ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
- 15 Οκτ 2024
- επικαιρότητα
Την ενοχή του ιδρυτή της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», πατρός Αντώνιου Παπανικολάου, και 5 συνεργατών του» για σειρά πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεων, όπως επικίνδυνη σωματική βλάβη, έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο, απειλή και ηθική αυτουργία στις σωματικές βλάβες στις δομές του Βόλου και της Χίου ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας στη δίκη για τις κακοποιήσεις και τις τιμωρητικές συμπεριφορές που καταγγέλλεται ότι εφαρμόζονταν στις δομές της οργάνωσης.
Η εισαγγελική λειτουργός απέδωσε «ενεργό και κυρίαρχο ρόλο» στον πατέρα Αντώνιο, παρά τους ισχυρισμούς του περί πνευματικής καθοδήγησης και μόνο. «Ήταν ιδρυτής της Κιβωτού, ήταν πνευματικός καθοδηγητής. Το μοντέλο λειτουργίας ήταν δικής του έμπνευσης, ενώ τα παιδιά των αποκαλούσαν «πατέρα» τους, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και τρεις μάρτυρες. «Τίποτε δε συνέβαινε στην Κιβωτό χωρίς τις εντολές του πατρός Αντώνιου», «ο λόγος του πατρός ήταν νόμος», είναι κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποίησαν μάρτυρες. Ακόμα και ο μάρτυρας Ν. Φ που ήταν υπεύθυνος της αποθήκης, κατέθεσε ότι δεχόταν εντολές και από τον πατέρα Αντώνιο» είπε η εισαγγελέας καταλήγοντας πως «παρά τον ισχυρισμό του ότι είχε πνευματικό ρόλο, συνάγεται ότι είχε ενεργό και κυρίαρχο ρόλο».
Για την πράξη της ηθικής αυτουργίας
Όπως εξήγησε η εισαγγελέας της έδρας, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά οι ισχυρισμοί του δεν κρίνονται πειστικοί. «Μετά το περιστατικό της κλοπής στη δομή του Βόλου κλήθηκαν όλοι οι παιδαγωγοί για ενημέρωση παρουσία του πατρός Αντώνιου. Ο πρώτος κατηγορούμενος είχε γνώση των ενεργειών που έλαβαν χώρα και δεν ήταν αμέτοχος. Τα δυο περιστατικά που καταγγέλλονται έλαβαν χώρα σε χώρο και χρόνο που ήταν παρών στη δομή. Αποδείχθηκε η ηθική αυτουργία στην επικίνδυνη σωματική βλάβη και την απλή σωματική βλάβη κατά συρροή, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για την πράξη της ηθικής αυτουργίας στην απειλή» είπε χαρακτηριστικά.
Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, προκύπτουν αμφιβολίες για περιστατικά που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο και φέρονται να τελέστηκαν σε δομές της Αθήνας, της Καλαμάτας και της Πωγωνιανής και ως εκ τούτου η Εισαγγελέας ζήτησε απαλλαγή των κατηγορουμένων.
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης της η εισαγγελέας σκιαγράφησε το πλαίσιο της δίκης εξηγώντας πως «δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του παρόντος δικαστηρίου η αξιολόγηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές, ούτε οι μέθοδοι που εφαρμόζονταν στην «Κιβωτό». Εδώ πρέπει να αξιολογηθούν τα πραγματικά περιστατικά, πρέπει να διαγνωσθεί το εάν τελέστηκαν τα περιγραφόμενα στο κατηγορητήριο».
Η δίκη θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τις αγορεύσεις των δικηγόρων των δύο πλευρών.