μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή της Νέας Πεντέλης, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, έχουν τυλιχτεί στις φλόγες αρκετές κατοικίες, καθώς και το Γυμνάσιο, το Λύκειο και το κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή. Το μέτωπο της φωτιάς έχει φτάσει στα Άνω Βριλίσσια και τα Άνω Μελίσσια. Η φωτιά «πέρασε» στο Πεντελικό Ορος, με αποτέλεσμα οι πολίτες των γύρω περιοχών να δέχονται μηνύματα από το 112 για εκκένωση και ετοιμότητα.

Τα δύο σκληρά μέτωπα είναι το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού ενώ η φωτιά πέρασε από Διόνυσο. Βαρνάβα και Μικροχώρι. Το έργο των ισχυρών δυνάμεων της πυροσβεστικής  με 670 πυροσβέστες, 27 ομάδες δασοκομάντος, 183 οχήματα και 32 εναέρια (17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) αντιμετώπισε δυσθεώρητες δυσκολίες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Το τελευταίο μήνυμα από το 112 καλεί τους κατοίκους της Νέας Πεντέλης να απομακρυνθούν προς το Χαλάνδρι.  Νωρίτερα, μετά τα μηνύματα από το 112 για προληπτική εκκένωση της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, αποφασίστηκε η εκκένωση του Παίδων Πεντέλης και του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου. Με άλλο μήνυμα κλήθηκαν οι κάτοικοι των περιοχών Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι Ραφήνας να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος, οι κάτοικοι στο ΣουφάνιΜαραθώνος να κινηθούν προς Νέα Μάκρη, αλλά και οι κάτοικοι στην περιοχή Ερυθρός στη Νέα Μάκρη και της Καλλιτεχνούπολης να κινηθούν προς Ραφήνα.  

Όπως έγινε γνωστό γίνεται προλήπτική εκκένωση του Αμαλία Φλέμινγκ στα Μελίσσια. Στο νοσοκομείο βρίσκονται 33 ασθενείς που μεταφέρονται στην Παμμακάριστο και Σπηλιοπούλειο. Επίσης, απομακρύνθηκαν από τη δομή της Πεντέλης 29 ασυνόδευτοι ανήλικοι που φιλοξενούνται από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μέσω του Κοινωνικού ΕΚΑΒ. Οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Κολυμβητήριο Μελισσίων και θα παραμείνουν εκεί μέχρι να κριθεί ότι είναι απολύτως ασφαλές να επιστρέψουν στη δομή.

Παράλληλα, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Νταού Πεντέλης και Άγιος Σπυρίδωνας, αλλά και ο οικισμός Ανατολή στον Μαραθώνα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαθρακογιάννης, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης, σημείωσε ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη και παρόλες τις υπεράνθρωπες προσπάθειες, η πυρκαγιά εξελίχθηκε ταχύτατα και αυτή τη στιγμή έχει κατεύθυνση προς Πεντέλη αφού έχει μπει στο Πεντελικό όρος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και από την Πελοπόννησο και από τη Στερεά Ελλάδα. Πλέον επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών, με τη συνδρομή όλων των συναρμόδιων φορέων. Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Από την Κυριακή το απόγευμα οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Αττικής δοκιμάζονται από μια εξαιρετικά επικίνδυνη πυρκαγιά με την οποία παλεύουμε για πάνω από 20 ώρες υπό δραματικές συνθήκες και λόγω των σφοδρών ανέμων, και λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αλλά και λόγω του πολύ δύσκολου και δύσβατου ανάγλυφου σε πυκνό άκαυτο δάσος, δήλωσε σε σχετική ενημέρωση ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Οπως είπε ο υπουργός, «αυτή τη στιγμή δίνεται σκληρή μάχη σε δύο μέτωπα: Το ένα είναι στην περιοχή της Καλλιτεχνούπολης και το άλλο στην περιοχή του Γραμματικού.

Θέλω να είμαι σαφής: Η αντίδραση τόσο με επίγεια όσο και με εναέρια μέσα στην αρχική εστία στο Βαρνάβα ήταν άμεση. Το πρώτο εναέριο επιχείρησε μόλις 5 λεπτά από την έναρξη της φωτιάς, καθώς ήταν ήδη στον αέρα και πραγματοποιούσε έμφορτη περιπολία, ενώ οι πρώτες επίγειες δυνάμεις έφτασαν στα πρώτα 7 λεπτά. Σταδιακά και σε σύντομους χρόνους οι δυνάμεις ενισχύονταν συνεχώς με τα εναέρια να φτάνουν τελικά τα 29 και οι πυροσβέστες να ξεπερνούν τους 500.

Δυστυχώς η πρόβλεψη της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου που έβαζε την Αττική και άλλες περιοχές της Ελλάδας σε κόκκινο συναγερμό επιβεβαιώθηκε. Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μέχρι να τεθεί σε έλεγχο και να σβήσει και η τελευταία εστία».

Κάηκαν σπίτια

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Οι κύριες γραμμές άμυνας είναι σε Βαρνάβα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καεί 20 σπίτια και απειλούνται και άλλα, Μαραθώνα και Ροδόπολη, ενώ νέα εστία φωτιάς, ξέσπασε λίγο πριν από τη 1:00 στον Διόνυσο. Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια.

Ο Βασίλης Ξυπολυτάς, δήμαρχος Κηφισιάς, μιλώντας στο ΕΡΤNews, τόνισε ότι η πρώτη εικόνα δείχνει ότι η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Διονύσου, καθώς άλλαξε η φορά των ανέμων.

Ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα ξημερώματα το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», στο Καπανδρίτι. Δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Είμαστε στο πεδίο, το δουλεύουμε, η δουλειά που γίνεται τη νύχτα, θα φανεί το πρωί».

Το πρωί της Δευτέρας άλλωστε επέστρεψε ο πρωθυπουργός, λόγω της κρίσιμης κατάστασης των πυρκαγιών. «Κουράγιο στους συμπολίτες μας. Στους πυροσβέστες μας. Στους εθελοντές μας. Αυτήν τη στιγμή, τίποτα άλλο…», ανέφερε σε ανάρτηση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης.

Πατήστε για να διαβάσετε τους Όρους χρήσης - Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων